En ortodoks humanist

Navn: Michael Melchior Alder: 45 Yrke: Rabbiner og politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelsk politikk har alltid vært innviklet, men når en dansk-norsk ortodoks overrabbiner blir ministerkandidat i statsminister Ehud Baraks nye arbeiderpartiregjering, da blir det vanskelig for noen og hver å henge med i svingene.

Michael Melchior har vært rabbiner for Det Mosaiske Trossamfund i Norge i snart 20 år. Nå blir han i stedet en unik skikkelse i israelsk politikk. Han er rabbineren som ble politiker, men som kritiserer det klamme grepet ortodokse og ultraortodokse partier har hatt på israelsk politikk. Han har takket ja til en plass i den israelske nasjonalsforsamlingen, Knesset, men ser på sin politiske rolle som en plikt, ikke en glede. Partiet hans, Meimad, er det eneste religiøse partiet som befinner seg på venstresida i israelsk politikk og som har jobbet jevnt og trutt for fredsprosessen.

Melchior fikk sin rabbinerutdannelse i Jerusalem, et steinkast fra Klagemuren. Men til tross for at steinkast er en altfor vanlig måte å måle avstander på i Jerusalem, står Melchior for en tolerant og humanistisk jødedom. Allerede i 1988 skapte han oppstand da han krevde at Israel skulle trekke seg ut av de okkuperte områdene på Vestbredden.

Melchior håper på å få stillingen som minister for et foreløpig ikke-eksisterende departement for kultur, vitenskap, sport og kontakt med den utenlandske jødiske diasporaen. Norge ville sette stor pris på å få Melchior inn i maktens arnested, for å sikre fortsatt norsk innflytelse over Oslo-avtalens skjebne. De tidligere fredsmeklerne i det israelske arbeiderpartiet, Shimon Peres, Yossi Beilin og Uri Savir, ser nemlig ut til å havne på sidelinja i Baraks fredsstrategi.

Melchior er intet mindre enn sjuende generasjon rabbiner. Bestefaren Marcus og faren Bent var begge overrabbiner i København. Michael valgte å ta veien til Norge, som hadde vært uten egen rabbiner i flere tiår etter jødeutryddelsen under den andre verdenskrigen. Synagogen i Oslo ble for øvrig innviet av bestefar Marcus i 1918.

Melchior har allerede i flere år fordelt tid og krefter mellom sitt religiøse arbeid i Norge, sitt politiske arbeid i Israel og sitt arbeid for menneskerettigheter globalt - for Elie Wiesels Foundation for Humanity. Det skal kanskje bli godt for den energiske rabbineren å kunne konsentrere seg om én ting de neste fire årene.