- En myte at det ikke leveres falske anmeldelser

Representanter for politiet og påtalemyndighetene uenige i kritikken av deres behandling av voldtektssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en undersøkelse lagt fram av Riksadvokaten torsdag ettermiddag, blir det rettet sterk kritikk mot politi og påtalemyndighet i forhold til håndteringen av voldtektssaker. Det fremheves spesielt at politiet lar seg påvirke av myter og uriktige oppfatningen i hånderingen av straffesaker.

En av mytene som politiet kritiseres for å legge til grunn, er at mange kvinner anmelder voldtekter som ikke har funnet sted.

Men Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, sier at falske anmeldelser ikke er en myte, men en realitet.

- Det er ikke til å stikke under en stol at en del anmeldelser er falske. Det er politiets ansvar å få fram alle sider i en voldtektssak. At vi er spørrende og skeptiske, er i begge parters interesse, sier Johannessen.

Gjelder få personer

Selv om det er veldig viktig å sette fokus på å bedre offerets troverdighet i en voldtektssak, må man huske at noen anmeldelser er falske, mener Johannessen. Han får støtte for dette synet fra leder av Statsadvokatenes forening, Erik Førde.

- De fleste som leverer inn en anmeldelse, er blitt voldtatt, og det må vi ikke glemme. Men de få som leverer inn falske anmeldelser, ødelegger for alle andre. Det er klart vi må gå noen runder for å luke ut dem. For å snu litt på det: Det er en myte at det ikke leveres inn falske anmeldelser, sier Førde.

Han påpeker imidlertid at funnene i rapporten må tas alvorlig, selv om han tror det gjelder kun et fåtall innenfor politiet og påtalemyndighetene.

FALSKE VOLDTEKTSANMELDELSER FOREKOMMER: Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener man er nødt til å få fram alle sider i en voldtektssak. Foto: Scanpix
FALSKE VOLDTEKTSANMELDELSER FOREKOMMER: Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mener man er nødt til å få fram alle sider i en voldtektssak. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg kjenner igjen mytene, men jeg kjenner ikke igjen denne virkelighetsbeskrivelsen hos statsadvokatene. Men hvis det er funnet slike holdninger, må det tas alvorlig, sier han.

Verre før

Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener også det er få personer med slike holdninger innenfor politiet.

- Det de beskriver er en utfordring både for politi og rettsvesenet. Det er klart det finnes slike myter, men jeg vil påstå at det er betydelig bedre i dag enn for en del år siden, sier han.

- I undersøkelsen hevdes det at det er mange nok politifolk med slike holdninger til at det kan kalles et problem. Er du enig?

- Jeg konstaterer at de sier det, og det har de sikkert et grunnlag for. Men jeg synes de overdimensjonerer dette, sier han.

- Naive forslag

Foranledningen til riksadvokatens gransking er den svært høye frifinnelsesprosenten på voldtekter - hele 36 prosent. Samtidig er henleggelsesprosenten på voldtektssaker på 84 prosent. Rapporten presenterer flere tiltak som kan gjøre at flere voldtektssaker blitr etterforsket og ender i dom.

Et av forslagene fra Riksadvokaten er at det skal settes inn en ekstra person med spesialkompetanse i hvert politidistrikt, en såkalt SO-koordinator. Arne Johannessen mener det absolutt ikke er nok for å løse problemet.

- Ta for eksempel et politidistrikt som Sogn og Fjordane. At en SO-koordinator kan løse hele problemet i dette fylket, er naivt å tro, sier han.

Johannessen mener det viktigste er å heve kompetansen til hele politistyrken, ikke et lite antall spesialister. Det er ikke nok ressurser til å ha voldtektsspesialister på jobb 24 timer i døgnet, og derfor må vanlige politifolk få større kompetanse, mener han.

- Vi trenger flere spesialkurs og etterutdanning. Dette har vært nedprioritert i alt for stor grad, sier lederen av Politiets Fellesforbund.

MÅ LUKE UT FALSKE ANMELDELSER: Leder for Statsadvokatenes forening, statsadvokat Erik Førde, mener de falske anmeldelsene ødelegger for virkelige voldtektsofre.