- En moralsk plikt å gripe inn

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Jan Helge Andersen hadde en moralsk og juridisk plikt til å gripe inn da han skjønte at det gikk mot drap,, mener aktor i Baneheia-saken. Han advarer retten mot å tro på Jan Helge når han forklarer seg om sin egen skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Statsadvokat Edward Dahl mener Jan Helge Andersen medvirket både fysisk og psykisk til mishandlingen og drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen.

- Når Jan Helge Andersen blir med Viggo inn i skogen og til åstedet vel vitende om hva som vil skje, voldtekt og misbruk, er han med på å skape en farlig situasjon, når han vet at dette med kattunger bare er tull og tøys. Ved bli med på den ferden der starter han et ansvar for den farlige situasjonen jentene bringes opp i, sa Dahl i sin prosedyre.

- Etter hvert inntreffer det en moralsk plikt når det går opp for Jan Helge at jentene ikke bare skal voldtas, men også drepes. Når han blir der og ikke griper inn, signaliserer han at han er med. Etter påtalemyndighetens mening medvirker han dermed til handlingene, sa Dahl.

Dahl mener heller ikke at det kan legges vekt på at Jan Helge Andersen han ment at han var i en nødssituasjon.

- Vi har aldri hørt om voldsbruk, knivbruk eller trusler mot Jan Helge fra Viggo, sa Dahl, og hevdet at Jan Helge ikke var i en slik situasjon at nødrett inntreffer.

Handlet med forsett

Dahl mener at Jan Helges ikke bare medvirket, han gjorde det med vilje (forsett).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer