En naturherlighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I 1950 dukket det opp en artikkel i Dagbladet med tittelen «Dans på lokalet». Teksten var en realistisk skildring av en bygdefest, full av snert og humor. Den vakte storm på bygdene, mellom folk som ville ha seg frabedt antydninger om at det blant annet skulle ha blitt drukket brennevin på slike tilstelninger.
  • Forfatteren av «Dans på lokalet» var Kjell Aukrust, multikunstneren som døde julaften. Dermed hadde han debutert med et skikkelig smell. Han fulgte opp med å ta seg selv i forsvar, med leserinnlegg skrevet under pseudonymer som Ollvar O. Kleppvold, Jostein Kroksleiven, Reodor Felgen og Rudolf Blodstrupmoen. Deretter ba redaktør Gunnar Larsen Aukrust om å reise ut og skrive «noe mer fra bygdene». Aukrust kom tilbake med en artikkel som het «En halv meter for kort», en barndomserindring fra Alvdal. «Gratulerer,» sa Gunnar Larsen. «Skriv mer.» Og Aukrust skrev, i lørdagsavis etter lørdagsavis. Resten er norsk litteratur- og forlagshistorie.
  • Artikkelen, som var illustrert av forfatteren, ble første kapittel i Kjell Aukrusts bok «Simen», en eventyrlig publikumssuksess som ble fulgt opp med «Bror min» og «Bonden». I tekster og tegninger med en unik humor skildret Aukrust Bygde-Norge slik det aldri var blitt beskrevet før. Det samme landskapet fikk en enda mer burlesk og nærmest absurd utforming i hans fabuleringer rundt Flåklypa, et univers som stadig er blitt utvidet og lagt til rette for nye generasjoner lesere, lyttere, kinogjengere og dataspillentusiaster. Med sitt enkle, geniale utgangspunkt erobret Kjell Aukrust verden.
  • Dagbladet, som også tradisjonelt har vært tegnernes avis, har ikke uten en viss stolthet fått være fødselshjelper til Kjell Aukrusts prosjekt, som bak all sin gapskrattende komikk rommer både poetiske dyp og stillferdig undring over tilværelsen. En kritiker fikk en gang det lysende innfall å kalle Herman Wildenvey «en naturherlighet». Få av den nyere tids norske forfattere ville fortjent en slik betegnelse bedre enn Kjell Aukrust.