- En patriotisk amerikaner

Spesialagent Coleen Rowley ble hyllet av amerikanske senatorer etter at hun i natt forklarte seg om FBIs manglende evne til å gripe inn overfor terrormistenkte før 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var knyttet store forventniger til Coleen Rowleys forklaring i kongresshøringen i natt, men de store avsløringene uteble.

Rowley fastholdt kritikken av FBI som hun tidligere skrev om i et brev til FBI-sjefen Robert Mueller, og mener at dersom ikke sentrale personer ved FBIs hovedkvarter i Washington DC hadde blokkert etterforskningen av «den 20. kapreren» Zacharias Moussaoui, kunne omfanget av 11. september-terroren ha blitt begrenset.

Et avhør av Moussaoui, gjort av lokale FBI-agenter noen dager før angrepene, advarte om at et angrep på World Trade Center var under planlegging. Likevel fikk ikke agentene lov til å undersøke Moussaouis bærbare datamaskin i jakten på flere spor. Samtidig visste FBI at Moussaoui hadde betalt over 50 000 kroner for å lære å fly større jetfly. Uten at han var interessert i å lære å lette og lande flyene.

Rapporter fra fransk etteretning om Moussaouis al-Qaida-tilknytning ble heller ikke fulgt opp av sentrale beslutningstakere i FBI.

FBI-sjefen innrømmer at etterforskningen sviktet, og at FBI måtte forandres for å kunne beskytte amerikanerne mot framtidige terrorangrep i USA.

- Når vi så tilbake, så vi ting som vi skulle ha gjort bedre, og ting som vi skulle ha gjort annerledes. Men vi så også ting som vi gjorde riktig, og ting vi må gjøre mer av, sa Mueller til kongressen.

Spørsmålet har hele tiden vært hvem som visste hva og når, men nattas høring klargjorde ikke dette.

Og hadde ikke Rowley skrevet til sjefen om svikten i FBI er det ikke sikkert at vi hadde fått vite om det heller.

- Jeg trodde egentlig ikke at brevet jeg skrev til Mueller for to uker siden skulle få så store konsekvenser, men jeg bryr meg virkelig om FBI. Jeg har investert halve livet mitt i det, sa Rowley i natt.

FORKLARTE SEG I NATT: Coleen Rowley samlet de fleste senatorene da hun forklarte seg for den amerikanske kongressen i natt. Rowley er svært kritisk til måten FBI behandlet interne advarsler om terrorfaren i USA i forkant av 11. septembertragedien.