En neger på Ål

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hallgrim Berg er jo ikke slem. Det synes i alle fall ikke bruktbilkjøper Mohamoud Farah Haji-Aye selv om det kanskje ikke hadde vært så rart hvis Mohamoud synes Berg var litt slem i alle fall. På Ål ble det happy ending, og nei da, Hallgrim Berg er bare en høyrepolitiker, bunadsmann og munnharpespiller som er veldig opptatt av det som skjer på tog. Historien er så ellevill at den må inn i norske lærebøker: To mørkhudede personer «steig om bord på Ål stasjon, uten bagasje av noko slag. Men lommene er så fulle av pengar at setlane drys, av desse tett med tusenlappar», skriver Berg i leserinnlegget i Hallingdølen. Samfunnsrefseren er rystet over at politiet ikke straks rykker ut. Riktig var den tidligere stortingspolitikeren ikke selv på toget. Men det var en venn av ham, «en vaken og lærd vossing» som la merke til at karene på toget var så blide. Vossingen ringte derfor en åling, også en samfunnsborger, som nettopp hadde hørt om innbrudd på Statoil-stasjonene på Ål og Gol. Tilfeldig?

Det mumles om «bønder på sitt verste» og «typisk bondereaksjon». Men Berg fortjener ros for handlekraft, ikke sant? Innbrudd + afrikaner med cash, er jo en sjelden kombinasjon. Berg har ellers gitt fremmedfrykt og islamfobi et ansikt før, med boka «Amerikabrevet: Europa i fare» der han advarte mot muslimske horder. Mohamoud er tross alt somalier. Andre henger seg opp Bergs klesstil; kombinasjonen Bygde-Norge og lisseslips fra 50-tallets USA.

Mye tyder på at Berg var med i 1962, da Nordlandsbanen og Aftenposten hadde førstesidetittelen: «Første tog til Bodø i dag – neger var med».

Og når Hellbillies synger «Neger på Ål stasjon» stemmer Hallgrim i på munnharpe. Har Mohamoud også lyst til å synge tro?

Somalieren fikk seg en Mitsubishi for 30 000 kroner. Men Berg fikk siste ord: Det er jo et minstemål at politiet sjekker ut tips fra seriøse samfunnsborgere, sier han. Altfor mange slipper unna. Neste gang en afrikaner vifter med sedler på tog, da har vi ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer