- En ny blokk vil bli den sikreste som finnes

Men det kan ta flere år før blokka i Ålesund kan bygges opp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet.no): De berørte etter raskatastrofen i Ålesund var i dag på et møte med fire forsikringsselskaper som nå er involvert.

Selve blokka var forsikret av IF. Det er svært uklart hva den totale regningen etter katastrofen vil komme på, men det er klart at erstatningssummene vil bli høye.

- Vi har gjort et grovt overslag over hva dette innebærer bare for oss, og det ligger på mellom 60 og 70 millioner kroner, sier Jan Fredrik Johansen, fagansvarlig for eiendomsskader i IF.

De andre selskapene som er involvert er Gjensidige, Vesta og Sparebank 1.

Å beregne det økonomiske omfanget av skadene er komplisert. Hver enkelt leilighet var forsikret av hver enkelt husstand, og bilene som stod i blokkas underjordiske garasje er også forsikret for seg.

- Hvor mye det vil koste vil også avhenge av hvor lang tid det vil ta å få gjenoppbygd blokka, sier Henning Simonsen i Gjensidige.

De frykter at det kan ta lang tid.

- Det kommer til å bli en langvarig etterforskning. Så må bygget rives, før det kan bygges opp igjen. Det vil minst ta et par år, sier Johansen.

Foto: Dagbladet
Foto: Dagbladet Vis mer

Forsikringsselskapene vil nå avvente politiets etterforskning, og vil på dette tidspunktet ikke sette i gang noen egne granskninger.

De overlevende beboerne vil få erstattet eiendelene de har mistet.

- Hvis etterforskningen viser at det er noen som er å bebreide for det som har skjedd, kan det hende at vi vil kreve regress, sier Johansen.

Forsikringsselskapene vil i så tilfelle kreve sine utbetalinger erstattet av tredjeparten.

- Det vil uansett ikke ha noen betydning for utbetalingene til forsikringstakerne, sier Johansen.

- Vil dere forsikre et eventuelt nybygg?

- Ja, det regner jeg med.. En vil kunne regne med at det vil bli det sikreste bygget som er.