- En moralsk plikt å gripe inn

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Jan Helge Andersen hadde en moralsk og juridisk plikt til å gripe inn da han skjønte at det gikk mot drap,, mener aktor i Baneheia-saken. Han advarer retten mot å tro på Jan Helge når han forklarer seg om sin egen skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Edward Dahl mener Jan Helge Andersen medvirket både fysisk og psykisk til mishandlingen og drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen.

- Når Jan Helge Andersen blir med Viggo inn i skogen og til åstedet vel vitende om hva som vil skje, voldtekt og misbruk, er han med på å skape en farlig situasjon, når han vet at dette med kattunger bare er tull og tøys. Ved bli med på den ferden der starter han et ansvar for den farlige situasjonen jentene bringes opp i, sa Dahl i sin prosedyre.

- Etter hvert inntreffer det en moralsk plikt når det går opp for Jan Helge at jentene ikke bare skal voldtas, men også drepes. Når han blir der og ikke griper inn, signaliserer han at han er med. Etter påtalemyndighetens mening medvirker han dermed til handlingene, sa Dahl.

Dahl mener heller ikke at det kan legges vekt på at Jan Helge Andersen han ment at han var i en nødssituasjon.

- Vi har aldri hørt om voldsbruk, knivbruk eller trusler mot Jan Helge fra Viggo, sa Dahl, og hevdet at Jan Helge ikke var i en slik situasjon at nødrett inntreffer.

Handlet med forsett

Dahl mener at Jan Helges ikke bare medvirket, han gjorde det med vilje (forsett).

- Han hadde tid til å overveie om han skulle gripe inn eller ikke. Andersen har og foretatt en slik vurdering, og valgte å ikke gripe inn, og har dermed handlet med forsett, sa Dahl

- Grundigere planlagt

Dahl mente også at det var kommet fram flere ting som tyder på at forbrytelsen kan ha vært mer planlagt enn det som påtalemyndigheten har lagt til grunn i tiltalen.

 • Jan Helges oppførsel dagen før drapene. Denne kvelden badet en av jentene i 3. stampe. Jan Helge Andersen er observert alene i Baneheia denne dagen.
 • Opplysningen om at Jan Helge befant seg nord i Baneheia før han traff Viggo.
 • At de var på en knaus og så ned på badestedet mens jentene badet.

  - Det er ikke godt å si om det var rekognosering eller en tilfeldighet, men det er jo pussig, sa Dahl, som også antydet at valget av åsted må ha vært nøye planlagt.

  - For å være litt retorisk, kan en tenke seg et bedre sted for voldtekt og drap så avgrenset og skjermet som det er?

  - Jan Helge lyver


  Dahl advarte retten mot å tro på Jan Helge når det gjelder hans egen skyld.

  - Man må være litt på vakt mot Jan Helge Andersens forklaringer for ikke å bli lurt. Han har en tilsynelatende ganske forlaterlig måte å forklare seg på. Han gir inntrykk av å forklare alt, men det har han lurt andre med. Han har vist at han kan være taktisk, skjule sine kort, og vist at han kan være ganske beregnende.

  Retten er nå hevet for i dag, aktor regner med være ferdig med sin prosedyre i morgen.