<strong>ANSVAR:</strong> Geir Lippestad mener norske toppolitikere har et stort ansvar for å legge til rette for dialog og bygge ned hat.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANSVAR: Geir Lippestad mener norske toppolitikere har et stort ansvar for å legge til rette for dialog og bygge ned hat. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Breiviks forsvarer Geir Lippestad om terrorsiktede:

- En ny ung mann drevet av hat mot muslimer

Geir Lippestad forsvarte massedrapsmannen Anders Behring Breivik. Han ser klare paralleller til den terrorsiktede Philip Manshaus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Først og fremst blir man veldig trist. Her er det en ny ung mann som blir drevet av hat og et fiendebilde mot muslimer. Vi ser dette bre om seg i USA, men også i Norge, sier den kjente forsvarsadvokaten som gjorde politiker av seg og inntil desember 2017 var næringsbyråd for Arbeiderpartiet i Oslo.

Men Lippestad som nå er styreleder i den rødgrønne Tankesmien Agenda, ser også enkelte lyspunkter.

- Det som gjør meg glad, er responsen til moskeen. Hvor de umiddelbart inviterte naboer inn, og naboer kom. Det gir meg håp, sier Lippestad,

Advarer politikere

Han mener det er enkelte likhetstrekk mellom den terrorsiktede etter moskéangrepet i Bærum og massedrapsmannen fra 22. juli.

- Nå kjenner jeg ikke denne saken så godt, annet enn at politiet har siktet ham for terror, og det er høyreekstremt tankegods og hat mot muslimer. Det er vel de tre stikkordene som Breivik også hadde, sier han.

Lippestad forsvarte også Ole Nicolai Kvisler, som i 2002 ble dømt til 17 års fengsel for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen, har følgende anvisning til politikere og samfunnsdebattanter:

- Vi trenger mer dialog, ikke billig politisk retorikk. Når du hører retorikken til noen av de viktigste lederne våre, i verden, så er det ikke rart at enkelte tenker at det er krig som pågår. Og det må internasjonale og hjemlige ledere tenke veldig nøye over.

- Hvem tenker du på da?

- Det er mer den generelle debatten. Det er noen som lever av å lage et fiendebilde, og de må møtes i debatter. De må forstå - og det tror jeg også de gjør - at de legitimerer hat. Det er selvsagt ikke snakk om oppfordring til vold, men for enkelte er det en av mange brikker som er med på å danne deres verdensbilde. Det handler om at enkelte grupper ikke hører hjemme her, at de er skadelige for samfunnet og farlige, sier han.

- Et kjempeansvar

- Men når du bruker begrepet «hjemlige ledere», hvem sikter du til da? Politikere?

- Politikerne har et kjempeansvar når det gjelder å legge til rette for dialog og ikke konflikt. De må bygge ned redsel og hat, samtidig som vi selvsagt skal ha en åpen debatt om integrering og andre ting, sier Lippestad.

<strong>FORSVARTE BREIVIK:</strong> Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarte massadrapsmannen fra 22. juli, Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FORSVARTE BREIVIK: Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarte massadrapsmannen fra 22. juli, Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Han går i rette med beskrivelsen av såkalte «ensomme ulver» og viser til at mange av dem opplever et fellesskap på internett.

- Hvis du er høyreekstrem eller ytterliggående islamist for den saks skyld, så er det veldig lett å finne likesinnede på nettet. Ikke minst hvis du søker internasjonalt finner du mange som kommenterer om Breivik at han gjorde en god jobb.

Lippestad ønsker ikke å uttale seg om at den terrorsiktede ikke ønsker å forklare seg, men har følgende generelle råd å komme med til advokaten som forsvarer ham:

- Rett og slett å bare gjøre det man pleier, gjøre jobben sin. Altså ivareta siktedes interesser på alle måter og passe på at han får sine rettigheter ivaretatt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer