Kirker «rives fra hverandre»:

- En ødeleggende bestilling

Den Moskva-støttede ortodokse kirken i Ukraina kutter alle bånd til Russland. - På samme måte som at nasjonene rives fra hverandre, rives også kirkene nå fra hverandre, sier norsk ekspert.

HÅP: - Ifølge Putin er Europa avkristnet, og Russland er Guds siste håp på jorden, sier russlandforsker Iver B. Neumann . Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
HÅP: - Ifølge Putin er Europa avkristnet, og Russland er Guds siste håp på jorden, sier russlandforsker Iver B. Neumann . Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere har den russisk-ortodokse kirken i Ukraina støttet sin leder i Moskva gjennom tykt og tynt. Selv da Russland annekterte Krim i 2014, hadde de kirken i ryggen, skriver danske TV 2.

Men dette har nå tatt slutt.

Den delen av kirken i Ukraina, som til nå har vært underlagt Moskva, tar i skrivende stund til motmæle mot Russlands krig i landet, ifølge flere medier, blant annet ukrainske Kyiv Post.

Lederen av den ukrainske kirke, metropolitt Onufrij, som nå bryter båndene med den russisk-ortodokse kirkens Patriark Kirill av Moskva, har fra krigens start sagt at det er «uhørt å gå til krig med et ortodokst broderfolk».

Ifølge NTB erklærer kirken full uavhengighet.

TRUER VESTEN: Russlands president Vladimir Putin truer vesten i en tale han holdt i St. Petersburg, onsdag 27. april 2022. Video: Reuters. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Rives fra hverandre

- På samme måte som at nasjonene rives fra hverandre, rives også kirkene nå fra hverandre, mener Iver B. Neumann, Russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI).

- Helt åpenbart var Putins mål å samle de to landene, både politisk, økonomisk og spirituelt. Det han nå oppnår er de motsatte - en splittelse, sier Neumann til Dagbladet.

En måte å forstå religion på, er at troende også feirer fellesskapet seg imellom når de tilber sine guder, forteller Neumann.

- Når Putin sier at Ukraina ikke eksisterer, rykker han jo grunnen for dette fellesskapet bort, og kommer i veien for de troendes fellesskap, sier han og fortsetter:

- Det sier seg selv at når Russland sier at Ukraina ikke eksisterer som land, er det en trussel, som også går mot den ukrainske kirken. Det blir et ødeleggende bestillingsverk fra Putin.

EKSPERT: Iver B. Neumann, russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI)
EKSPERT: Iver B. Neumann, russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI) Vis mer

- Klart budskap

- Vi er uenig med patriark Kirill i Moskva om krigen, heter det i en uttalelse fra den ukrainske kirken etter rådsmøtet der den russiske aggresjonen og spørsmålet om uavhengighet var temaet.

Annika Hvithamar, som er instituttleder på Universitetet i København, og har doktorgrad i den ortodokse kirken i Russland, sier til TV 2 at Moskva-patriarken så langt bare har uttalt at de avventer en offisiell henvendelse fra den ukrainske kirken.

Hun beskriver bruddet som en avgjørende omveltning.

- Det har stor betydning, for det taler imot Putin og patriarkens narrativ om at Ukraina og Russland er ett folk. Når kirken bryter med Russland, så er det et klart budskap til Moskva, sier hun til danske TV 2.

«GUDS MIRAKEL» Patriark Kirill har vært en støttespiller for president Vladimir Putin i en årrekke. I 2012 omtale Kirill Putin som «Guds mirakel». Her er de to avbildet under en markering på Den røde plass i Moskva i november 2018. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik /Kremlin / Reuters / NTB
«GUDS MIRAKEL» Patriark Kirill har vært en støttespiller for president Vladimir Putin i en årrekke. I 2012 omtale Kirill Putin som «Guds mirakel». Her er de to avbildet under en markering på Den røde plass i Moskva i november 2018. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik /Kremlin / Reuters / NTB Vis mer

Støtter krigen

I Moskva har Patriark Kirill vært en støttespiller og alliert for president Vladimir Putin i en årrekke. I 2012 omtale Kirill Putin som «Guds mirakel». Patriarken har gitt uttrykk for klar støtte til krigen, som i Russland omtales som en «spesialoperasjon».

I mars uttalte han at konflikten i Ukraina var «langt viktigere enn politikk».

- Hvis menneskeheten aksepterer at synd ikke er et brudd på guds lov, og hvis menneskeheten aksepterer at synd er en variant av menneskelig oppførsel, da vil den menneskelige sivilisasjonen ende der, sa han ifølge avisa.

Tidligere har den russiske patriarken også omtalt russiske motstandere i Ukraina som «onde krefter», ifølge France 24.

GÅR LANGT TILBAKE: Patriark Kirill og Vladimir Putin avbildet sammen med forrige overhode for Den russisk-ortodokse kike, patriark Alexiy II, i 2007. Foto: Kreml / RIA-Novosti / Reuters / NTB
GÅR LANGT TILBAKE: Patriark Kirill og Vladimir Putin avbildet sammen med forrige overhode for Den russisk-ortodokse kike, patriark Alexiy II, i 2007. Foto: Kreml / RIA-Novosti / Reuters / NTB Vis mer

- Guds siste håp

Iver Neumann forteller at det er tradisjon for nære bånd mellom kirke og stat i ortodokse land, og at dette i stor grad er tilfellet i Russland.

- Patriark Kirill støtter Putin helhjertet. Putin har også brukt kirken aktivt i krigen, blant annet ved at han har fått Kirill til å velsigne bombene de har brukt, sier Neumann til Dagbladet.

Putin har dessuten brukt religion aktivt som et argument for krigføringen i Ukraina, ifølge forskeren.

- Russland vil være noe annet enn Europa, og anser seg som kristenhetens siste fyrtårn. Ifølge Putin er Europa avkristnet og Russland er Guds siste håp på jorda, sier han.

- Hellig krig

- Fra Kirills side er krigen i Ukraina også i ferd med å farges med ord som om den også er en hellig krig. Det «syndige» og dekadente Vesten er en hovedfiende, og Kirill har begrunnet militær aksjon i Donbas med at det er nødvendig å frelse gode sjeler fra homoparader. Han snakket før krigsutbruddet om en konfrontasjon i Ukraina som har «metafysisk» betydning, skrev Dagbladets kommentator Morten Strand i april.

- For også Vår herre har gravd seg ned i skyttergravene i Russland og i Ukraina. For sikkerhets skyld i hver sin, fortsatte Strand.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer