Corona i Chile

- En perfekt storm

Tross vaksinetallene, er smitten fremdeles høy i Chile. Eksperter mener at verden kan ta lærdom av landets smitteutvikling.

SMITTEØKNING: Smitte- og dødstallene øker kraftig i Chile. Foto: NTB / Stock Connection / REX
SMITTEØKNING: Smitte- og dødstallene øker kraftig i Chile. Foto: NTB / Stock Connection / REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 300 000 +7.0K
Se mer

Chile har kommet lengst med vaksinering av befolkningen av alle land i Sør-Amerika, og om lag 40 prosent av befolkningen er nå vaksinert.

Likevel øker smitte- og dødstallene kraftig, og i forrige uke satte landet smitterekord med 9171 nye smittede på fredag, skriver CNN.

- Perfekt storm

Ekspertene betegner økningen som «en perfekt storm» som verden kan ta lærdom av.

Det pekes særlig på fire grunner til den voldsomme smitteøkningen:

• Fester ved jul og nyttår i forbindelse med lettelser av tiltak.

⁠• Gjenåpning av skoler og kjøpesentre.

•⁠ Den raske vaksinasjonen skapte en følelse av falsk trygghet. ⁠

• Lav effekt av den kinesiske Sinovac-vaksinen som er mye brukt i landet.

Misvisende beskjeder

Francisco Álvarez, folkehelseekspert og tidligere sjef for helsemyndighetene i byen Valparaíso, sier til CNN at det hele startet i forbindelse med jul og nyttår.

- Like før jul kunne vi se hele familier kjøpe julegaver sammen, og det var fullt på kjøpesentrene. I januar kunne befolkningen begynne å feriere i provinser, og viruset fulgte dem, sier han til kanalen.

- Folk fikk to misvisende beskjeder: Du kan dra på ferie hvor som helst i landet eller i utlandet, og vi er én av beste landene i Sør-Amerika når det kommer til vaksinering. Folk trodde at risikoen for å bli smittet var lav og begynte å slappe av. Det skapte den perfekte stormen, sier Álvarez.

Nylig innførte chilenske myndigheter strengere tiltak for å bremse den voldsomme smitteøkningen. Blant annet ble det kjent at ikke engang chilenske statsborgere får slippe inn eller ut av landet i april, skriver NTB.

Lastebilsjåfører med nødvendige varer vil få slippe inn i landet, dersom de kan vise til en negativ coronatest. Ellers vil man måtte ha ekstraordinært gode grunner til å krysse inn i Chile.

I tillegg kan chilenerne bare forlate hjemmet én gang hver helg, for å handle matvarer og medisiner.

UTSETTER: Helseminister Bent Høie sier de vil vite mer før de tar en endelig beslutning om vaksinen. Video: NTB Vis mer

Lav effektivitet

Den kinesiske Sinovac-vaksinen, som har blitt brukt i Chile, har vist seg å være 50 prosent effektiv i å beskytte mot smitte og 80 prosent effektiv mot alvorlig sykdom under massetestingen i Brasil, ifølge NTB.

Kina vurderer nå å blande ulike covid-vaksiner for å øke effektiviteten til de kinesiske vaksinene, har Kinas smitteverndirektør opplyst.

Kina må finne en måte å løse problemet på fordi effektiviteten til de eksisterende vaksinene ikke er veldig høy, sa Gao Fu, som leder det kinesiske smittevernbyrået, på en konferanse i Chengdu lørdag.

Gao sier at Kina ikke må se bort fra mRNA-vaksinene bare fordi Kina har sine egne vaksiner.

Landet har fire midlertidig godkjente vektorvaksiner som ifølge testing er betydelig mindre effektive enn mRNA-vaksinene til Pfizer-Biontech og Moderna. De har en effektivitet på henholdsvis 95 og 94 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer