UTSULTET: Sjøl om India har hatt en økonomisk vekst på åtte til ni prosent hvert år, lider over 40 prosent av barna av underernæring. - Et av problemene med den økonomiske veksten er at avstanden mellom fattig og rik øker, sier India-ekspert og professor Knut Axel Jacobsen til Dagbladet. Foto: Rafiq Maqbool / AP Photo
UTSULTET: Sjøl om India har hatt en økonomisk vekst på åtte til ni prosent hvert år, lider over 40 prosent av barna av underernæring. - Et av problemene med den økonomiske veksten er at avstanden mellom fattig og rik øker, sier India-ekspert og professor Knut Axel Jacobsen til Dagbladet. Foto: Rafiq Maqbool / AP PhotoVis mer

- En nasjonal skam

40 prosent av Indias barn er underernærte til tross for at landet vokser økonomisk. - India har et korrupsjonsproblem, sier norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den indiske statsministeren, Manmohan Singh, har tidligere beskrevet sult-problematikken i India som en «nasjonal skam». I dag presenterte han en ny rapport hvor det kommer fram at over 40 prosent av Indias barn er underernærte.

Forskerne fant også at underernæring finnes blant de mer velstående i landet.

Rapporten er basert på intervjuer med 74 020 mødre med til sammen 109 093 barn.

Til sammenligning er 22 prosent av barn sør for Sahara i Afrika underernærte, det er halvparten så mange.

- Ikke hungersnød Singh har nå lovet å gå sterkere til verks for å få de flere hundre millioner menneskene ut av fattigdomen. Det melder The Guardian.

- Det er ikke hungersnød i landet, det er nok mat, men folk har ikke penger til å kjøpe maten de trenger, sier India-ekspert og professor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen, Knut Axel Jacobsen til Dagbladet.

Han har blant annet redigert samleverket «Modern Indian Culture and Society».

- India er et stort landbruksland. De har en stor matproduksjon, og produserer spesielt ris, hvete, frukt, grønnsaker og kjøtt, sier han.

Stor økonomisk vekst De siste 20 årene har det vært en stor økonomisk vekst i India. Mens mange millioner har blitt løftet ut av fattigdom, er det flere hundre millioner som spiser for lite og lever under harde kår, mener Jacobsen.

SKAMMER SEG:  Indias statsminister Manmohan Singh kaller underernæringsproblemet «en nasjonal skam», og lover å jobbe hardere for å hjelpe Indas befolkning ut av fattigdom. Foto: Raveendran / AFP Photo
SKAMMER SEG: Indias statsminister Manmohan Singh kaller underernæringsproblemet «en nasjonal skam», og lover å jobbe hardere for å hjelpe Indas befolkning ut av fattigdom. Foto: Raveendran / AFP Photo Vis mer

- Et av problemene med den økonomiske veksten er at avstanden mellom fattig og rik øker.

Den nasjoanle veksten har ligget på sju til åtte prosent de siste årene.

- Landet har en enorm befolkningsvekst. Sjøl om prosenten var større før, er veksten i befolkningen større nå.

Det bor 1, 2 milliarder mennesker i India. Ifølge Leger Uten Grenser dør 69 av 1000 barn før de fyller fem år. Forventet levealder er 64 år.

- På den ene siden er de unge en ressurs, men det på den andre siden er en utfordring å bygge nok hus og skoler, sier han videre.

Omfattende korrupsjonsproblem Statsminister Manmohan Singh har blitt beskrevet som arkitekten bak den økonomiske liberaliseringen som startet i landet i 1991, da han var finansminister.

- Han har gjort mye bra, og mange mener han er en dyktig statsminister.  Men India har et stort korrupsjonsproblem, og det har ikke Singh fått bukt med.

India har tradisjonelt vært et patriarkalsk samfunn der ulike former for overgrep mot kvinner er utbredt. Ifølge Landinfo er det generelle synet at en kvinne bør være gift, og ikke i jobb.

DEMONSTRERTE:  Demonstranter som støtter antikorrupsjonsaktivisten Anna Hazare løftet det indiske flagget under en sultstreik i Mumbai i India 28. desember i fjor. Foto: Rajanish Kakade / AP Photo
DEMONSTRERTE: Demonstranter som støtter antikorrupsjonsaktivisten Anna Hazare løftet det indiske flagget under en sultstreik i Mumbai i India 28. desember i fjor. Foto: Rajanish Kakade / AP Photo Vis mer

- Det er ikke mangel på gode intensjoner og politisk vilje, men det er overføringene som er problemet.

Mange av de som forvalter offentlige goder tar pengene i egen lomme. Det er et stort problem at de statlige midlene som skal hjelpe de fattigste, forsvinner i korrupsjon på veien.

Enorme miljøproblemer Markedsliberalismen har ledet til økonomisk vekst, men ikke alle har fått nyte godt av dette. Mens det finnes mye fattigdom i slumområdene i byene, finnes også mye av fattigdommen på landsbygda.

- Dette fører også til enorme miljøproblemer, og dette rammer de aller fattigste, sier han videre.

Jacobsen mener landet har rikdom nok til å løse miljøproblemene, men at de store sosiale problemene må løses først. Han legger til at mye av den type miljøforurensing og industri som finnes i India, fantes i Norge for noen tiår siden.

Hva er den jevne inder opptatt av?

- Det er som sagt sagt sterkt økonomisk vekst, og mange ønsker å komme opp i middelklassen. En av måtene å gjøre dette på er gjennom utdannelse.

Studieplasser forbeholdt fattige India har investert mye i utdanningsinstutisjoner, og på universitetene er nesten 70 prosent av studieplassene forbeholdt personer fra dårlige kår, opplyser Jacobsen.

- Det å komme inn på skolen og få gode karakterer blir ofte en måte å redde seg på. Det er også håp gjennom den økonomiske liberaliseringen, en utvikling hvor folk måles ut fra deres kosumskultur, sier Jacobsen, og fortsetter:

- IKKE HUNGERSNØD:  India-ekspert og professor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen, Knut Axel Jacobsen, forteller at forskjellene mellom fattig og rik øker med den økonomiske veksten i India. Foto: UiB.no
- IKKE HUNGERSNØD: India-ekspert og professor i religionshistorie ved Universitetet i Bergen, Knut Axel Jacobsen, forteller at forskjellene mellom fattig og rik øker med den økonomiske veksten i India. Foto: UiB.no Vis mer

- India har blitt et forbrukersamfunn. En måte å vise suksess er å vise andre hva de forbruker. 

Også flere skole- og arbeidsplasser er av det offentlige satt av til søkere fra de mest undertrykte kastene.

- Det er en måte å rette opp gammel urettferdighet, sier Jacobsen.

Han vil ikke kalle Indias kultur en «kastekultur».

- Veksten og urbaniseringen lager en type mobilisering som styres av andre krefter enn kasten. Staten bruker kasten til å løfte folk opp med en positiv diskriminering, slik hjelper de dem som er mest økonomisk vanskeligstilt. 

Like ille som Konogo I 2010 fant forskere ved Oxford University at det er flere fattige mennesker i åtte stater i India, enn i de 26 landene nedenfor Sarara i Afrika.

Mer enn 10 millioner mennesker lever i fattigdom i disse åtte statene. Fattigdommen er på enkelte steder i India like ille som fattigdommen i det krigsherjede Kongo.

- Et paradoks er feilernæring og overvekt, som er et problem hos overklassen. I byene har de treningssentre, slik som i Norge, sier Jacobsen.

195 millioner underernærte barn Det er anslått at en milliard av jordas befolkning på sju milliarder lider av sult eller underernæring.

KORRUPSJON: Pengene staten setter av til de fattigste i landet forsvinner hos statlige ansatte på veien. Foto: Pal Pillal / AFP Photo
KORRUPSJON: Pengene staten setter av til de fattigste i landet forsvinner hos statlige ansatte på veien. Foto: Pal Pillal / AFP Photo Vis mer

195 millioner av disse er barn.

Samtidig kastes rundt 30 prosent av maten som produseres, mens 1,5 milliarder mennesker er overvektige.

SULTENDE BEFOLKNING:  Denne lille jenta får mat av faren sin. 40 prosent av Indias barn er underernærte. Foto: Mahesh Kumar A. / AP Photo
SULTENDE BEFOLKNING: Denne lille jenta får mat av faren sin. 40 prosent av Indias barn er underernærte. Foto: Mahesh Kumar A. / AP Photo Vis mer