- KUNNE FORANDRE UTSEENDE: En nylig dekodet koptisk tekst fra rundt år 900 hevder at Jesus kunne skifte form. Her er Leonardo da Vincis kjente bilde som viser Jesus siste måltid med sine disipler. Foto: Scanpix
- KUNNE FORANDRE UTSEENDE: En nylig dekodet koptisk tekst fra rundt år 900 hevder at Jesus kunne skifte form. Her er Leonardo da Vincis kjente bilde som viser Jesus siste måltid med sine disipler. Foto: ScanpixVis mer

En nylig dekodet 1200 år gammel tekst utfordrer historiene om Jesus

- Kunne skifte utseende, og skjærtorsdag var på en tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nylig dekodet tekst forteller en helt ny historie om Jesus. Her hevdes det at Jesus kunne skifte utseende.

Den egyptiske teksten er ifølge Forskning.no anslått å være 1200 år gammel. Teksten er skrevet på koptisk og forteller også at Pontius Pilatus tilbød seg å ofre sin egen sønn for Jesus.

Dette skal han ifølge teksten ha gjort under det kjente siste måltidet Jesus spiste med sine tolv disipler.

- Ulegemlig Ifølge teksten skal Judas ha uttalt at han ikke så Jesus på en lang tid fordi han ble ulegemlig.

Disse evnene til å endre form forklarer også hvorfor Judas valgte å forråde Jesus med et kyss, for ifølge teksten skal forfølgere av Jesus uttalt at de ikke ville være i stand til å arrestere Jesus basert på beskrivelsen Judas ga, da Jesus stadig skiftet utseende.

Teksten utfordrer også Bibelens beskrivelse av hvilke dager som ble skjebnesvangre for Jesus, skriver LiveScience. Den plasserer arrestasjonen av Jesus på en tirsdag og ikke en torsdag, som det heter i Bibelen.

To kopier - Oppdagelsen av disse tekstene betyr ikke nødvendigvis at disse hendelsene skjedde, men heller at enkelte på den tiden trodde på dem, sier Roelof van den Broek ved Utrecht University i Nederland til LiveScience. Han forteller det er første gang han har sett Pontius Pilatus tilby å ofre sin egen sønn i apokryfiske tekster.  

Det finnes kopier av den nylig dekodede teksten i to manuskripter. Det ene befinner seg i the Morgan Library and Museum i New York, mens det andre ligger i the Museum of The University of Philadelphia.

Lagt i stein-hvelv Forskning.no skriver at det er New York-manuskriptet som danner grunnlaget for oversettelsen, da teksten i manuskriptet i Philadelphia for det meste er uleselig. 

New York-manuskriptet er ett av 55 koptiske manuskripter funnet i Egypt våren 1910. Beboere i landsbyen gravde på plassen til et ødelagt kloster nær Al Hamuli i Egypt, og fant tekstene. Ifølge The Morgan Library and Museum ble de lagt i et stein-hvelv av klosterets munker rundt år 900. 

- Hadde kone Den 1200 år gamle teksten er langt fra den første som gir alternative historier om Jesus. Professor Karen L. King, historiker ved Harvard Divinity School, har oversatt en annen koptisk tekst funnet på en bit papyrus fra 300-tallet.

Hun sier at det står noe som aldri er funnet på noen annen del av skrifter fra denne tidsepoken - at Jesus refererer til sin kone.

-HADDE KONE: Dette bildet ble publisert av Harvard universitetet, og viser en bit av papyrus, som professor Karen King sier er den eneste eksisterende historiske teksten som skriver at Jesus hadde en kone. Foto: AP Photo/Harvard University, Karen L. King/NTBScanpix
-HADDE KONE: Dette bildet ble publisert av Harvard universitetet, og viser en bit av papyrus, som professor Karen King sier er den eneste eksisterende historiske teksten som skriver at Jesus hadde en kone. Foto: AP Photo/Harvard University, Karen L. King/NTBScanpix Vis mer