FASTLÅST: Syria-utsending Lakhdar Brahimi sier det er lite framgang å spore i forhandlingene mellom Syrias regjering og eksilopposisjonen. REUTERS/George Ourfalian/NTB Scanpix
FASTLÅST: Syria-utsending Lakhdar Brahimi sier det er lite framgang å spore i forhandlingene mellom Syrias regjering og eksilopposisjonen. REUTERS/George Ourfalian/NTB ScanpixVis mer

- En ny dag er bortkastet

Syria-forhandlingene på stedet hvil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria-utsending Lakhdar Brahimi sier det er lite framgang å spore i forhandlingene mellom Syrias regjering og eksilopposisjonen.

Brahimi ga tirsdag uttrykk for at samtalene går svært trått.

Ifølge en representant for den syriske regjeringen er det ikke noen enighet om en dagsorden.

- En ny dag er bortkastet fordi opposisjonen har insistert på at terrorisme i Syria ikke eksisterer og derfor ikke vil diskutere det, sier viseutenriksminister Faisal Mekdad.

Samtidig sier landets forsoningsminister, Ali Haidar, at han har liten tro på fredsprosessen.

- Slik forholdene er nå, tror jeg Genève kommer til å mislykkes, sa Haidar til nyhetsbyrået AFP i Damaskus tirsdag.

Den andre runden med svært vanskelige fredsforhandlinger ble innledet i Genève mandag, men først tirsdag greide Brahimi å få partene til å sitte ved samme bord.

Krass kritikk Samtidig som partene sliter med framdriften i Genève, retter Russlands utenriksminister Sergej Lavrov krass kritikk mot utkastet til en ny FN-resolusjon om det krigsherjede landet.

Utkastet, som er laget av Australia, Jordan og Luxembourg, er ifølge Lavrov «ensidig» og «virkelighetsfjernt».

- Ideene som ble delt med oss av dem som har iverksatt denne prosessen, er helt uakseptable. De inneholder et ultimatum for regjeringen om at hvis de ikke løser alt innen to uker, innfører vi automatiske sanksjoner, sier Lavrov.

Lavrov tar videre til orde for at det må lages et nytt utkast, et utkast som fordømmer «terroristvirksomhet» i Syria.

Veto mot resolusjoner USAs president Barack Obama retter på sin side kritikk mot Russland.

- Utenriksminister John Kerry og flere andre har gitt klar beskjed til russerne om at de ikke kan si de er bekymret for det syriske folk samtidig som det er sivile som sulter, sa Obama på en pressekonferanse tirsdag.

Lavrovs uttalelser om utkastet tyder på at resolusjonen med sin nåværende tekst, aldri vil bli vedtatt i FNs sikkerhetsråd. Senest i januar blokkerte Russland en Syria-resolusjon i Sikkerhetsrådet som ville ha fordømt regjeringsstyrkenes flyangrep på Aleppo og regjeringens bruk av raketter mot byer. Russland har også tidligere lagt ned veto mot resolusjoner som ville ha fordømt Assad og truet med sanksjoner mot regimet.

Bare i september og oktober i fjor var det mulig å bli enig i Sikkerhetsrådet om noe som gjaldt Syria. Da ble de 15 medlemmene enige om en resolusjon om Syrias kjemiske våpenprogram og om en appell om å øke tilgangen for humanitær hjelp.

Vanskelige samtaler I Genève står opposisjonen fast på at det skal innsettes en overgangsregjering, slik som det tas til orde for i Genève-kommunikeet i 2012.

Opprettelsen av en mulig overgangsregjering er ett av mange vanskelig spørsmål i forhandlingene, ifølge Brahimi. Regimets delegasjon fastholder at det ikke er aktuelt at president Bashar al-Assad går av, slik opposisjonen krever.

Den første runden av fredsforhandlingene ble nesten resultatløs. Senere har imidlertid partene blitt enige om å la sivile evakueres fra den beleirede gamlebyen i Homs og å slippe nødhjelp inn til de om lag 2.500 sivile som fortsatt befinner seg i det raserte området.

Så langt har om lag 1.150 personer blitt evakuert fra byen som av opposisjonen anses som «revolusjonens hovedstad».

(NTB)