MOTSTANDERE: Reiulf Steen og Kåre Willoch var politiske motstandere på 70-, 80- og 90-tallet i norsk politikk. Her er de i en debatt i Folkets hus i Oslo i 1996. Foto: Tone Georgsen / Aftenposten
MOTSTANDERE: Reiulf Steen og Kåre Willoch var politiske motstandere på 70-, 80- og 90-tallet i norsk politikk. Her er de i en debatt i Folkets hus i Oslo i 1996. Foto: Tone Georgsen / AftenpostenVis mer

- En overmåte givende kollega og motstander

Kåre Willoch om Reiulf Steen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å, dette var trist. Han var en stor idealist. Det er ikke til å nekte for at vi sto langt fra hverandre ideologisk, men jeg var aldri et øyeblikk i tvil om hans ideelle motiver og gode vilje, sier Kåre Willoch til Dagbladet.

De to var bautaer og motpoler i norsk politikk på 70-, 80- og 90-tallet. Steen var leder i Arbeiderpartiet fra 1975 til 1981. Samtidig var Willoch Høyres parlamentariske leder, og etter hvert statsminister.

Stor uenighet - Han var en politiker som det var overmåte givende å ha som kollega og motstander. Det var et langt og saklig sett meget omfattende samvær. Han hadde jo mange interessante posisjoner i Arbeiderpartiet i en tid da jeg hadde tilsvarende posisjoner i Høyre.

Willoch husker det som en interessant og spennende tid, med stor uenighet om politiske spørsmål. Han synes det er vanskelig å trekke fram noen enkeltsak han særlig husker Steen for.

- I hans tilfelle er det vanskelig å trekke fram noen enkeltsaker. Han hadde så bredt arbeidsfelt. Hvis jeg skal nevne noe, må det bli i sikkerhetspolitikken. Der var vi svært uenige, men jeg var aldri i tvil om hans idealistiske målsetting.

Raketter Dagbladet har tidligere omtalt CIAs analyser (krever innlogging) av blant annet de to politikernes posisjoner når det gjelder utplassering av mellomdistanseraketter i Europa.

- Han og jeg var jo motpoler på det området, sier Steen.

- Hvilken rolle spilte han i Arbeiderpartiet?

- Han hørte jo tydelig til på venstresiden i Arbeiderpartiet. I hvilken grad det var han som lykkes i å trekke partiet mot venstre er et faglig spørsmål som jeg ikke vil ha noen mening om, sier Willoch.