Foto: Peder Gjersøe
Foto: Peder GjersøeVis mer

En omkommet etter båtulykke utenfor Holmestrand

10 havnet i vannet under båtulykke. Situasjonen uavklart for en person, mens to er lettere skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Flere mennesker er skadd og en utenlandsk person død etter en ulykke med en av Forsvarets rib-båter utenfor Langøya i ettermiddag.

Om bord var både utenlandsk og norsk personell. Den omkomne var sivil.

- Dette er en modifisert utgave av båten Forsvaret bruker i Adenbukta. Den var nå inne til test av norske spesialstyrker og Forsvarets logistikkorganisasjon, sier Forsvarets talsmann, oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, til Dagbladet.

Båten er planlagt brukt både langs Norskekysten og i internasjonale oppdrag. Et skip plukket opp de ti personene som falt ut av båten og brakte dem til kaia i Horten.

Så langt holdes nasjonaliteten til den omkomne utlendingen unna offentligheten.

- Vi er i løpende dialog ved landets ambassade i Oslo. Ambassaden har anmodet oss om å ikke gå ut med nasjonalitet av hensyn til pårørende, sier Myhre.

Det er allerede besluttet å opprette en granskningskommisjon. Lederen av denne er på vei til Horten i kveld.

Forsvaret vil ikke oppgi hvor mange båter av samme typen som rib-en som skal anskaffes.

- Det gradert info, fordi man ikke ønsker å gi signal om hvor mange operasjoner man kan være i samtidig, men dette var en av de siste testene og demonstrasjonene som skulle gjøres, sier Myhre.

- Hva ved den er modifisert i forhold til båtene som brukes i Adenbukta?

- Kortversjonen er at den skal være mye bedre enn de som brukes i Adenbukta, hva gjelder kjøreegenskaper. Detaljene kjenner jeg ikke til, sier Myhre.

Også båtens størrelse skal være endret.

Han understreker at man på det nåværende tidspunkt, i 20-tida onsdag kveld, ikke vet hva som skjedde da alle om bord ble kastet i vannet.

Tidligere har en soldat i FSK dødd under en bording av en Stena Line-båt i Oslofjorden.

- Dette er to vidt forskjellige ulykker. Det var en bordringsøvelse, mens dette var en materielldemonstrasjon, sier Myhre.