- En mørk dag i historien

Torsdag ettermiddag vedtok Representantenes hus å formalisere riksrettsprosessen mot Trump.

INGEN FEIL: Minoritetsleder i Representantenes hus i USA, Kevin McCarthy, gikk rett i strupen på etterforskningen av Donald Trump. I dag stemte huset over om formaliseringen av riksrettsprosessen, en avstemning ja-siden vant. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag vedtok Representantenes hus en resolusjon som formaliserer riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

232 medlemmer stemte for, mens 196 stemte imot. Blant dem som stemte imot finner vi demokratene Colin Peterson og Jeff Van Drew. Alle republikanerne i Representantenes hus stemte også imot.

Leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, overrasket med å avgi stemme for å formalisere riksrettsprosessen. Det er uvanlig at lederen selv tar del i avstemningen.

- En mørk dag

Leder for etterretningskomiteen, Adam Schiff, sier at Demokratene annerkjenner alvorligheten i å formalisere riksrettsprosessen.

- Vi har blitt overbevist av omstendighetene til å ta dette videre.

- Vi har ingen glede av å ta dette videre. Men vi vil heller ikke kvie oss for å gjøre det, tilføyer Schiff.

Leder av regelkomiteen, Jim McGovern, omtaler dette som en trist dag for USA.

- Dette er en mørk og trist dag i USAs historie, sier han.

Schiff forklarte at videre vil vitner i saken møte til åpne høringer i Kongressen, hvor de vil bli spurt ut i opptil 45 minutter. Hittil har vitner bare forklart seg bak lukkede dører.

- EN MØRK DAG: Demokraten Jim McGovern omtaler dette som en mørk dag i USAs historie. Til høyre står hans partifelle Adam Schiff. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix
- EN MØRK DAG: Demokraten Jim McGovern omtaler dette som en mørk dag i USAs historie. Til høyre står hans partifelle Adam Schiff. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kaos

Etter at stemmene var talt opp, brøt det ut kaos, ifølge The Guardian. Republikanere skal ha ropt «protest», mens demokrater skal ha bedt dem om å forholde seg rolige.

Demokratene anklager Trump for å ha forsøkt å presse Ukraina til å åpne etterforskning mot Demokratene. Flere ganger har det blitt reist anklager om at Trump holdt igjen over tre milliarder kroner i militær bistand for å oppnå dette.

Slår tilbake

Trump har hele tiden nektet for dette, og omtaler det som en heksejakt.

Som følge av vedtaket i Representantenes hus, hevder talsperson i Det hvite hus, Stephanie Grisham, at presidentene ikke har gjort noe galt.

- Presidenten har ikke gjort noe galt, og Demokratene vet det. Nancy Pelosi og Demokratenes besettelse av denne lovstridige riksrettsprosessen skader ikke president Trump, den skader USAs befolkning.

- Pelosi og Demokratene har med dagens vedtak ikke gjort annet enn å begå uakseptable brudd på regler i Representantenes hus. Demokratene ønsker å avsi en dom uten å gi Trump-administrasjonen en sjanse til å forsvare seg. Det er urettferdig, grunnlovsstridig og grunnleggende uamerikansk.

Saken oppdateres!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer