- En opplevelse alle ville vært uten

NRK-medarbeidere på glattcelle med andre fanger i Qatar.

- KREVENDE SITUASJON: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har hatt kontakt med de to NRK-medarbeiderne i Qatar, på tross av at deres telefoner ble beslaglagt. Foto: Terje Pedersen / NTB.
- KREVENDE SITUASJON: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har hatt kontakt med de to NRK-medarbeiderne i Qatar, på tross av at deres telefoner ble beslaglagt. Foto: Terje Pedersen / NTB. Vis mer
Publisert

- Etter forholdene har NRK-medarbeiderne det bra selv om dette er en opplevelse alle ville vært uten. Det er en helt spesiell, krevende situasjon, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagbladet onsdag morgen.

De to NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghormani lander på Gardermoen tidlig i dag etter å ha blitt pågrepet på reportasjetur i fotball-VM-landet Qatar søndag.

De var 32 timer i varetekt - det meste av tida i glattcelle med andre innsatte, opplyser NRK-sjefen.

- De er fratatt telefoner og teknisk utstyr. Jeg fikk snakke kort med dem i går kveld med hjelp av det internasjonale fotballforbundet FIFA på deres telefon. Oppholdet på glattcelle med flere har vært krevende med avhør og lite mat og drikke, slik jeg forsto, sier Eriksen til Dagbladet.

- Mye uklart

- Hvorfor ble de to NRK-medarbeiderne pågrepet?

- Det er mye som er uklart. Jeg og andre i NRK skal møte dem etter de prosedyrene for debrifing som gjelder i NRK når noen har vært utsatt for opplevelser. Først en debrifing etter rutinene og medarbeidernes kontakt med familie, sier Thor Gjermund Eriksen.

HJEMME I DAG: NRK-medarbeiderne Halvor Ekeland t.v. og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, da de var på reportasjereise i landet i forkant av neste års fotball-VM. Foto: NRK / NTB.
HJEMME I DAG: NRK-medarbeiderne Halvor Ekeland t.v. og Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, da de var på reportasjereise i landet i forkant av neste års fotball-VM. Foto: NRK / NTB. Vis mer

Han har fått konstatert at de to medarbeiderne ikke er siktet eller tiltalt av myndighetene i Qatar.

- Utfra de informasjonene jeg har fått så langt, har de to opptrådt på en profesjonell måte klart innenfor reglene vi praktiserer på jobb for NRK. Så får vi høre metr etter hvert, sier NRK-sjefen.

Skulle møte kritiker

Utfra den korte telefonkontakten han hadde med de to medarbeiderne i Qatars hovedstad Doha i går kveld, har han inntrykk av de ikke ble konfrontert med konkrete regelbrudd, slik myndighetene definerer det.

NRK-journalistene hadde avtale med en kjent regimekritiker sist søndag på etterårsdagen før VM i fotball starter i 2022.

Kritikeren var forsvunnet før NRK-medarbeiderne ble arrestert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer