Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En overraskende, men ukontroversiell tildeling

Reaksjonene er delte.

 NOBELS FREDSPRIS 2015  Kaci Kullmann Five offentliggjør Den tunisiske dialogkvartetten som vinneren av årets fredspris. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NOBELS FREDSPRIS 2015 Kaci Kullmann Five offentliggjør Den tunisiske dialogkvartetten som vinneren av årets fredspris. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At Nobels fredspris for 2015 går til Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia, kom som en stor overraskelse fredag.

Den tunisiske kvartetten får prisen for å ha bidratt til en fredelig og positiv utvikling i Tunisia de siste årene.

Prisen er et budskap til regionen om hvilken makt det ligger i forhandlinger og dialog, sier lederen av Tunisias fagorganisasjon UGTT, en av vinnerne, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Overrasket vinner - Dette er en pris som kroner mer enn to års innsats, som har vært gjort av kvartetten da landet befant seg i fare på alle fronter. Jeg er glad, sier Abassi til nyhetsbyrået AP.

Kvartetten samler arbeidstakere, arbeidsgivere, menneskerettsaktivister og advokater, og den kom i stand sommeren 2013 da demokratiprosessen i Tunisia sto i fare.

- Vi hadde ikke ventet å få prisen, sier Abassi.

Ukontroversiell Gjennomgangsmelodien er at tildelingen var overraskende, men ukontroversiell.

Nobeliana-historiker Øivind Stenersen ble overrasket.

- Det var en trygg og god pris. Neste gang kommer det kanskje en bråkepris igjen, sier han til Dagbladet.

Dagbladets politiske kommentator Einar Hagvaag kaller valget klassisk og glimrende.

- Dette er en prisvinner som i høyeste grad fortjener en Nobels fredspris.

Direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO, Kristian Berg Harpviken, mener prisen hyller «den arabiske våren».

- Det er på mange måter en nokså trygg pris, for dristig eller grensesprengende er den ikke, sier Harpviken til NTB.

Folkets idealer Harpviken mener motivene bak tildelingen er på linje med det folk flest mener Nobels fredspris skal formidle. Der tidligere priser har sjokkert og utfordret, er denne prisen mindre kontroversiell.

- Med denne prisen markerer komiteen at den ønsker å holde seg til idealene, og at den ikke ønsker å utfordre folks forståelse av hva fredsprisen handler om, sier Harpviken.

- Noe av det mest spennende med denne prisen er at den i stedet for å hylle en tryllekunstner som kommer utenfra for å skape fred, hyller en genuint lokalt basert dialog der folk har ordnet opp selv, sier Harpviken.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen mener tildelingen er i fredens og demokratiets tegn.

- Tildelingen ligger midt i hovedsporet for hva fredsbyggende arbeid handler om nå om dagen. Den griper inn i en aktuell konflikt hvor positive bidrag er sårt tiltrengt. Den bygger opp under viktige krefter i alt fredsarbeid og alt demokratiseringsarbeid, nemlig det sivile samfunnet, sier han.

- Hyller lokal dialog Det var SVs Heikki Eidsvoll Holmås som sammen med Åsmund Aukrust (Ap) nominerte Kvartetten for nasjonal dialog til fredsprisen.

SVs Bård Vegar Solhjell beskriver dette som en svært god pris.

- Det er en pris som kan få betydning i en svært krevende situasjon, sier han.

Både EU og FN ønsker umiddelbart tildelingen velkommen.

Islamister og sekulære Nobelkomiteen la i sin begrunnelse vekt på at prosessen i Tunisia viser hvor viktig et sterkt sivilsamfunn kan være i en demokratiseringsprosess.

Også parallellen mellom Alfred Nobels omtale av «fredskongresser» i sitt testamente og den tunisiske kvartetten, ble holdt fram i begrunnelsen.

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five understreket også samarbeidet mellom islamistiske og sekulære grupper i kvartetten.

- Den grunnleggende faktoren for at revolusjonen i Tunisia endte i fredelige, demokratiske valg i fjor, var kvartettens innsats for å støtte arbeidet til grunnlovsforsamlingen og sikre at grunnlovsprosessen ble godtatt i den tunisiske befolkningen, sa hun.

Arabisk vår Det var i Tunisia den arabiske våren startet i 2011. Det er også i dette nordafrikanske landet prosessen etter omveltningene har vært mest vellykket.

Libya har vært preget av borgerkrigslignende tilstander i kjølvannet av diktaturets fall, mens Egypt igjen er totalt dominert at militæret.

I Syria og Jemen er situasjonen enda verre. Begge landene er preget av blodige borgerkriger, og i Syria sitter den autoritære lederen Bashar al-Assad fortsatt ved makten.

I tillegg er Irak dratt for fullt inn i Syria-konflikten, og konflikten mellom palestinere og israelere er fortsatt fastlåst.

Nettopp Tunisia som lyspunkt i en svært trøblete region gjør prisen til et briljant valg, mener direktør Dan Smith ved det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI.

- Men blomsten er under press, og det er ennå ikke sikkert at den overlever, sier han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!