Israel-Palestina

En palestinsk mann drept av israelske styrker

Store demonstrasjoner mot blokaden av Gazastripen er planlagt flere steder langs grensa lørdag ettermiddag.

SE LIVE: Store demonstrasjoner mot blokaden av Gazastripen er planlagt flere steder langs grensa lørdag ettermiddag. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En palestinsk mann er drept av israelske styrker ved grensa mellom Israel og Gazastripen, ifølge helsemyndighetene i det palestinske området. Det skriver NTB.

Mohammed Saad, som var i begynnelsen av 20-årene, skal ha blitt truffet i hodet av splinter fra en israelsk stridsvogngranat fredag kveld eller natt til lørdag. Han døde senere på sykehus.

Store demonstrasjoner mot blokaden av Gazastripen er planlagt flere steder langs grensa lørdag ettermiddag. Saad deltok i en mindre protest i forkant av de større arrangementene.

Demonstranter på stedet sier han var over hundre meter fra grensegjerdet da han ble truffet, skriver France 24. Han skal ha gått på krykker på grunn av en tidligere skade. Israel har ikke kommentert disse opplysningene.

«TERRORDRAGER»: Daglig sendes brennende drager fra Gazastripen over grensa til Israel. De lavteknologiske våpnene utfordrer Israels høyteknologiske militær. Video: CNN / Foto: REUTERS/Amir Cohen Vis mer

Ni palestinere ble såret i sammenstøt med israelske styrker ved grensegjerdet fredag kveld, ifølge helsedepartementet på Gazastripen. Hæren i Israel hevder at en av deres stridsvogner beskjøt en militær Hamas-stilling etter at eksplosiver ble kastet mot grensegjerdet.

De planlagte demonstrasjonene lørdag ettermiddag markerer at det har gått ett år siden begynnelsen på protester som er blitt holdt nærmest ukentlig nær grensa mot Israel. Over 250 palestinere skal ha blitt drept av israelske styrker i forbindelse med protestene, siden i fjor. De aller fleste langs Gazas grense. To israelske soldater er også drept.

Vil begrense volden

Egypt, FN og andre har forsøkt å mekle fram en avtale for å begrense volden under demonstrasjonene.

Torsdag og natt til fredag satt en egyptisk delegasjon i møte med Hamas i Gaza by, og en Hamas-tjenestemann som var til stede, sier at Hamas ga sin støtte til et egyptisk forslag om at demonstrantene holder seg flere hundre meter fra grensegjerdet.

Ifølge tjenestemannen er det også enighet om at Hamas-støttede angrep på Vestbredden skal opphøre.

Til gjengjeld sier han at Egypt har fått løfte fra Israel om blant annet ikke å skyte på demonstranter så lenge de ikke nærmer seg grensa, og tillate at Qatar får øke bistanden de sender til Gaza.

Palestinere ser på ruinene av en bygning som ble ødelagt i israelske luftangrep på Gazastripen tidligere denne uken. Foto: AP / NTB scanpix
Palestinere ser på ruinene av en bygning som ble ødelagt i israelske luftangrep på Gazastripen tidligere denne uken. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Ett år siden «retur-marsjen»

For nøyaktig ett år siden deltok rundt 20 000 palestinere i «retur-marsjen», som foregikk flere steder på grensa mellom Gaza og Israel. Israelske soldater var plassert ved grensa, med ordre om å bruke makt, om nødvendig.

Markeringen skjedde i forbindelse med at det i 2018 var 70 år siden det palestinerne kallar al-Nakba, katastrofen, der et sted mellom 700 000 og 800 000 palestinere flyktet i forbindelse med at staten Israel skulle opprettes.

Hamas sa at demonstrasjonene skulle være fredelige, med et krav om at palestinske flyktninger skulle få dra tilbake til stedene de flyktet fra, ifølge israelske Ynet.

Den israelske hæren, derimot, mente at «retur-marsjen» i Gaza var et fiendtlig forsøk fra Hamas om å ødelegge grensa rundt Gaza.

FEIRER: En ubevæpnet palestiner blir skutt av en israelsk soldat nær Gaza-grensa. Etterpå jubler soldatene. Video: CNN Les hele saken her: https://goo.gl/ueiAza Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer