Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En ny form for dødelig salmonella sprer seg i Afrika

En ny studie viser at salmonellaen kan følge i kjølvannet av andre epidemier som HIV og malaria.

«VANLIG SALMONELLA:» Bildet viser et stort utbrudd av salmonellabakterier som førte til at 21 personer ble syke og at rundt 360 000 kilo biff ble tilbakekalt i august 2009 i USA. Foto: Janice Haney Carr/ CDC / Reuters
«VANLIG SALMONELLA:» Bildet viser et stort utbrudd av salmonellabakterier som førte til at 21 personer ble syke og at rundt 360 000 kilo biff ble tilbakekalt i august 2009 i USA. Foto: Janice Haney Carr/ CDC / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):En ny form for dødelig salmonella sprer seg i Afrika sør for Sahara, melder Medical Today.

En ny studie avslører nå at den nye formen av tarmsykdommen, som er i rask utvikling, kan følge i kjølvannet av andre epidemier som HIV og malaria. 

- Bakterien kan tilpasse seg og trives Mellom 40 og 50 millioner mennesker verden over er smittet av HIV. 60 prosent av disse er personer i Afrika sør for Sahara. En tredel av dødsfallene relatert til sykdommen finner også sted sør for Sahara.

Hver år dør mellom en og to millioner mennesker av malaria. De fleste er barn under fem år. Rundt 90 prosent av de rundt 500 millioner menneskene som smittes av sykdommen hvert år, bor i Afrika. Der er malaria omtrent like vanlig som influensa, ifølge Plan Norge.

Førsteforfatteren i studiet, Chinyere Okoro fra Wellcome Trust Sanger-instituttet i Cambridge, sier følgende i en pressemelding:

- Et sårbart immunforsvar som følge av HIV, malaria og underernæring, kan gi en befolkning sør for Sahara som er stor nok til at denne ødeleggende bakterien kan tilpasse seg og trives.

Dreper 45 prosent av tilfellen Folk flest får salmonella etter å ha spist dårlig mat, som igjen fører til svært ubehagelige, men kortvarige, mageproblemer.

I Afrika, derimot, forsvinner bakterien inn i blodet på personer med nedsatt immunforsvar. Dette fører til en tilstand kalt non-typhoidal salmonella eller «iNTS», som kan drepe 45 prosent av tilfellene.

Det finnes hundrevis av grener av salmonella, men denne formen er mer dødelig.

Ofrene er som regel barn med dårlig immunforsvar på grunn av malaria eller underernæring, men det er også typisk for pasienter med HIV, skriver New Scientist.

Smitter mellom mennesker I andre deler av verden fører iNTS til akutt diare, men har «bare» en dødelighet på mindre enn en prosent.

I tilfellene sør for Sahara, derimot, har sykdommen vært langt hissigere, antakelig som følge av en befolkning som lider av underernæring, HIV og malaria.

Før HIV ble utbredt, var det stort sett barn som sjeldent reiste som ble ofre for iNTS. HIV-viruset førte til flere voksne bærere, som også reiser mer rundt. 

Andre former for salmonella har utviklet seg slik at de smitter fra person til person, og ikke fra det utvendige miljøet. Den afrikanske grenen av iNTS ser ut til å undergå den samme utviklingen og kan se ut til å smitte mellom mennesker, skriver New Scientist.