En oppreisning

Haakon Lie mente de var landsforrædere. Nå får fredsaktivistene en slags autorisert anerkjennelse i atompolitikkens historiebok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DET VAR EINAR Gerhardsen selv som kalte atompolitikken under den kalde krigen for «Fryktens likevekt». Det er nå blitt tittelen på boka om Norges plass i denne politikken. Historikerne Kjetil Skogrand og Rolf Tamnes har, på oppdrag fra Forsvarsdepartementet og med enestående tilgang til arkiver, funnet at den offisielle norske atom- og basepolitikken fra 1945 og til godt og vel 1970 ble etterlevd. Men bare så vidt.

Utenlandske, militære styrker ble ikke fast stasjonert på norsk jord, og atomvåpen ble ikke lagret i de hemmelige lagrene som ble bygd for å ta dem imot. Ellers medvirket Norge aktivt på en rekke områder av NATO-alliansens og USAs atomstrategi både i det historikerne kaller «den klassiske atomalder» da en væpnet konflikt med Sovjet straks ville bli trappet opp til det kjernefysiske armageddon, og seinere da strategien ble mer fleksibel.

«DENNE MEDVIRKNING ble underkommunisert i samtiden,» skriver forfatterne med årets underdrivelse om Norges plass i atomstrategien og de forberedelsene som ble gjort for å ta imot atomvåpen i en krise- eller krigssituasjon. De som tok beslutningene, var ikke bare tause i samtida, de tidde også i sine memoarer. Einar Gerhardsen, John Lyng og de andre som satt på kunnskapen, skrev mye mindre enn de visste. Og Jens Christian Hauge vet så mye at han antakelig ikke skriver noen ting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer