BENSINBOMBET: Fem amerikanske jøder endte ved et uhell opp i den palestinske byen Hebron på Vestbredden. En palestinsk gjeng skal da ha trodd de var blant de jødiske innbyggerne, og satt dermed fyr på bilen deres ved hjelp av en bensinbombe. Da det så som mørkest ut for amerikanerne, kom en palestinsk redningsmann til unnsetning. Foto: Hazem Bader / AFP / NTB Scanpix
BENSINBOMBET: Fem amerikanske jøder endte ved et uhell opp i den palestinske byen Hebron på Vestbredden. En palestinsk gjeng skal da ha trodd de var blant de jødiske innbyggerne, og satt dermed fyr på bilen deres ved hjelp av en bensinbombe. Da det så som mørkest ut for amerikanerne, kom en palestinsk redningsmann til unnsetning. Foto: Hazem Bader / AFP / NTB ScanpixVis mer

En palestinsk mann reddet fem jøder fra palestinsk mobb, som kastet bensinbombe og steiner. - Vi er alle mennesker

Endte ved et uhell opp i konfliktsonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved et uhell kjørte fem amerikanske turister inn i byen Hebron på Vestbredden. De skulle til et hellig gravkompleks, men endte opp midt i byen hvor det foregår en konflikt mellom palestinere og israelere som i hovedsak bor i det jødiske kvartalet.

De fem amerikanerne ble angrepet av en gjeng palestinere, som skal ha trodd at de var blant de jødiske innbyggerne i området som er palestinsk territorium. Alle fem hadde på seg kippaene sine.

Heldigvis fikk de hjelp, og det fra et hold mange vil anse som uventet. En palestiner, som ikke ønsker seg noen heltestatus, ga dem husly og beskyttelse.

- Jeg er ingen helt Gjengen skal ifølge den israelske avisa Ha'aretz og nyhetsbyrået Ma'an kastet en bensinbombe og flere steiner mot bilen til de jødiske amerikanerne, noe som medførte at bilen tok fyr.

De fem amerikanerne skal så ha styrtet ut av bilen og prøvd å løpe ifra angriperne. Dette så palestineren Fayez Abu Hamdiyeh, som da tok en medmenneskelig avgjørelse midt opp i konflikten mellom Israel og Palestina: han ga de jødiske studentene beskyttelse ved å skjule dem i sitt eget hjem.

- Jeg er ingen helt. Jeg gjorde bare det som måtte gjøres, sa Abu Hamdiyeh til israelske Ynet.

Hendelsen skal ifølge mannen ha skjedd rett utenfor boligen hans.

- Da vi så opptøyene startet utenfor, klarte jeg og familien min å få dem inn i huset og kjapt lukket dørene. Vi ga dem vann og prøvde å fortelle dem at de var trygge, men de snakket ikke arabisk, sa Abu Hamdiyeh.

- Vi er alle mennesker Ifølge den barmhjertige mannen skal de fem personene oppholdet seg i huset i 40 minutter, før de israelske styrkene fikk reddet dem ut av området. Både turistene og de israelske soldatene takket ham og familien for innsatsen.

- Først og fremst er vi alle mennesker. Jeg oppførte meg slik alle burde oppføre seg. Vi har ingen problemer med israelere og vi trenger ikke lage problemer heller, sa den rasjonelle palestineren.

BRENT UT: Her sjekker palestinske gutter ut den utbrente bilen til de fem amerikanerne som ved et uhell forvillet seg inn i Hebron. Heldigvis ble de reddet fra palestinske angripere av en rasjonell palestiner. Foto:  Abed Al Hashlamoun / EPA / NTB Scanpix
BRENT UT: Her sjekker palestinske gutter ut den utbrente bilen til de fem amerikanerne som ved et uhell forvillet seg inn i Hebron. Heldigvis ble de reddet fra palestinske angripere av en rasjonell palestiner. Foto: Abed Al Hashlamoun / EPA / NTB Scanpix Vis mer

De de israelske styrkene tok seg inn i området skal det ha brutt ut opptøyer. Men da styrkene brukte tåregass, skjøt med gummikuler og sjokkgranater mot de palestinske ungdommene, tok opptøyene slutt.

Amerikanerne var på studietur og prøvde å finne fram til Makpela-hulen som er et betydningsfullt gravkompleks for både jøder og muslimer som ligger 40 kilometer fra Jerusalem. To av amerikanerne ble lettere skadet, og ble fraktet til sykehus.

Ifølge AFP bor det rundt 700 israelske innbyggere i rundt 80 hus, hovedsaklig i det jødiske kvartalet i Hebron, omringet av 200.000 palestinere. De jødiske innbyggerne blir beskyttet av den israelske hæren.

BLE REDDET: Den palestinske mannen som ga de fem amerikanerne beskyttelse, ringte politiet som så kontaktet de israelske styrkene som til enhver tid beskytter de 700 jødiske innbyggerne i Hebron. Foto: Abed Al Hashlamoun / EPA / NTB Scanpix
BLE REDDET: Den palestinske mannen som ga de fem amerikanerne beskyttelse, ringte politiet som så kontaktet de israelske styrkene som til enhver tid beskytter de 700 jødiske innbyggerne i Hebron. Foto: Abed Al Hashlamoun / EPA / NTB Scanpix Vis mer