Corona:

- En påminnelse

Det siste døgnet er det registrert flere smittede enn ukesnittet, men det trenger ikke bety reell smitteøkning, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

DETTE SKJER VIDERE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er optimistisk med tanke på smittesituasjonen inn mot sommere, men sier at det er spesielt én ting som avgjør hvordan høsten blir. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert

Det siste døgnet er det registrert 550 coronasmittede i Norge. Det er 103 flere enn snittet de siste sju dagene og 32 flere enn samme dag forrige uke.

- Det er ikke sikkert at dette landsgjennomsnittet er uttrykk for en reell økning når tallene fordeles på prøvetakingsdato, men det er likevel en påminnelse om at smitteutbrudd kan skje hvor som helst og når som helst, sier Nakstad til NTB.

TREDJE DOSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke en ny mutert virusvariant, og tror det ligger an til at folk må få en tredje, oppdatert, vaksinedose etter hvert. Video: Dagbladet Vis mer

- Vi ser at det fortsatt er smittenedgang i mange kommuner, påpeker Nakstad.

Han mener landssnittet trekkes opp av lokale utbrudd, som i Kristiansand, Ålesund, Holmestrand og Lindesnes, i tillegg til at Oslo-tallene fortsatt er ganske høye.

- Vi tror de kommunene det gjelder fortsatt vil håndtere dette godt, sier Nakstad.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Synkende trend

De siste sju dagene er det registrert til sammen 3.134 nye smittetilfeller i Norge, som gir et snitt på 447.

Dette er en synkende trend sammenliknet med tilsvarende snitt for sju dager siden, som lå på 537. Smittetallet det siste døgnet er imidlertid høyere både enn snittet de siste sju dagene, og enn snittet var for ei uke siden.

Ved midnatt natt til tirsdag var 5,0 millioner coronatester utført her i landet, siden februar i fjor. De har gitt 111 162 positive svar, viser foreløpige tall.

Ålesund stengte ned

Ålesund, en av kommunene som er rammet av smitteutbrudd for tiden, stengte mandag ned igjen.

- Vi har opplevd en oppblomstring og den mest alvorlige situasjonen som vi har hatt hittil i pandemien, sier Ålesund-ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) om situasjonen de står i.

REGLENE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja legger frem de nasjonale coronaregelene for 17.mai-feiringen. Video: NTB Vis mer

Tirsdag er det varslet en pressekonferanse i Oslo om planen for gjenåpning av hovedstaden som har vært stengt i et halvt års tid.

Oslo-byrådet har advart folk mot å ha for store forventninger til lettelser nå.

1,2 millioner vaksinerte

I alt 1.217.295 personer har fått første dose av coronavaksinen, og 308.426 personer har fått andre dose.

Mandag var 207 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var sju flere enn dagen før.

Til sammen er 736 coronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

60,3 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 16 dødsfall i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer