Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En norsk presseoffiser i Kabul

Humanitære organisasjoner øker nå nærværet i Afghanistan. Etter intensive dager med kurs i stressmestring og sikkerhetsvurdering, reiser norske Grethe Østern til Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kabul skal Grethe Østern (31) være pressetalskvinne for forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger med ansvar for Pakistan og Afghanistan.

Lørdag kom Østern til Pakistans hovedstad Islamabad, der de siste briefingene venter før hun reiser til Kabul, i utgangspunktet for fem uker. Sannsynligvis blir det lenger, sier 31-åringen til NTB.

Delegasjonen trakk seg ut av Kabul etter terrorangrepene 11. september. Nå skal den bygges opp igjen, og Østern blir den fjerde internasjonale delegaten som reiser inn.

- Etter hvert blir vi kanskje 10-12 personer i Kabul, sier Østern.

- Dette er en stor utfordring, for det er et utrolig komplekst område med mange konflikter. Jobben min blir å informere pressefolk om prosjektene i landet.

De lokale foreningene har drevet helseklinikkene hele tiden selv om de utenlandske delegatene har vært fraværende.

- Men det er veldig mange steder vi ikke får kontakt med fordi det er for farlig å reise dit. Derfor vet vi ikke hvordan det står til, og vi må prøve å få oversikt, sier hun.

- Først og fremst må vi hele tiden vurdere sikkerheten. Situasjonen kan forandre seg raskt, og vi skal ikke legge store planer før vi vet om de kan gjennomføres. Fortsatt er det veldig vanskelig å reise ut på landsbygda, forteller hun.

Fredag ble Østern briefet av sikkerhetsoffiser Lars Tangen i Genhve.

- Det er ingen tvil om at det er ustabilt og farlig, også for våre folk. Både nå, før det er en endelig avklaring mellom alle de afghanske partene i Bonn og i tiden etterpå, vil det være stor usikkerhet. I tillegg er det svært mye våpen som flyter, og vanskelig å vite hvem man står overfor til enhver tid. Ran og dra pene på journalister viser at det er spesielt farlig for utlendinger, sier han.

Det er ikke kamphandlinger i Kabul-området nå. Derfor mener forbundet man kan gå inn for å forsøke å få oversikt, og for å gi de lokale foreningene moralsk støtte og en ny giv.

- Men vi er veldig nøye med å plukke ut folk som vet hva de gjør og har de rette holdningene.

Grethe Østern har vært journalist i NTB, men hun har også erfaring som presseoffiser i farlige områder. I 1999 arbeidet hun i det multinasjonale hovedkvarteret for KFOR-styrken i Kosovo.

- Jeg synes det er viktig å jobbe med noe som engasjerer meg og som er meningsfylt. Dessuten er det veldig spennende, sier hun.

Østern skal innimellom til Pakistan, men mesteparten av tiden skal hun være i Kabul.

(NTB)

Hele Norges coronakart