ET NYTT HÅP : Han sier selv at han ikke vil stille, men Jeb Bush, broren til George W, Bush, er mannen flere strateger innad i Det republikanske partiet vil ha som presidentkandidat for valget i 2012. Her sitter han sammen med tilskuere på republikansk valgvake, tirsdag kveld, etter Kongressvalget. Foto: Gary I Rothstein/EPA.
ET NYTT HÅP : Han sier selv at han ikke vil stille, men Jeb Bush, broren til George W, Bush, er mannen flere strateger innad i Det republikanske partiet vil ha som presidentkandidat for valget i 2012. Her sitter han sammen med tilskuere på republikansk valgvake, tirsdag kveld, etter Kongressvalget. Foto: Gary I Rothstein/EPA.Vis mer

En ny Bush i 2012?

Man kan aldri utelukke det hatede og det elskede dynastiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stillheten la seg aldri etter kongressvalget i USA, for spekulasjonene rundt hvem som skal bli Republikanernes neste presidentkandidat har forlengst begynt. Faktisk har spekulasjonene pågått siden 4. november 2008, dagen da Barack Obama ble valgt inn som USAs 44. president.

Spørsmålet om hvem som skal bli Republikanernes presidentkandidat i presidentvalget i 2012 har nærmest vært like sentralt de siste månedene under mellomvalgkampen forut for kongressvalget som spørsmålet om hvem som faktisk ville vinne flertallet i Kongressen.

 PENSJONERTE PRESIDENTER : Far og sønn Bush, begge med presidenttittelen i behold, har etterlatt et et navn i amrikansk politikk som er vanskelig å markedsføre. Skulle tredjemann, Jeb, stille som Republikanernes presidentkandidat i 2012, må han makte å gi dynastiet nye assosiasjoner. Her er de to forhenværende presidentene midt under kongressvalgkampen på baseballkamp Foto: Pool/REUTERS.
PENSJONERTE PRESIDENTER : Far og sønn Bush, begge med presidenttittelen i behold, har etterlatt et et navn i amrikansk politikk som er vanskelig å markedsføre. Skulle tredjemann, Jeb, stille som Republikanernes presidentkandidat i 2012, må han makte å gi dynastiet nye assosiasjoner. Her er de to forhenværende presidentene midt under kongressvalgkampen på baseballkamp Foto: Pool/REUTERS. Vis mer

Republikanerne «vant» ved Kongressvalget. Flertallet gikk nettopp til The Grand Old Party (GOP) i Representantenes hus, og partiet spiste kraftig inn på Demokratene i Senatet.

Men dette var bare bonusen for Republikanerne.

 SIDEN DEN GANG : Helt siden George W. Bush overga presidentskapet til Barack Obama har Republikanerne lett etter en ny presidentkandidat til valget i 2012. Foto: Jason Reed/REUTERS.
SIDEN DEN GANG : Helt siden George W. Bush overga presidentskapet til Barack Obama har Republikanerne lett etter en ny presidentkandidat til valget i 2012. Foto: Jason Reed/REUTERS. Vis mer

- Det absolutt viktigste vi kan oppnå er at Obama kun får fire år som president, sa senator Mitch McConnell, Republikanernes leder i Senatet, få dager før amerikanerne gikk til stemmelokanele tirsdag, 2. november, for å stemme inn reprsenentantene sine til den nye Kongressen.

Det risikable kortet å spille
Eks-visepresidentkandidat for Republikanerne og Tea Party-«dronning» Sarah Palin har siden presidentvalget i 2008 vært den av Republikanerne som har stått tydeligst fram som mulig presidentkandidat for valget i 2012. Ikke nødvendigvis fordi Republikanerne selv vil ha henne - det er hovedsaklig ytre høyre alene som støtter opp om henne - men fordi hun selv sier at hun kan tenke seg å stille som kandidat.

- Hvis det ikke finnes andre kandidater med sunn fornuft som vil stille, kan jeg tenke meg å gjøre det, sa Palin under det amerikanske talkshowet Entertainment Tonight få dager før kongressvalget forrige tirsdag.

 VIL HA NY PRESIDENT : Republikanernes leder i Senatet, sier det absolutt viktigste Republikanerne kan oppnå om to år er å avsette Obama som USAs president. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS.
VIL HA NY PRESIDENT : Republikanernes leder i Senatet, sier det absolutt viktigste Republikanerne kan oppnå om to år er å avsette Obama som USAs president. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS. Vis mer

Det store spørsmålet både i republikanske og kommentatoriske kretser forblir riktignok: Gjør hun det, eller gjør hun det ikke?

Meningsmålinger viser at Palin er svært populær blant de ultrakonservative i USA, men at hun sliter med det øvrige velgerkorpset. Hun forblir derfor et risikablet kort å spille for Republikanerne, slik hun også var under presidentvalgkampen i 2008 da daværende republikanske presidentkandidat John McCain valgte henne som sin visepresidentkandidat.

Vil ha ny Bush
Et risikabelt kort å spille ville også mannen være som selv har sagt at han ikke vil stille, men som nå for alvor likevel vikles inn i spekulasjonene. Jeb Bush er navnet, og han er, ja, bror av tidligere president George W. Bush.

.

Utover å ha nettopp etternavnet Bush, som fortsatt til en viss grad er belastet i USA,  er det riktignok få faktorer som taler i Jebs disfavør.

Det måtte være at han selv ikke vil stille, og at han vil støtte opp om den kandidaten han sier han vil støtte opp om dersom han selv ikke stiller. På spørsmål fra CNNs nyhetsanker John King om Jeb Bush ville komme til å støtte opp om Palin dersom hun stiller, svarte «nye» Bush følgende: 

- Kommer hun til å kjøre løpet mot Obama... Da kan du bare vedde på at jeg støtter henne.

Men flere GOP-strateger sier nå til CNN (se video) at de ønsker Bush's kandidatur, heller enn at han overgir seg til Palin.

Topplistemateriale
«Nye»-Bush har alltid blitt regnet for å være den av Bush-brødrene med størst politisk potensiale. For det første forholdt han seg uavhengig da famileforgjengerne hans satt ved makten. Som tidligere guvernør av Florida fikk han videre gode skussmål av begge partier. Han var valgkampstrategen til Republikanernes «rising star» Marco Rubio under årets kongressvalgkampanje, og han makter å være på godfot med de fleste.

 BUSH ELLER RUBIO? : Jed Bush (t.v.) var Marco Rubios (t.h.) valgkampstrateg evd årets kongressvalg. Nå kan det hende de vil stille utfordrere begge to til republikanernes presidentkandidatur. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP.
BUSH ELLER RUBIO? : Jed Bush (t.v.) var Marco Rubios (t.h.) valgkampstrateg evd årets kongressvalg. Nå kan det hende de vil stille utfordrere begge to til republikanernes presidentkandidatur. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP. Vis mer

- Han vil kunne nå ut til den hispanske befolkningen, såvel som han er på godfot med Tea Party-bevegelsen og hele establissementet, sier CNN kommentator.

I tillegg står økomien godt i Jeb Bush-leiren.

- Bedre enn hos Palin og den andre mulige utfordreren, Mitt Romney, melder CNN.

Bush's fundraising-nettverk vil med andre ord kunne bringe ham langt på vei dersom han skulle stille som presidentkandidat.

 MARCO RUBIO : Nylig valgt senator og stigende stjerne i Det republikanske partiet. Vil kunne bli partiets presidentkandidat i 2012.Foto: Hans Deryk/REUTERS.
MARCO RUBIO : Nylig valgt senator og stigende stjerne i Det republikanske partiet. Vil kunne bli partiets presidentkandidat i 2012.Foto: Hans Deryk/REUTERS. Vis mer

- Hadde han hatt et annet etternavn, men akkurat den profesjonelle bakgrunnen han har, ville han ha stått på toppen av alle Republikanernes lister, konkluderer en ytterligere CNN-kommentator.

Stjernen underveis
På lista står riktignok også mannen Bush kjenner godt, Marco Rubio - som ikke uten grunn er den stigende stjernen i det Republikanske partiet. Kun 39 år og allerede valgt inn i Senatet. Han omtales som den av de mulige kandidatene som kanskje kan måle seg med Obamas karisma, og han er populær hele veien inn Tea Party-bevegelsens rekker. Så er det kanskje likevel nettop alderen som vil stoppe ham.

- Hvordan kan en ung politiker som først i januar tiltrer i Senatet melde seg på i presidentvalgkampen, spør britiske The Guardian leserne sine retorisk.

 MITT ROMNEY :Stilt før, men nådde ikke fram. Nå prøver han seg trolig igjen på presidenttitteljakten. Foto: Darren McCollester/Getty Images/AFP.
MITT ROMNEY :Stilt før, men nådde ikke fram. Nå prøver han seg trolig igjen på presidenttitteljakten. Foto: Darren McCollester/Getty Images/AFP. Vis mer

- Vel, han vil sansynligvis ikke kunne det. Selv Barack Obama hadde to års erfaring fra Senatet før han meldte seg inn, og det ble ansett for å være nærmest for lite, svarer de de samme leserne.

Mannen med penger, religion og «uriktige» standpunkt
Mitt Romney står også som nevnt på den potensielle kandidatlista. Der har han stått før: I 2008 stilte han som en av McCains utfordrere. Han  nådde ikke inn den gangen, men han har penger, og det fortsatt mye.

Det var usikkerhet rettet mot mormon-troen hans som satte kjepper i julene for ham sist. Nå kan riktignok hans flørt med noe mer moderate politiske standpunkt sette en stopper. Som guvernør av Massachusetts har han nemlig delvis støttet opp om Obamas helsereform, fordi han er for en universalisering av helsesystemet i USA som han mener burde komme flere mennekser til gode. Det er ikke populært blant konservative Republikanere.

Mest populær blant republikanske velgere
Den mannsdominerte lista følges opp med Mike Huckabee, som allerede har drevet kampanje i flere måneder, mener mange. I det minste har synligheten hans ute blant amerikanerne vært påtrengende.

 MIKE HUCKABEE : Foreløpig favoritt blant republikanske velgere til å vinne republikanernes presidentkandidatur. Foto: Jacquelyn Martin/AP.
MIKE HUCKABEE : Foreløpig favoritt blant republikanske velgere til å vinne republikanernes presidentkandidatur. Foto: Jacquelyn Martin/AP. Vis mer

En meningsmåling gjennomført av CNN konkluderer med at Huckabee er den mest populære kandidaten blant Republikanere, og 21 prosent tror at han vil ha muligheten til å slå Obama.

Så er det også bare 21 prosent. Huckabee er baptist, og har derfor et stempel på seg for å være religiøst konservativ på den måten at han vil stå i fare for å komme på skråplan med de mindre verdikonservative, mer finansielt motiverte Republikanerne. 

Mannen fra 1994
Historieprofessoren Newt Gingrich omtales også fortsatt, som allerede i 2008, som en mulig republikansk presidentkandidat til valget i 2012, men han har selv ikke ytret et ønsker om å være det. Skulle det riktignok vise seg å være praktisk at han gjør det, noe han begynner å tro at det er, vil han muligens stille sitt kandidatur.

 NEWT GINGRICH : Tidligere "speaker" i Representantenes hus og Republikanernes redningsmann i mellomvalget i 1994.Foto: David Goldman/AP.
NEWT GINGRICH : Tidligere "speaker" i Representantenes hus og Republikanernes redningsmann i mellomvalget i 1994.Foto: David Goldman/AP. Vis mer

Gingrich var arkitekten bak Republikanernes brakseier i mellomvalget i 1994, da president Bill Clinton og Demokratene gikk på et realt nederlag og måtte tilpasse seg Republikanerne i Kongressen. Slikt blir man populær av i det Republikanske partiet.

Det kan riktignok bli vanskelig for Gingrich å stå et kandidaturløp ut, da han ikke stiller så sterkt økonomisk som flere av de andre potensielle kandidatene.

Framstår som underskuddskuttenes mann
Som foreløpig siste mann på lista setter The Guardian fortsatt Minnesota-guvernør Tim Pawlenty. Det er etter forrige tirsdags valg ennå ikke klart hvor lenge han vil fortsette å sitte som guvernør, men Tea Party-bevegelsen ser gjerne at han sitter en stund til. Han er nemlig godt likt blant dem, da han er kjent for å være en budsjettbalanses mann og derfor også en kompromissløs forkjemper av kutt i statlige budsjettunderskudd. 

Nyeste på lista
Kompromissløs forkjemper av budsjettunderskuddskutt har også Republikaneren John Boehner vært. Han er nå valgt inn i Representantenes hus, og er mannen mange tror vil bli stemt inn av sine egne som ny «speaker» nettopp i Huset når den nye Kongressen innsettes i januar. Nå nevner mange også Boehner når de spekulerer over hvem Republikanernes neste presidentkandidat blir.

 TIM PAWLENTY : Tea Party-yndling og mulig republikansk presidentkandidat. Foto: Jim Bourg/REUTERS.
TIM PAWLENTY : Tea Party-yndling og mulig republikansk presidentkandidat. Foto: Jim Bourg/REUTERS. Vis mer
 JOHN BOEHNER : Har nå dukket opp på lista som potensiell republikansk presidentkandidat. Foto:Jonathan Ernst/REUTERS.
JOHN BOEHNER : Har nå dukket opp på lista som potensiell republikansk presidentkandidat. Foto:Jonathan Ernst/REUTERS. Vis mer