Kirker «rives fra hverandre»:

- En ødeleggende bestilling

Den Moskva-støttede ortodokse kirken i Ukraina kutter alle bånd til Russland. - På samme måte som at nasjonene rives fra hverandre, rives også kirkene nå fra hverandre, sier norsk ekspert.

HÅP: - Ifølge Putin er Europa avkristnet, og Russland er Guds siste håp på jorden, sier russlandforsker Iver B. Neumann . Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
HÅP: - Ifølge Putin er Europa avkristnet, og Russland er Guds siste håp på jorden, sier russlandforsker Iver B. Neumann . Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere har den russisk-ortodokse kirken i Ukraina støttet sin leder i Moskva gjennom tykt og tynt. Selv da Russland annekterte Krim i 2014, hadde de kirken i ryggen, skriver danske TV 2.

Men dette har nå tatt slutt.

Den delen av kirken i Ukraina, som til nå har vært underlagt Moskva, tar i skrivende stund til motmæle mot Russlands krig i landet, ifølge flere medier, blant annet ukrainske Kyiv Post.

Lederen av den ukrainske kirke, metropolitt Onufrij, som nå bryter båndene med den russisk-ortodokse kirkens Patriark Kirill av Moskva, har fra krigens start sagt at det er «uhørt å gå til krig med et ortodokst broderfolk».

Ifølge NTB erklærer kirken full uavhengighet.

- Rives fra hverandre

- På samme måte som at nasjonene rives fra hverandre, rives også kirkene nå fra hverandre, mener Iver B. Neumann, Russlandforsker og direktør ved forskningsinstituttet Fridtjof Nansens Institutt (FNI).

- Helt åpenbart var Putins mål å samle de to landene, både politisk, økonomisk og spirituelt. Det han nå oppnår er de motsatte - en splittelse, sier Neumann til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer