Ti personer mistet livet i en brann som oppsto i en leilighetsblokk torsdag kveld. Brannen fant sted i byen Ürümqi i den vestlige Xinjiang-provinsen i Kina.
Dødsbrannen har utløst store protester mot Kinas strenge coronatiltak. Flere innbyggere har uttrykt sinne og bekymring på sosiale medier, der de hevder at de omkomne ble hindret til å komme seg ut av bygget grunnet de strenge restriksjonene.
Lørdag var det flere tusen personer som protesterte mot de strenge coronatiltakene og myndighetenes nullsmitte-politikk i flere kinesiske byer, deriblant Shanghai.
I en video fra en demonstrasjon i Shanghai i helga kunne man høyt og tydelig høre følgende krav:
- Xi Jinping! Gå av! Det kinesiske kommunistparti! Gå av

WHO innrømmer corona-tabbe
Forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik mener at det foreløpig er vanskelig å si hva som kommer ut av de store protestene og opptøyene som foregår i Kina akkurat nå.
- Hvis regimet ikke gir opp, kan det bli en snøball som vokser og blir større i tida som kommer. Det virker også som en prestisje for partileder Xi Jinping å opprettholde denne strategien, sier Færøvik til Dagbladet.
Politiet fjernet demonstrantene som krevde Xis avgang i finanshovedstaden, med tvang lørdag kveld. Men søndag var det nye demonstrasjoner både i Shanghai og i Beijing og til sammen minst åtte byer i Kina.

Prestisjenederlag for lederen
Tidligere skal folket ha støttet den strenge coronapolitikken, og mange mente at den reddet liv. Demonstrasjonene og opptøyene som foregår nå, viser at folket ikke lenger er enig.
- Dette er en situasjon myndighetene i Kina frykter. Det er håndterbart hvis det er relativt få som protesterer, men hvis det baller på seg kan slike store folkeansamlinger bli et stort problem for regimet, forteller Kina-kjenneren.
Det ser ut som at nullsmitte-politikken tærer på folks tålmodighet, noe som er prestisjenederlag for Xi Jinping, mener Færøvik.
- Han forsøker å se veldig tøff ut utad, og det er han på en måte også, men nullsmitte-politikken utfordres av innbyggerne, sier Færøvik.
- Går en mørk vinter i møte
Kina-kjenneren tror at demonstrasjonene kan ta av i tida som kommer, og påpeker at det kan oppstå farlige situasjoner som også kan få politiske følger.
Han mener at kommunistpartiet må komme med et håp, og vise folk en vei ut av uføret - altså lempe på politikken og skjønne at de må leve med dette viruset i åra som kommer.

Aldri vært verre
- Kineserne går en mørk vinter i møte. Vi ser at folk er innestengt, at det kan bli problemer med matforsyningene og tilgang på medisiner. Alle disse faktorene kan utløse en demonstrasjon som vi ser tydelige tendenser til nå, forteller Færøvik.
En annen faktor han tror myndighetene i Kina er redde for, er at de ikke skal være i stand til å ivareta folks helse.
- Det har vist seg at vaksinen de bruker ikke er så effektiv. Kina har dårlig kapasitet på sykehusene, og hvis mange blir smittet så kan det hende at folk dør i hopetall.
Usikker framtid
Færøvik er usikker på hva som kommer til å skje i Kina videre. Men uansett hva myndighetene gjør, vil de støte på problemer tror han.
Det er to veier framover, ifølge ham.
- De kan opprettholde den nåværende politikken med de konsekvensene det fører til, som er økende uro og fritt fall i økonomien. Eller så kan de åpne opp samfunnet gradvis og gi avkall på nullsmitte-politikken.
Denne politikken kan slå tilbake på partiledelsen, påpeker Færøvik.
- Da innrømmer de sine egne feilgrep og må stå for dem, avslutter han.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!