KATASTROFE: Børsene i Europa har hatt voldsomme svingninger i morgentimene. Foto: AP Photo/Michael Probst/Scanpix
KATASTROFE: Børsene i Europa har hatt voldsomme svingninger i morgentimene. Foto: AP Photo/Michael Probst/ScanpixVis mer

- En ny finanskrise vil bli en katastrofe

Finansuroen vil fortsette, men man vil gjøre alt for å unngå ny finanskrise, mener ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo Børs har stupte mandag formiddag, etter en positiv start på dagen. Like før klokka 12.30 hadde hovedindeksen falt 4,24 prosent.

Følg de siste utviklingene i verdensøkonomien i Dagbladets nyhetsstudio.

Børser over hele Europa svingte voldsomt i morgentimene, men rundt kl 11.30 stupte kursene. Medisinen fra EUs sentralbank fungerer ikke, konkluderer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Angst - Slik markedet vurderer det, er risikoen for at det går galt i Spania og Italia nå kraftig redusert. Men selv det er ikke nok til å døyve angsten i aksjemarkedet. Det gjør meg usikker på hva vi har i vente, sier Andreassen i First Securities til Dagbladet.  

Etter at EUs sentralbank i går kveld varslet at den vil kjøpe spanske og italienske statsobligasjoner, sank renten på slike papirer kraftig mandag morgen.  

- Rentene på italienske og spanske obligasjoner har falt nesten et helt prosentpoeng. Men selv rentefallene på statspapirer, litt i USA og mye i Europa, er ikke nok til å holde aksjemarkedene oppe, sier Andreassen.  

- Det er et symptom på at beslutningstakerne er urolige. Angsten er ikke fjernet fra systemet. Jeg er mer spent på om det får feste utover uken, sier Andreassen.  

Spår mer uro Gjeldsproblemene i eurosonen og nedgraderingen av USAs statsgjeld er de viktigste årsakene til uroen i finansmarkedene den siste tiden. Fredag kunngjorde ratingbyrået Standard & Poor's at USA ikke regnes blant verdens sikreste betalere, og endret landets kredittverdighet fra AAA til AA+.

I dag har investorer flyktet de store valutaene euro og dollar, mens svenske og norske kroner har styrket seg.  

EKSPERT: Sjeføkonom Harlad Magnus Andreassen i First Securities mener det er stor angst i markedet over hele verden.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
EKSPERT: Sjeføkonom Harlad Magnus Andreassen i First Securities mener det er stor angst i markedet over hele verden. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Amerikanske og asiatiske investorer er veldig glade i norske og svenske kroner, og ser forskjell på skandinaviske institusjoner og eurosonen, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, til Dagbladet.  

- Men en investor i USA vil se at hvis det går helt galt i eurosonen, rammer det også Norden. Når det er virkelig stor uro, svekkes både den norske og den svenske kronen. Er uroen mindre, kan det ha den motsatte effekten.  

På kort sikt trekker både Juel og Andreassen trekker frem to sannsynlige konsekvenser for Norge: Eksportbedrifter kan få problemer på grunn av lavere vekst i landene de selger til. Og hevingen av renten kan gå tregere enn planlagt.

- Norge kan rammes hardt Dersom Europa kastes ut i en større økonomisk krise, vil også Norge kunne rammes hardt, påpeker Juel.  

- Blir det mislighold og kaotiske forhold rundt spansk og italiensk statsgjeld, får vi en stor finanskrise. Jeg tror fortsatt at det ikke vil skje, fordi alle ser at det vil være en katastrofe. Men det kommer til å bli mer uro fremover.  

MER URO:
Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, mener det vil være mer uro.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MER URO: Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, mener det vil være mer uro. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer