- En pakke med løgn

Palestinske ledere benekter informasjon om at de har gått med på å gi fra seg store deler av palestinsk land.

SJEFFORHANDLEREN: Palestinernes fredsforhandler gjennom flere tiår, Saeb Erakat, benekter mye av informasjonen som nå er kommet ut via Al Jazeera. Den arabiske tv-kanalen sier de har fått tilgang til over 16.000 hemmeligstemplede notat fra forhandlingene mellom palestinere, israelere og amerikanere. Her er han Erekat avbildet fra en pressekonferanse i november i fjor, da han offentliggjorde at palestinerne vil be FNs sikkerhetssråd anerkjenne en palestinsk stat. Foto: Atef Safadi/Epa/Scanpix
SJEFFORHANDLEREN: Palestinernes fredsforhandler gjennom flere tiår, Saeb Erakat, benekter mye av informasjonen som nå er kommet ut via Al Jazeera. Den arabiske tv-kanalen sier de har fått tilgang til over 16.000 hemmeligstemplede notat fra forhandlingene mellom palestinere, israelere og amerikanere. Her er han Erekat avbildet fra en pressekonferanse i november i fjor, da han offentliggjorde at palestinerne vil be FNs sikkerhetssråd anerkjenne en palestinsk stat. Foto: Atef Safadi/Epa/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Al Jazeera og The Guardian avslørte søndag kveld noe av innholdet i mer enn 1600 hemmelige dokumenter om fredsforhandlingene i Midtøsten som Al Jazeera har fått tilgang til. Innholdet avdekker «svake, og nærmest desperate» palestinske forhandlere som ga bort alt uten å få noe i retur.

Wikileaks-lekkasjene viser at palestinerne var villig til å akseptere bosettere i Øst-Jerusalem. Palestinerne skal her ha foreslått at en internasjonal komite skal overta de hellige islamske stedene i Jerusalem. De skal også ha gått med på å begrense antallet palestinske flyktninger som får komme tilbake4 til 100.000 personer over en tiårsperiode, melder Al Jazeera.

- Løgnpakke I dag benekter den palestinske sjefforhandleren gjennom de siste tiårene, Saeb Erekat, deler av informasjonens om har lekket ut. Erekat kaller opplysningene som har kommet ut det siste døgnet for «en pakke med løgn», ifølge BBC.

Dagbladet har ikke klart å sjekke dokumentene uavhengig. Al Jazeera sier at de har 1684 hemmelige notater fra møter, e-mail og annen kommunikasjon mellom palestinske, israelske og amerikanske ledere, i tidsperioden 2000 - 2010.

Saeb Erekat har vært palestinernes sjefforhandler i en årrekke. Han var også med i forhandlingsdelegasjonen under Oslo-prosessen på 90-tallet. Han benekter de nye opplysningene som er kommet ut, og sier at det palestinske lederskapet ikke har noe å skjule.

- Vi har ikke endret våre standpunkt, sier han og fortsetter:

- Hvis vi hadde gitt slike innrømmelser, hvorfor har ikke Israel da gått med på å undertegne en fredsavtale?

Forsker Hilde Henriksen Waage er imidlertid ikke så overrasket over opplysningene som nå kommer fram. Henriksen Waage har forsket på Oslo-prosessen, og kjenner godt til forhandlingsklimaet mellom amerikanerne, palestinerne og israelerne:

- Vi har visst mye av det som kommer fram fra lekkasjen lenge. Det gjelder spesielt hvordan forhandlingene har blitt holdt. I denne type forhandlinger har Israel alle kortene i sine hender, i tillegg til en alliert stormakt. Palestinerne har ingen kort, og ingen venner. Alternativene er å enten forlate forhandlingene, eller å bli tvunget til å inngå kompromiss på komromiss, sier Midtøsten-ekspert og seniorforsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO til Dagbladet.

- Fortjener bedre Henriksen Waage er ikke alene om å mene at palestinerne har dårlige forhandlingskort på hånda. Den tidligere CIA-ansatte amerikaneren Robert L. Grenier skriver i dag:

«Palestina-papirene viser at de palestinske deltakerne måtte ta uforholdsmessig stor risiko for å få i stand en løsning i forhandlingene. (..) Det palestinske lederskapet vil bli kritisert for det som kommer fram av Palestina-papirene. Noe av kritikken er fortjent, andre deler ikke. Men etter min meninger en mulig tostatsløsning nå historie. De palestineske lederne, som er de som har tapt mest, vil mest sannsynlig lide mest. Men jeg mener at dette folket fortjener bedre», skriver den tidligere CIA-ansatte amerikaneren Robert L. Grenier i kommentaren «Risiko for fred» på Al Jazeera sine nettsider.

- Ingen stat Her er et eksempel på en samtale i Al Jazeera-lekkasjene, hvor de viser til en ordveksling mellom tidligere statsminister, palestinske Ahmed Qurei (Abu Ala), og daværende utenriksminister Condoleezza Rice. Samtalen handler om den ulovlige bosettingen Ma'ale Adumim, som ligger øst for Jerusalem, men som nå omtrent er blitt en del av Jerusalem på grunn av omfattende nytt veinett:

Rice: Jeg tror ikke at noen israelsk leder vil gi fra seg Ma'ale Adumim.

Qurei: Eller noen palestinsk leder.

Rice: Da vil dere ikke få noen stat!

Press og trusler Den israelske avisa Jerusalem Post har også sak om de såkalte Palestina-papirene. Her har de også snakket med forhandler Saeb Erekat. Her benekter Erekat at tidligere statsminsiter Ahmed Qurei har gått med på å gi fra seg deler av Jerusalem-nabolaget Sheikh Jarrah. Han benekter også at de palestinske selvmyndighetene har vært i mot å gi Jordan noen rolle i Øst-Jerusalem.

- Vi opplever nå en kamp med (statsminister) Benjamin Netanyahu, og vi møter trusler og press. Jeg vet ikke hvor disse dokumentene kommer fra, og jeg vil gjerne vite hvem som ga dem til Al Jazeera, sier han til avisen.

OMDISKUTERT OMRÅDE:  Palestinere demonstrerer ved den ulovlige israelske bosettingen Ma'ale Adumim, som ligger like utenfor Jerusalem. Flere titalls tusen israelere bor nå i Ma'ale Adumim, som har fått nydelige flerefelts bilvei til Jerusalem de siste årene. Palestinerne som bor like ved, i Abu Dis, får ikke kjøre bilene på disse veiene med egne biler. Foto: Hazem Bader/Afp/Scanpix
OMDISKUTERT OMRÅDE: Palestinere demonstrerer ved den ulovlige israelske bosettingen Ma'ale Adumim, som ligger like utenfor Jerusalem. Flere titalls tusen israelere bor nå i Ma'ale Adumim, som har fått nydelige flerefelts bilvei til Jerusalem de siste årene. Palestinerne som bor like ved, i Abu Dis, får ikke kjøre bilene på disse veiene med egne biler. Foto: Hazem Bader/Afp/Scanpix Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 348523213


Varnish cache server