SV-exit:

- En mørk dag for klimaet

Venstre-leder Guri Melby frykter for norsk klimapolitikk etter at SV nå har trukket seg fra regjeringssonderingene.

OPPOSISJON: Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag 29.9 trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSJØEN/OSLO (Dagbladet): - Nå er jeg veldig bekymret for klima- og miljøpolitikken.

Det sier Venstre-leder Guri Melby etter at det onsdag ettermiddag ble kjent at SV trekker seg fra regjeringssonderingene og nå har besluttet at de vil gå i opposisjon.

Årsaken var nettopp at SV mener de to andre partiene ikke har strukket seg langt nok på blant annet klima og miljø.

- Veldig skuffende

- Vi har hele tiden sagt at det trengs et miljøparti i regjering, og med en Støre-regjering måtte SV ta den rollen. Hvis ikke Støre har klart å gi SV de gjennomslagene de trengte på miljø- og klima, er det veldig skuffende, sier Melby og konkluderer:

- Dette er en mørk dag for norsk klimapolitikk.

TRAKK SEG: SV-leder Audun Lysbakken annonserte onsdag at SV trekker seg fra sonderingene og går i opposisjon.Foto: Terje Pedersen / NTB
TRAKK SEG: SV-leder Audun Lysbakken annonserte onsdag at SV trekker seg fra sonderingene og går i opposisjon.Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Audun Lysbakken sa samtidig at det heller ikke blir noen samarbeidsavtale mellom SV og de to partiene som etter alt å dømme nå danner regjering - Ap og Sp.

- Nå går SV i opposisjon, uten binding til den kommende Ap-ledede regjeringen. Vår lojalitet ligger hos de velgerne som har stemt på oss for en kraftfull politikk for klima og natur og for å få ned forskjellene, sier Lysbakken onsdag ettermiddag.

Dagbladet erfarer at det var oljepolitikken som ble tvunget på vektskåla. Som Dagbladet skrev tidligere i dag, ble skuldrene stadig høyere inne på forhandlingsrommet da det ble klart at «klimaseieren» SV ble tilbudt ikke var god nok for Lysbakken.

- Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang. Siden valget har vi jobbet hardt for en regjering som reduserer forskjellene og tar kraftfulle grep mot klima- og naturkrisa, sa Lysbakken.

- Ikke overraskende

Nyvalgt stortingsrepresentant for MDG, Rasmus Hansson, sier til Dagbladet at det ikke er overraskende at Ap og Sp ikke vil føre en klima- og miljøpolitikk som faktisk virker.

Han mener SV's exit nå åpner for en «ekte grønn blokk» på Stortinget.

IKKE OVERRASKET: MDGs Rasmus Hansson mener en sterk grønn blokk på Stortinget kan tvinge fram en mye grønnere blokk enn det Ap og Sp er villige til å føre. Foto: Mariam Butt / NTB
IKKE OVERRASKET: MDGs Rasmus Hansson mener en sterk grønn blokk på Stortinget kan tvinge fram en mye grønnere blokk enn det Ap og Sp er villige til å føre. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

- MDG vil invitere SV, Venstre, Rødt og KrF til bred allianse i Stortinget for å legge press på Ap og Sp i viktige miljøsaker og under budsjettforhandlinger. Vi må hindre at Ap og Sp søker flertall med Høyre og FrP i miljøpolitikken, som vi vet at gjør at miljøet taper, sier Hansson.

Han oppfordrer alle partier som prioriterer miljø til å nå vise at grønt er viktigere enn rødt og blått.

- En seriøs grønn blokk kan tvinge regjeringen til en mye grønnere politikk enn Ap og Sp alene tydeligvis er villige til å føre, sier Hansson og fortsetter:

- Mindretallsregjering betyr at Stortinget får mer innflytelse. Det kommer vi til å utnytte ved å kjempe hver dag for en grønn omstilling av norsk økonomi, til det beste for barna, naturen, klimaet og dyra.

Advarer Støre og Vedum

Rødt leder Bjørnar Moxnes sier på sin side til Dagbladet at han har en klar melding til Støre og Vedum etter SV's exit:

- Ikke glem at dette var venstresidas valg.

DIALOG: Leder i Senterpartiet (Sp)Trygve Slagsvold Vedum sier at Sp konkluderte med at det var grunnlag for å gå videre i forhandlingene, men at SV ikke ønsket å gå videre. Vis mer

- Jeg vil advare Støre og Vedum mot å kjøre slalåm i Stortinget ved å samarbeide med høyresida i viktige saker. Det vil være å se bort fra velgernes klare ønske om et politisk skifte. Det siste landet trenger er en regjering som viderefører Høyres politikk for økte forskjeller og slår ring rundt forlik for profitt i velferden, skattekutt til de rike og en tafatt klimapolitikk, sier Rødt-lederen.

Moxnes påpeker at man må tilbake til 1949 for å finne at et så tydelig signal om retningsvalg fra velgerne.

- 56 prosent av velgerne har stemt fram 100 stortingsmandater for et skifte bort fra Høyre-regjeringa og forskjellspolitikken. Rødt gikk mest fram av alle partier etter Senterpartiet. Og framgangen for Rødt og SV til sammen, er større enn for Senterpartiet. Tyngdepunktet i flertallet for regjeringsskifte ligger til venstre for Ap, sier Moxnes til Dagbladet.

- Hvor dårlig var tilbudet?

Leder for Framtiden i våre henger, Anja Bakken Riise, sier til Dagbladet at med Støre sine uttalelser i valgkampen om at «tida for de store konsesjonsrundene på olje er forbi», skulle man tro det var mulig å finne kompromisser.

- Når det ikke er tilfelle, så lover det svært dårlig. At SV trekker seg allerede før forhandlingene, gjør at jeg spør meg: «Hvor dårlig er egentlig tilbudet som ligger på bordet fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet»?, sier Bakken Riise og fortsetter:

- Det var aldri SV som skulle ha eneansvaret for at en ny regjering skulle føre en troverdig klima- og naturpolitikk. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kommet med vidløftige grønne løfter i valgkampen. Det forplikter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer