En opprører i Det blå hus

SEOUL i Korea (Dagbladet): De prøvde å drepe ham, å fengsle ham og å sende ham ut av landet. Det hjalp ikke. Så valgte folket ham til sin president. Årets fredsprisvinner har gått en lang vei for å komme til Det blå hus, presidentboligen i Sør-Korea. I går ettermiddag landet Kim Dae-jung på norsk jord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Møterommet i presidentboligen Det blå hus er fullt av dresskledde menn som skal sikre at alt går riktig for seg når Dagbladet møter årets fredsprisvinner, president Kim Dae-jung. Det er sjelden Kim Dae-jung møter utenlandsk presse, så det blir litt oppstyr.

Presidenten har stoppet opp i gangen utenfor, for å øve på uttalen av de fremmedartede norske navnene. Fredelig og tålmodig er beskrivelser som er brukt om Dae-jung. Det passer godt på den eldre mannen som kommer inn i rommet, hilser og setter seg ned i den anviste stolen. Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å havne i en slik posisjon etter nesten femti år med politisk forfølgelse.

Så døden i øynene

Et av de få synlige tegnene på et hardt liv er en svak halting. Skaden fikk han da sørkoreanske etterretningsagenter prøvde å kjøre ham ned under presidentvalgkampen i 1971. Tross omfattende valgfusk fikk Kim Dae-jung 46 prosent av stemmene. Han var en trussel mot den regjerende diktatoren.

Kim Dae-jung fortsatte sin politiske virksomhet. Forsøkene på å stoppe ham fortsatte også. Under et opphold i Tokyo kom sørkoreanske agenter til hotellrommet hans. Den første planen var å drukne ham i badekaret på rommet. Planen ble endret til kidnapping og drukning i sjøen.

Agentene fikk ham helt ut i båten, før et fly observerer situasjonen og intens internasjonal lobbying stoppet aksjonen. Dae-jung ble sluppet fri i Seoul uka etter og ble umiddelbart satt i husarrest. Slik fortsatte det. Husarrest. Arrest. Eksil. Dødsstraff. Livstid. Eksil.

Familien har heller ikke sluppet unna. Hans eldste sønn har vært både torturert og fengslet.

Hjelp fra Jesus

- Hvordan har du klart å fortsette kampen, med så mye motstand og så store menneskelige ofre?

- Jeg har hatt møter med døden fem ganger i løpet av livet, jeg var fengslet i seks år og har bodd i eksil eller i husarrest i nesten 30 år. Det som har hjulpet meg til å overleve alt dette, er min tro på Gud. Som katolikk har jeg alltid følt at Gud er med meg.

- Da jeg i 1973 ble kidnappet i Japan, og kidnapperne var i ferd med å dumpe meg i sjøen, så jeg plutselig Jesus foran meg. Jeg klamret meg til ham og ba om hjelp. Akkurat da kom et fly ingenstedsfra, og kidnapperne stoppet planen om å drepe meg.

Kim Dae-jung er fast i blikket og forteller med rolig stemme om prøvelsene og troen på sin kamp.

- Da jeg ble dømt til døden i 1980, begynte offiserene som voktet meg å si at jeg ville få leve dersom jeg samarbeidet med dem. De sa jeg kunne få alt jeg ville, unntatt presidentembetet. Hvordan kunne jeg godta et slikt tilbud og skuffe det frihetselskende koreanske folk?

- Hva slags unnskyldning skulle jeg gitt familien min og de frihetskjemperne som ble torturert og fengslet for min skyld? Da ville mitt navn vært del av en skamfull historie. Jeg har vært sterk fordi jeg har visst at historien er på lag med de gode.

- De som slåss for rettferdighet, vil alltid seire til slutt, om ikke i sin levetid.

Ledestjerne

Mange har sammenliknet Kim Dae-jung med Nelson Mandela, både for deres dramatiske fortid og for det glødende engasjementet for rettferdighet. Dae-jung er mest kjent for sin kamp for demokrati i Sør-Korea og forsoningsprosessen med nord, men han har også vært aktiv i arbeidet for å få FN inn i Øst-Timor og er en støttespiller for demokratibevegelsen i Burma.

Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi, Burmas opposisjonsleder, mener Kim Dae-jung er en inspirasjonskilde: - Han er en håpets ledestjerne for dem av oss som ennå kjemper for vår grunnleggende rett til frihet og trygghet.

- Ikke ta sola fra Nord-Korea, har vært Kim Dae Jungs oppfordring til verden i snart et tiår. Han bruker en fabel av Æsop for å forklare sin «solskinnspolitikk» overfor Nord-Korea, nemlig historien der vinden og sola kappes om hvem som er sterkest. Vinden blåser det den kan for å få en mann til å ta av seg frakken, men han holder den bare tettere rundt seg. Sola vinner med sine varme stråler. Med varme og vennlighet skal Nord-Korea møtes og åpnes.

Strategien fra forsoningspolitikerne fra Sør-Korea er på sikt å bli ett land igjen, men det vil ta tid. Presidenten snakker om 20- 30 år.

- Korea var et land med en familie og en historie i 1300 år. Vi hører sammen . Umiddelbar gjenforening er ikke målet, vi har ikke råd til å finansiere det løftet som trengs i Nord-Korea for å bli et land nå.

Drømmer om fred

De store kulturelle murene som har vokst mellom landene de siste femti åra, er rg et hinder for snarlig forsoning. Sørkoreanske elever har sverget hver dag på at de vil kjempe mot monstrene i nord, og det samme er sagt på den andre siden.

- Vi må først bli ferdige med den lange konflikten og lære å leve sammen i fred, konstaterer han. Med rolige håndbevegelser forklarer han de planlagte trinnene i prosessen, med handel og kultur, næringssamarbeid og etter hvert politisk samarbeid.

Noen kommer med en kopp te. Den får stå urørt. Presidenten skal forklare journalisten om sin store visjon og politiske prosjekt, da er det ikke tid til tedrikking.

Sør-Korea er vertskap for fotball-VM i 2002. Kim Dae-jung er overbevist om at det vil hjelpe på nord-sør-forholdet.

- Utvilsomt. Det er snakk om at Nord-Korea skal ha noen av kampene i Pyongyang. Hvis vi skal være sammen om dette, vil forholdet vårt styrkes, det vil bli mer tillit og vennskap.

Første gang Kim Dae-jung ble arrestert, var under Koreakrigen (1950- 1953). Hans visjoner om et sosialdemokrati etter skandinavisk modell gjorde at han ble mistenkt for å være kommunist, noe som var grunn nok for internering.

I dagens Korea er det ingen som tør å vedgå at de er sosialdemokrater eller sosialister. For beboere i et land som i over 50 år har vært i en konflikt der kommunismen er hovedfienden, har ordene en dårlig klang.

FORRÆDER: I 1980 ble Kim Dae-jung dømt til døden for forræderi. Dommen ble seinere omgjort.
OPPOSISJONSLEDER: Kim Dae-jung taler under et folkemøte i Seoul i 1963.
HYLLET: Fjerde gang han stilte til valg fikk Kim Dae-jung endelig presidentembetet. Da han overtok som president i 1998, var dette første gang det var en fredelig overføring av makt i Korea.
SJELDENT MØTE: President Kim Dae-jung snakker stort sett gjennom sine pressetalsmenn, men Dagbladet fikk møte ham i presidentpalasset i Seoul.
HISTORISK: Møtet mellom president Kim Dae-jung og Nord-Koreas president Kim Jong-il i sommer var starten på forsoningsprosessen mellom de to landene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer