En naken blotter på Champs Elysées

Hvorfor er de franske velgerne så lei av president Nicolas Sarkozy?

UTENFOR PROTOKOLLEN: President Nicolas Sarkozy og hans kjæreste, Carla Bruni, ved pyramidene i Egypt i desember 2007. Foto: AFP / KHALED DESOUKI
UTENFOR PROTOKOLLEN: President Nicolas Sarkozy og hans kjæreste, Carla Bruni, ved pyramidene i Egypt i desember 2007. Foto: AFP / KHALED DESOUKIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Denne artikkelen sto på trykk i Dagbladet 19. januar 2008. Red. anm.)

PARIS/BRUSSEL (Dagbladet): På et drøyt halvår som Frankrikes president har Nicolas Sarkozy tatt pusten fra sine velgere, og nå er flertallet lei av ham. Og hva er det nå slags president de har valgt?

Den aldeles ustoppelige 52 år gamle presidenten har fra han ble innsatt, 16. mai i fjor, både skapt en ny politisk styreform i Frankrike, ved å gjeninnføre eneveldet, og en hittil uhørt offentlig rolle for Republikkens president, der offentlig og privat liv blandes sammen, skilsmisse og streiker, reformer og ny kjæreste, ferier og diplomati, alt midt i rampelyset, alt i daglige opptredener i alle avisene og i alle kringkasterne.

Nå synes de franske velgerne de har fått nok.

Et flertall på 48 prosent er misfornøyde med Sarkozy, mot et mindretall på 45 prosent som er fornøyd, ifølge ei meningsmåling torsdag i L'Express. Sarkozy lovte i valgkampen å gjennomføre 80 prosent av sine lovte reformer i løpet av de seks første månedene som president, men velgerne har knapt fått noen.

I stedet har de sett presidenten feriere på en luksuriøs krysser rundt Malta sammen med kona Cécilia etter valget, deretter historiens første skilsmisse i Elysée-palasset, så presidenten hånd i hånd med ei popsangerinne i EuroDisney og så en ny ferie, nå med den samme Carla Bruni, i Egypt og Jordan.

Hodebry

Fiskerne i Bretagne og vinbøndene i Bordeaux og Bourgogne er, som kjøkkensjefene i Lyon, i villrede om hva slags fyr som styrer dem. Men dét gjelder også i utlandet. Mens Nicolas Sarkozy og Carla Bruni så på pyramidene i Egypt og oldtidsbyen Petra i Jordan, var man i mange muslimske land forarget over en statssjef som hadde med seg ei elskerinne på hotellrommet.

Og i India, hvor Sarkozy snart kommer på statsbesøk, strever diplomatene med å finne ut hvor Clara Bruni passer inn i protokollen. Der står det nemlig ikke noe om statssjefers elskerinner. Skal hun ha eget program, hvor skal hun sitte ved offisielle måltider, skal hun ha egen kortesje?

Nylig var Sarkozy på offisiell arabisk rundreise. I en karikatur står en arabisk sjeik foran ham og sier:

- Hvis du lover å sove aleine på hotellrommet så skal jeg kjøpe et atomkraftverk av deg.

Sarkozy har nemlig solgt et fransk atomkraftverk til De Forente Arabiske Emirater og fått opprettet den første franske militære basen ved Persiabukta. Fra før av har Sarkozy solgt eller inngått avtale om kjernekraftverk i Marokko, Algerie, Tunisia og Libya. «Atom-Sarko» har til og med forsøkt seg på Tyskland, men der fikk han et hoderystende og målløst svar.

Nakent begjær

Med Sarkozy har Frankrike fått en besettelse på statens høyeste trinn. Han er viljesterk og ambisiøs, arbeidsom og nøye, ærekjær og stolt, med en autoritær personlighet som lever i en tilstand av evig iver, med trang til å blande seg inn i alt og være til stede alltid. Hos Sarkozy er begjæret etter makt nakent.

Han er en iscenesetter i særklasse, med store evner til å styre medienes søkelys, som langt overgår det virkelige innholdet i hans ideologiske og politiske tanker, som består av litt snusfornuft om å gjenreise moralen og nasjonal stolthet, hedre hardt arbeid og lege de visstnok enorme skadene som opprøret i mai 1968 påførte landet.

Og så pynter han på med noen opplagte slagord om modernisering, gjerne lånt fra Tony Blair eller José Luis Rodríguez Zapatero, tidligere og nåværende statsminister i Storbritannia og Spania.

Enevelde

Under Sarkozy har ikke Frankrike statsråder, bare statssekretærer.  Presidenten har overtatt alle taburettene. Han irettesetter dem offentlig. Han har gjeninnført eneveldet. Han sendte kona, den tidligere, til Libya for å få løslatt bulgarske sjukepleiere uten å fortelle det til sin utenriksminister, som dermed sto igjen som et uvitende fjols foran Nasjonalforsamlinga. Han fortalte det ikke til EU-kommisjonen heller.

Etter strid med fiskerne i Bretagne, hvor Sarkozy rykket ut for å snakke til dem egenhendig, forklarte statsminister François Fillon i radio ganske offisielt om gjeldende «arbeidsdeling» mellom Elysée, hvor presidenten holder til, og Hôtel Matignon, som huser statsministeren. Men Fillon sa noe helt annet da han snakket med journalistene etterpå, viser et opptak som er langt ut på Internett: «Jeg drar ikke ut i strid av to grunner. For det første, når jeg foreslår det for ham, som det var tilfelle med fiskerne, så bestemmer han seg for å dra sjøl. For det andre, fordi når han ikke vil dra, så lar han heller ikke meg dra.»

Polyandri i Elysée?

Etter presidentvalget i mai i fjor skrev vi her i Dagbladet: «Dynamitt i Elysée-palasset», med tanke på det sprengkraftige paret Nicolas Sarkozy og Cécilia. Men hva nå, da, med Carla Bruni?

I fjor sa hun til Le Figaro Madame at hun lett «ble lei av monogami».

- Jeg foretrekker polyandri og polygami, sa hun og la til:

- Kjærlighet varer i lang tid, men brennende begjær to til tre uker.

Ifølge ukebladene har Sarkozy gitt Carla en forlovelsesring med rosa diamant fra Dior, mens hun har gitt ham, som alltid har opptrådt med enorme Rolex-klokker på håndleddet, et armbåndsur fra Patek Philippe i Genève. Dette er i seg sjøl helt uvesentlig politisk, dersom det ikke var for at Sarkozy i valgkampen lovte å være presidenten for dem som står tidlig opp og som arbeider hardt. Mens hardt arbeidende gallere kjemper for å forsvare kjøpekrafta kjøper presidenten deres diamanter hos Dior og får klokke fra Patek Philippe.

«Popsalong»

Carla er født i Torino av en komponist, som er blitt søkkrik på å lage bildekk, og en konsertpianist. Søstera er skuespiller i Italia. Men familien flyttet til Frankrike på 1970-tallet da Røde Brigader tok gisler blant Italias rikinger. Carla ble fotomodell og hadde et perlekjede av kjærester blant rockemusikere, som Mick Jagger og Eric Clapton, skuespillere, som Kevin Costner, milliardærer, som Donald Trump, og politikere, som tidligere fransk statsminister, Laurent Fabius. Hun levde sammen med den franske forfatteren Jean-Paul Enthoven, men falt så for sønnen hans, Raphaël, som er ti år yngre enn henne. De fikk et barn i 2001.

Dette ødela ekteskapet mellom Raphaël og Justine Lévy, dattera til filosofen Bernard-Henri Lévy, som i 2004 tok hevn ved å skrive den godt solgte romanen «Ingenting alvorlig» om hele historien.

Etter å ha gått fra Raphaël gikk Carla i studio hos sin neste kjæreste, Jéan-Louis Bertignac, og gjorde seg til popsangerinne. Begge albumene har solgt godt. Nå hevder avisene at hun har omgjort en av salongene i Elysée-palasset til en «popmusikksalong".

Ekshibisjonisten

Sarkozy kaller seg en god katolikk. Under et besøk hos paven i Vatikanet og i Saudi-Arabia, begge steder klokelig uten Bruni på slep, holdt han taler som knyttet religionen til staten. Dette vekker sterk strid i Frankrike, hvor den verdslige staten ikke kjenner noen religion.

I Vatikanet godtar man verken polygami eller polyandri, ikke engang skilsmisse. I Saudi-Arabia kan en mann ha flere koner, men ei kvinne kan ikke ha flere ektemenn. I Frankrike ser man stort på dette, men man hever øyenbrynene når Republikkens president spiller ut sitt forvirrende privatliv på fjernsynsskjermen og bruker sin første pressekonferanse til å forklare sitt nye samliv.

Avisa L'Est Républicain skriver: «Det franske folket valgte ham ikke til rockestjerne. Han glemte at han skulle ha en romanse med Frankrike og ikke med seg sjøl og elskerinna.»

Nicolas Sarkozy står i fare for å kunne anklages for samtlige av de sju dødssyndene, med ett unntak: Han virker hovmodig, grisk, begjærende, misunnelig, fråtsende og vred, men han er avgjort ikke lat.

Avisa Le Monde henter inn H.C. Andersen: «Kongen er naken».

Hva er det velgerne har fått? Det ser ut som de har fått en naken blotter på Avenue des Champs Élysées. Og muligens er det nå åpnet for polyandri i Elysée-palasset.