Trump erklærer unntakstilstand:

- En mur fungerer 100 prosent. Med mindre de går rundt

Nå får Trump tilgang til en enorm pengesekk for å bygge mur. Men først regner han med å bli saksøkt.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et oppfølgingsspørsmål fra CNNs reporter fikk han til å rase. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump erklærte en nasjonal unntakstilstand fredag ettermiddag.

Nå trer 136 lover i kraft som gir Trump utstrakt myndighet til å hente penger fra ulike potter i statsbudsjettet og bruke dem slik han mener er best. Trump kan nå få tilgang til åtte milliarder dollar, mesteparten av det fra forsvarsbudsjettet.

Og det Donald Trump, eiendomsmagnaten fra New York, mener er best å bruke penger på, er en grensemur mot Mexico.

- En mur fungerer 100 prosent, sa Trump fra talerstolen i Rosehagen utenfor Det hvite hus, og fulgte seinere opp med:

- Med mindre de går rundt.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump bekrefter at han erklærer unntakstilstand ved grensa mot Mexico for å skaffe til veie penger til sin planlagte grensemur. Foto: NTB Scanpix
UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump bekrefter at han erklærer unntakstilstand ved grensa mot Mexico for å skaffe til veie penger til sin planlagte grensemur. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kaos-tale

Talen og den påfølgende pressekonferansen var, selv for Trump å være, kaotisk.

Presidenten talte om handelskrigen med Kina, handelsavtalen med Storbritannia, brexit, narkotikaproblemer i Kina, dødsstraff, antall drap i Mexico, toppmøtet med Nord-Korea og det amerikanske forsvarsbudsjettet. For å nevne noe. I tillegg til å erklære nasjonal unntakstilstand.

Han havnet i hete ordvekslinger med CNNs journalist som påpekte at statistikken sier at det er færre som kommer over den meksikansk-amerikanske grensa.

På et tidspunkt ropte Trump «sett deg ned» til en annen journalist, Brian J. Karem, da sistnevnte stilte ham spørsmål om hvor han fikk tall om krisa fra.

- Presidenten har ingen fakta for som understøtter hans erklæring om nasjonal krise og ber meg om å sette meg ned da jeg spurte om å få denne statistikken, skriver Karem, som er korrespondent i Det hvite hus for magasinet Playboy.

Venter søksmål

Trump begrunnet også hvorfor han mener en grensemur er nødvendig.

- Vi snakker om en invasjon av landet vårt, av narkotika, menneskehandel og alle typer kriminelle og gjenger, sa presidenten.

Han brukte grensemuren i El Paso, Texas, som eksempel på hvor effektiv en mur kan være.

- Jeg var der her om dagen, og spurte dem: Da veggen kom opp, ble det bedre? Det var ikke bare bedre, det var 100 prosent bedre, sa dem. Alle vet at en mur fungerer. Og det er bedre eksempler enn El Paso. Se hvor som helst. Se til Israel. Den muren er er 99,99 prosent effektiv, sier israelerne. Den eneste svakheten er hvis man går rundt veggen og kommer inn.

Det er allerede klart at Demokratene vil kjempe mot Trumps ekstraordinære bruk av makta som presidentembetet fører med seg. Det noterte også Trump i talen.

- Vi erklærer en nasjonal unntakstilstand. Så kommer vi til å bli saksøkt. Så får vi kanskje en dårlig avgjørelse. Deretter får vi kanskje enda en dårlig avgjørelse. Så kommer vi til høyesterett, og der får vi kanskje en rettferdig behandling og kanskje en god avgjørelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer