En ny Borten er klar

For 28 år siden avsluttet Per Borten sin 28 år lange karriere som rikspolitiker. Nå er hans 29 år gamle barnebarn Ola Borten Moe (Sp) klar for Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Ola er jo veldig lik bestefaren sin da. Han har arva evnene til å prate med folk og være jordnær, mener en stolt bestemor Magnhild Borten (83).

Hun fikk i natt oppleve at barnebarnet for alvor tar opp den politiske arven etter hennes mann, tidligere statsminister Per Borten, som døde 20. januar i år.

Flere partier kjempet en beintøff kamp om stortingsmandatene fra Sør-Trøndelag mens stemmene ble talt opp i natt. Men Ola Borten Moe og Senterpartiet trakk ett av de lengste stråene, og gårdbrukeren fra Trondheim må nå belage seg på pendling til Oslo.

Hektisk valgkamp

-  Den første fanesaka må vel bli å flytte Stortinget til Trondheim. Utflytting av arbeidsplasser fra hovedstaden er god distriktspolitikk, spøker Borten Moe.

Han var både sliten, letta og lykkelig etter at resultatet var klart.-  Det har vært en svært hektisk valgkamp, der vi blant annet har besøkt alle kommunene i fylket. Vi har brukt mye tid på å synliggjøre viktige Senterparti-saker som samferdsel, offentlig velferd og kommuneøkonomi. Nå er motivasjonen på topp for å gjøre en jobb på Stortinget. Dette blir bra, sier den ferske stortingsrepresentanten.

God bagasje

Borten Moe feira både regjeringsseieren og den nye stortingsplassen på Sp sin valgvake i Trondheim i natt. Men et rød-grønt samarbeid er ikke noe nytt for 29-åringen. De siste to åra har han samarbeida tett med Ap og SV i Trondheims bystyre.

-  Vi har gjort gode erfaringer her som vi kan ta med oss. Dommedagsprofetiene var mange før vi starta og, men det har vist seg å gå bra, fortsetter han.

Ola Borten Moe legger ikke skjul på at arven etter bestefaren er god å ha med seg til Løvebakken. Likevel håper han at han vil bli målt ut fra egne politiske prestasjoner.

-  Bestefar og jeg hadde et veldig nært forhold, og han har lært meg utrolig mye. Det er et godt bakteppe å ha. Samtidig er det mine mål og meninger som blir sentrale nå, slår han fast.Bestemor Magnhild er enig. Hun synes barnebarnet står godt på egne bein.

-  Han er velsigna med at han ikke bruker kjeft når han debatterer, men prater saklig. Det er viktig, konstaterer hun fornøyd.

VANT: Ola Borten Moe (29) feiret stortingsplassen på Senterpartiets valgvake på Hotel Grand Olav i Trondheim i natt. Han går nå i fotsporene til sin bestefar Per Borten.
STOLT ARV: Avdøde Per Borten var statsminister fra 1965-71.