En på grepet i metanol-saken

En persone er siktet for ulovlig spritomsetning i Østfold etter at fire er forgiftet av metanol. - Han har solgt sprit som en er blitt syk av, opplyser politiet. Mer tresprit kan være på avveie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tresprit

· Det er svært farlig å drikke tresprit (metanol). Det skal ikke mer enn fem til ti centiliter tresprit til før man blir forgiftet.

· Dersom en som har drukket tresprit ikke får rask behandling, kan han eller hun få øyenskader som kan føre til blindhet. I verste fall kan det føre til døden.

· Tresprit gir ingen rus. Dersom du har fått det i deg, kan du få symptomer som hodepine, muskelsvekkelser, pustebesvær, hukommelsestap og kvalme. 18 - 24 timer etter kan kramper og tap av bevissthet forekomme.

· Har du mistanke om at du har fått i deg tresprit, må du snarest kontakte lege.

· Fargen er klar og smaken er vanskelig å skille fra vanlig sprit.

(Kilde: Giftinformasjons- sentralen)

En person er pågrepet og siktet for ulovlig omsetning av sprit i Moss.

Vakthavende ved politiet i Moss opplyser til Dagbladet.no at mannen som er pågrepet har solgt spriten som har forårsaket at en person er lagt inn med forgiftning på sykehuset i Østfold.

Totalt er fire personer innlagt med livstruende skader etter metanolforgiftning i Østfold, men sykehuset mangler medisin. Importøren har heller ikke mer på lager.

Seksjonsoverlege Odd Helge Hunderi ved nyreseksjonen er sjokkert over at det torsdag ikke var mulig å få tak nok av motstoffet antizol som har vært brukt for å behandle pasienter med metanolforgiftning.

- Jeg er sjokkert og fortvilet over situasjonen. Da vi fikk en pasient torsdag formiddag, måtte vi bruke rester av ampullen med antizol som ble brukt til en pasient onsdag kveld. Nå venter vi på mer stoff fra Sverige. Stoffet antizol er gått ut av produksjon uten at vi er opplyst om det, sier Hunderi til NTB.

Pasienten som kom inn på sykehuset torsdag vil bli behandlet med etanol dersom stoffet ikke rekker fram fra Sverige i tide.

- Da må vi bruke «gamlemetoden». Det vil si å gi etanol intravenøst og holde promillen på rundt 1. Deretter må pasienten i dialyse, sier Hunderi.

Ifølge Hunderi er det ikke vanlig å ha store beredskapslager av antizol liggende.

- For det først er ampullene dyre, rundt 20.000 kroner per stykk. Dessuten er det høyst uvanlig at så mange blir forgiftet samtidig. Men det er alvorlig at det ikke finnes hos grossisten uten at vi har fått beskjed, sier Hunderi til NTB.

(NTB)