Coronakatastrofe i Brasil:

- En perfekt storm

Brasil har satt nok en dyster coronarekord. Landets helsevesen er på randen av kollaps, og ekspertene frykter at dødstoppen ikke er nådd.

PARADOKSET I PANDEMIEN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer viktigheten av tiltak sett opp mot ulike land i verden. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV / Foto: Luiz Gomes/Fotoarena/Sipa USA Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Mars kan på mange måter beskrives som en marerittmåned for Brasil.

Det ble den dødeligste måneden siden pandemien startet i Brasil, med 66 573 registrerte coronadødsfall. Det er mer enn dobbelt så mange som forrige rekordmåned.

Tirsdag ble det satt nok en dyster coronarekord i landet. Da ble det for første gang registrert over 4000 coronarelaterte dødsfall i løpet av ett døgn.

Brasil registrerte 4195 coronadødsfall tirsdag. I tillegg ble det meldt om 86 979 nye smittetilfeller.

Det høye smittetrykket har presset landets sykehus til bristepunktet, og det rapporteres at leger tvinges til å velge hvilke pasienter de skal gi livreddende hjelp til.

Frykter ny dødstopp

Live-published photos and videos via Shootitlive

Ekspertene ser nå på framtida med frykt.

Ifølge The Guardian frykter ekspertene at mer enn 100 000 brasilianere kan miste livet i april om myndighetene i Brasil ikke tar grep.

- Brasil befinner seg i en perfekt storm, sier forsker Miguel Nicolelis, som er tidligere smittevernkoordinator i det nordøstlige Brasil, ifølge NTB.

Nicolelis mener situasjonen i Brasil utgjør en trussel for hele det internasjonale samfunnets forsøk på å få pandemien under kontroll.

- Hvis ikke Brasil er under kontroll så kommer ikke planeten til å være trygg fordi det oppstår nye virusvarianter der hver uke. Og de kommer til å krysse grenser, sier forskeren til BBC.

- Ute av kontroll

MUTASJON: Line Vold sier hun er bekymret for den brasilianske mutasjonen av coronaviruset, som ble påvist i Norge for første gang på fredag. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier / Dagbladet TV Vis mer

- Det er en atomreaktor som har satt i gang en kjedereaksjon og er ute av kontroll. Det er en biologisk «Fukushima», sier Nicolelis, som viser til atomulykken på Fukushima kjernekraftverk i Japan i 2011.

Også epidemiologen Ethel Maciel omtaler situasjonen som «forferdelig».

- I den takten vi vaksinerer er den eneste måten å bremse den ekstremt raske spredningen av viruset en nedstengning i minst 20 dager, sier Maciel til nyhetsbyrået AFP.

Vil ikke stenge ned

Brasils president Jair Bolsonaro har lenge blitt kritisert for å ikke ta pandemien på alvor, og står fortsatt ved at han ikke kommer til å stenge ned landet.

- Det vil ikke bli noen landsdekkende lockdown. Hæren vil ikke gå ut i gatene for å holde folk hjemme. Frihet er uvurderlig, sa Bolsonaro til reportere onsdag ifølge avisa.

- Største folkemordet i vår historie

SYTING: Torsdag 4. mars holdt presidenten i Brasil en kontroversiell tale der han ba det brasilianske folket om å slutte å syte over coronapandemien. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Presidentens strategi har mottatt massiv kritikk.

Tidligere president i Brasil, Luiz Inacio Lula da Silva, er blant dem som har gått hardt ut mot Bolsonaro som følge av de høye dødstallene.

- Det er det største folkemordet i vår historie, har ekspresidenten uttalt ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Brasil kveles»

Samtidig som kritikken hagler er landets helsevesen i ferd med å knele.

Over 90 prosent av Brasils intensivkapasitet brukes på coronapasienter, og flere byer holder på å gå tom for utstyr som blant annet gir tilførsel av oksygen.

Helsearbeidere som Al Jazeera har snakket med, har betegnet situasjonen som at «Brasil kveles», og viser til mangel på respiratorer og kapasitet i landet.

- Presidentens strategi har vunnet

MUTASJON: Slik har det britiske viruset mutert. Video: Nucleus Medical Media. Direktør i Bioteknologirådet, Petter Frost. Reporter: Anton Lier. Vis mer

Til tross for de overfylte sykehusene har guvernører, borgermestere og dommere prioritert å åpne delvis opp.

Årsaken er at Bolsonaro mener skaden på økonomien vil være verre enn effekten av selve viruset, ifølge BBC.

Miguel Lago gir råd til helsemyndighetene i landet, og er blant dem som har frarådet myndighetene å åpne opp da han frykter for enda høyere dødstall.

- Fakta er at presidentens strategi har vunnet. Både borgermestere og guvernører vet at det er forbudt å innføre sosiale restriksjoner, og at de uansett bare ville blitt sabotert av presidentens tilhengere, sier Lago, som er direktør ved Brazil’s Institute for Health Policy Studies, til The Guardian.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer