Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En morder går fri

Ved midnatt er det 15 år siden Ronald Ramm (71) ble slått ned og lemlestet av ukjent person i sitt hjem på Rødberg i Larvik, slik at han senere døde av skadene.

SISTE TUR: Politietterforsker Jørn Lier Horst ved Larvik Politi forteller at her gikk avdøde siste gang noen så ham i live den 30. november 1995. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SISTE TUR: Politietterforsker Jørn Lier Horst ved Larvik Politi forteller at her gikk avdøde siste gang noen så ham i live den 30. november 1995. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK (Dagbladet): Lovverket om foreldelsesfrister sier at da er det ikke lenger anledning å straffeforfølge i saker med legemsbeskadigelse med døden til følge.

Iherdige forsøk fra politiets side for å finne gjerningspersonen til denne uhyggelige drapssaken har ikke ført fram. Ved overlagt eller forsettlig drap er fristen 25 år.

Funnet av datter Ronald Ramm ble funnet død av sin datter Rigmor Waldvogel flere dager etter hendelsen. Ronald Ramm ble sist sett da han gikk fra torvet etter tenningen av julegrana.

- Det er grusomt å tenke på at noen skal gå fri. Det skulle ikke vært noen foreldelsesfrist,  sier Rigmor Waldvogel.

Selv om det er trist å tenke på at en morder kan gå fri, er likevel svaret på hvem og hvorfor drapet skjedde det viktigste for henne. Grublingen på dette har gitt Rigmor søvnløse netter og fysiske og psykiske plager.

- Det var jeg som fant ham. Jeg ble sjokka og løp til naboen for å få hjelp, forteller hun.

Preget etterforsker I tillegg til Rigmor merker også politietterforsker Jørn Lier Horst ettervirkningene av drapsgåten.

- Ja, jeg har ligget våken. Slike saker gjør det med folk. For pårørende er dette et vendepunkt. Det vil være lettere å gå videre når de har svar. Jeg vil også ha svar, forteller Horst.

Politietterforskeren har etterforsket denne spesielle saken siden 2007, da den ble gjenåpnet. Blant annet som et resultat av Horsts debutroman «Nøkkelvitnet».

I boka får etterforsker William Wisting svar på romangåten, som til forveksling er farlig lik den virkelige drapsgåten.

Ihjelslått Hvorfor det ble slik, forteller forfatteren her.  

- Drapet ble på sett og vis også starten på min forfatterkarriere. Dagen Ramm ble funnet drept var den første dagen min på jobb ved Larvik politistasjon. Mitt første oppdrag som nyutdannet politimann var å holde vakt ved åstedet. Utpå natta fikk jeg slippe inn på selve åstedet og selv se hvordan det hadde foregått en kamp på liv og død fra rom til rom, inntil den endte opp i yttergangen hvor Ramm ble funnet ihjelslått og med hendene bundet. Hva som egentlig skjedde den gangen for snart femten år siden vites fremdeles ikke. Drapsmannen er fremdeles ikke tatt, men drapsgåten engasjert meg så mye at jeg skrev en kriminalroman basert på saken.

Legemsbeskadigelse På spørsmål om hvorfor drapsgrunnlaget er nedgradert, forteller Horst at Ramm ikke døde direkte av slagskadene, men av blodtap og utmattelse.  

DREPT: Ronald Ramm - som ble drept utenfor Larvik i 1995. FOTO: Privat
DREPT: Ronald Ramm - som ble drept utenfor Larvik i 1995. FOTO: Privat Vis mer

- Da blir det snakk om legemsbeskadigelse med døden til følge. Noe som etter loven foreldes etter 15 år, forklarer han.  

Rovmord Det betyr ikke at saken lukkes og henlegges i støvete arkiver. Nå er alt indeksert og på data. Saken kan hentes fram med et tastetrykk, og bearbeides videre dersom nye opplysninger dukker opp. Men så langt tror ikke Horst det.  

- Nei, alt tyder på at det ikke er realistisk å få et svar på denne saken før fristen går ut om noen timer, sier Jørn Lier Horst.  

Drapet betegnes som rovmord. Skuffer og skap var endevendt. Men verken lommeboka eller safen med over 120 000 kroner i ble funnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!