Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En myte at kvinner og barn reddes først ved forlis

Kvinner har bare 18 prosent sjanse for å overleve.

TITANIC:  Under Titanic-forliset fikk kvinner og barn gå først i livbåtene, men en gjennomgang av 18 forlis viser at dette ikke er det vanlige. Foto: AFP PHOTO / PETER MUHLY/Scanpix
TITANIC: Under Titanic-forliset fikk kvinner og barn gå først i livbåtene, men en gjennomgang av 18 forlis viser at dette ikke er det vanlige. Foto: AFP PHOTO / PETER MUHLY/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en myte at kvinner og barn blir reddet først fra synkende skip. Det viser en gjennomgang svenske forskere har gjort av 18 store sjøfartskatastrofer.

 Over 18.000 mennesker fikk sin skjebne bestemt i de 18 forlisene forskerne ved Uppsala-universitetet analyserte, skriver Forskning.no.

Kvinner hadde bare 18 prosent sjanse for å overleve et hvilket som helst av de analyserte forlisene fra 1800-tallet og fram til i dag. Mennenes sjanse var på nær 35 prosent.

Aller verst viser det seg å ha vært for barn som fanges i en katastrofe til havs. For ni av forlisene fantes det oversikter over hvor mange barn som var på skipet. Barna her hadde omtrent 15 prosent sjanse for å overleve forliset.

I kun to av de 18 sjøfartskatastrofene var det bedre å være kvinne enn mann da båten gikk ned: På Titanic i 1912, og på HMS Birkenhead, som sank i 1852.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media