Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg til India i dag

- En norsk statsminister skal ta en internasjonal lederrolle

Som statsminister av Norge mener Erna Solberg hun har ansvar for å ta en lederrolle i internasjonalt arbeid.

UTDANNING AV JENTER: Utdanning for barn og særlig jenter har vært et av Erna Solbergs store internasjonale prosjekter siden hun tiltrådte som statsminister. Bildet er tatt på en skole i Malawi i 2014. I dag lander Solberg i India der hun som FN-utnevnt pådriver skal fronte bærekraftsmålene for kamp mot fattigdom, for utdanning og likestilling. Foto: Nina Hansen
UTDANNING AV JENTER: Utdanning for barn og særlig jenter har vært et av Erna Solbergs store internasjonale prosjekter siden hun tiltrådte som statsminister. Bildet er tatt på en skole i Malawi i 2014. I dag lander Solberg i India der hun som FN-utnevnt pådriver skal fronte bærekraftsmålene for kamp mot fattigdom, for utdanning og likestilling. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mens mange ledere nå sier at de setter sine land først, er mitt mantra at global handling setter Norge først, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Som norsk statsminister vil hun at Norge skal være i førersetet i internasjonalt samarbeid.

STOR STÅHEI: Erna Solberg pryder flere billboards sammen med statsminister Narendra Modi i forbindelse med besøket. Har fra utenfor hotellet der hun bor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOR STÅHEI: Erna Solberg pryder flere billboards sammen med statsminister Narendra Modi i forbindelse med besøket. Har fra utenfor hotellet der hun bor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I dag lander hun i New Dehli i India. Med seg har hun 130 representanter for norske bedrifter som vil kapre deler av det enorme og voksende indiske markedet. India er verdens raskest voksende økonomi og vil ifølge IMF gå forbi Frankrike og Storbritannia i år og bli verdens femte største økonomi.

Vil inn på Indias marked

Å fremme norsk næringslivs interesser er en naturlig oppgave for en norsk statsminister.

- India er et viktig land både for internasjonalt politisk samarbeid, et land som er viktig i alle FN-prosesser. Og India er viktig for oss fordi det er et enormt marked med store muligheter for norsk næringsliv, og blir stadig viktigere som handelspartner. Vekstkraften fra olje og gass blir mindre framover. Da må vi basere vår verdiskapning på markedsandeler internasjonalt, sier Solberg.

Bedrifter innen energi, sjømat, skipsfart og forsvarsindustri er med i følget til India. 13 avtaler skal i løpet av besøket signeres av norske og indiske partnere, ifølge Innovasjon Norge. 150 norske selskaper er allerede etablert i India.

Første post på programmet i dag er et næringslivsseminar der norske og indiske bedrifter skal drøfte muligheter for bærekraftig vekst, særlig innen energi, hav, sjømat, IKT og forsvar.

I januar i fjor lanserte Solberg et internasjonalt panel for bærekraftig havøkonomi. Panelet ledes av henne og skal bestå av regjeringssjefer fra kyststater fra ulike verdenshjørner. Dette blir også tema under India-besøket.

Ball med Hegerberg-signatur

Men som en av FNs generalsekretærs utplukkede pådrivere for FNs bærekraftsmål har Erna Solberg også med seg et sterkt budskap om likestilling, utdanning og utvikling.

For å sikre drahjelp fra Indias statsminister Narendra Modi har Solberg med seg en fotball signert av verdens beste kvinnelige fotballspiller, Ada Hegerberg.

Solberg har tidligere gitt fotballer til andre politiske ledere, som Angela Merkel og Emmanuel Macron, for å minne om forpliktelsene.

For at bærekraftsmålene skal nås, må India med sine 1, 4 milliarder mennesker gjøre sitt. Det store demokratiet har langt igjen til likestilling: Brutale overgrep mot jenter og kvinner når med jevne mellomrom det internasjonale mediebildet.

Konservative hinduer nekter kvinner i menstruerende alder adgang til templene.

Millioner av fattige kvinner har lav eller ingen status.

Overgrep må straffes

- Vi forventer at verdens største demokrati følger opp bærekraftsmålene. Det skjer mye positivt. Modi har for eksempel vært opptatt av noe så prosaisk som toaletter. På landsbygda må fattige kvinner gå ut i skogen, og blir slik utsatt for overgrep. Vold og overgrep mot kvinner i India er en stor utfordring. India må løfte jenters og kvinners verdi, og overgrep må møtes med strenge straffer som kan virke avskrekkende, sier Solberg.

Besøk på skoler er et fast innslag på Erna Solbergs reiser. Også i India skal hun besøke en skole og innskjerpe at både gutter og jenter må få tilgang til kvalitetsutdanning.

Et av Solbergs internasjonale prosjekter er utdanning for alle. Jenter og utdanning var tema under Solbergs første store utenlandsreise til Sør-Afrika, Malawi og Rwanda i 2014, og i 2015 arrangerte Norge en internasjonal utdanningskonferanse i Oslo, der fredsprisvinner Malala Yousafzai deltok.

- At skole var viktig for meg som barn, har absolutt hatt betydning for mitt engasjement. Det internasjonale engasjementet startet med skolepolitikk og Operasjon Dagsverk. Jeg lærte om verdien av utvikling, men også om betydningen av markedsløsninger, sier Solberg.

- Hvorfor er du sammen med Ghanas president John Dramani utpekt som ledere av pådrivergruppen for FNs bærekraftsmål?

- Det er nok på grunn av Norges posisjon og fordi jeg er kvinnelig statsminister, det er ikke så mange av dem. Og så er det vel en honnør til det engasjementet jeg og Norge har vist. Man har vel sett at der norske statsministere tar initiativ, skjer det noe, sier Solberg.

Har globalt ansvar

- Hvorfor er det viktig for lille Norge og for en norsk statsminister å være aktiv og synlig internasjonalt?

- Ingen av oss lever på en isolert øy. Kriger, flyktningestrømmer og internasjonale kriser og problemer rammer oss. Vi har et felles ansvar for å tenke langsiktig og finne felles løsninger. Mange ledere i verden, ikke bare USA, snakker nå om sitt land først. Mitt mantra er at globale løsninger tjener Norge. De globale problemene treffer oss alle og krever internasjonale løsninger. Utdanning er en katalysator for utvikling, og derfor er utdanning av jenter, helse og utvikling viktig for norske interesser.

Å ta vare på havet er i vår interesse. Vi lever av hav. Som nasjon kan vi ikke bare være opptatt av vern, men også av bærekraftig bruk. Vi har store internasjonale utfordringer der Norge kan gjøre en innsats. I Norge er vi så heldige å ha et folk som mener at vi skal ta et slikt internasjonalt ansvar, ta initiativ og lederskap, sier Solberg.

FOR JENTERS RETT TIL UTDANNING: Statsminister Erna Solberg og fredsprisvinner Malala Yousafzai under konferansen om hjelp til Syrias flyktninger i London i 2016. Konferansen var ledet av Storbritannia, Tyskland, Kuwait og Norge.. Foto: Nina Hansen
FOR JENTERS RETT TIL UTDANNING: Statsminister Erna Solberg og fredsprisvinner Malala Yousafzai under konferansen om hjelp til Syrias flyktninger i London i 2016. Konferansen var ledet av Storbritannia, Tyskland, Kuwait og Norge.. Foto: Nina Hansen Vis mer

Solberg har siden hun ble statsminister, scoret høyt blant velgerne. På Ipsos måling i desember mente 85 prosent at hun gjør en god eller middels god jobb som statsminister, mens 12 prosent mente hun gjør en dårlig jobb. Også internasjonalt har Solberg en høy standing, og hun har fått priser for sitt internasjonalt engasjement og lederskap.

Priser for internasjonalt lederskap

I september i fjor fikk Solberg en pris av den amerikanske tankesmien Atlantic Council. Hun fikk prisen for å ha forsvart transatlantiske verdier og sikkerhet, og for sitt arbeid for å fremme FNs bærekraftmål, spesielt skolegang for jenter og barn i konfliktområder, og engasjement mot havforurensning.

I desember fikk Solberg prisen «Global World Leader» under et besøk i Sør-Afrika i dag. Prisen ble delt ut av organisasjonen Global Citizen som jobber med mål om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030. I fjor fikk Solberg også prisen

I mai i fjor ble hun som første norske norske statsminister noensinne invitert til å tale på toppmøtet til G7-landene, klubben av verdens rikeste og mektigste land, i Canada.

VERDEN FØRST: - Mens mange ledere nå sier at de setter sine land først, er mitt mantra at global handling setter Norge først, sier Erna Solberg til Dagbladet. Som norsk statsminister vil hun at Norge skal være i førersetet i internasjonalt samarbeid. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VERDEN FØRST: - Mens mange ledere nå sier at de setter sine land først, er mitt mantra at global handling setter Norge først, sier Erna Solberg til Dagbladet. Som norsk statsminister vil hun at Norge skal være i førersetet i internasjonalt samarbeid. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Direktør for Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI),Ulf Sverdrup, påpeker at det har vært en tradisjon at norske statsministre engasjerer seg internasjonalt og tar spesielle initiativ. Jens Stoltenberg engasjerte seg særlig for vaksinering av verdens barn gjennom det såkalte GAVI-programmet.

- Erna Solberg følger denne tradisjonen med sitt engasjement for bærekraftsmålene, for jenters rett til utdanning og nå havforvaltning og klimavennlige investeringer.

Global orden

Hun har jo vært statsminister lenge i internasjonal sammenheng, og er en erfaren leder. Hun har bygd kompetanse og nettverk gjennom det. Norge er et lite land, men med stort internasjonalt engasjement, og vi er store innenfor områder som bistand, sjømat, hav, investeringer, energi. Norge har et velfungerende politisk system og oppleves som en konstruktiv spiller som er opptatt av dialog med andre land, sier Sverdrup.

Han understreker i likhet med Solberg selv at globale utfordringer må løses gjennom internasjonalt samarbeid.

- «Norway first» handler i stor grad om global orden og utvikling, sier Sverdrup.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!