En person funnet død, en fortsatt savnet

Ektepar antas omkommet i brann

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nok en gang har en branntragedie rammet Oslo.

En mann (67) og en kvinne (66) antas omkommet etter at et tre etasjers høyt trehuset i Telthusbakken har brent nærmest ned til grunnen i natt.

- En person er funnet omkommet i brannruinene. Vi går ut fra at også den andre personer som er registret i boligen har mistet livet. Fra pårørende av ekteparet har vi fått opplyst at de begge etter alt å dømme var hjemme da brannen startet, sier operasjonsleder Frode Romslo i politiet til Dagbladet.no.

Les også: To fryktes omkommet i dramatisk brann i Oslo

Spredde seg
Brannvesenet ble varslet klokken 00.25. Før de fikk kontroll over brannen i 02.30-tida, hadde flammene spredd seg til loftet og taket også på murbygningen som ligger vegg i vegg med trehuset. Røykdykkere tok seg gjennom taket med motorsager og kjempet fra innsiden av infernoet med å forhindre at brannen spredte seg ytterligere.

- Akkurat nå har vi seks røykdykkere på loftet som jobber intenst med å begrense skadene, opplyste fagleder Bjørn Arnesen i Oslo brann- og redningstjeneste til Dagbladet.no mens flammene ennå slo opp av taket på murgården.

IKKE KONTROLL:_  Det tok brannvesenet to timer å få kontroll på brannen. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet
IKKE KONTROLL:_ Det tok brannvesenet to timer å få kontroll på brannen. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet Vis mer

Seks minutter over tre ble brannen meldt slukket, men brannvesenet fortsetter med etterslukking på morgenkvisten i dag.

- Startet i bakgården
Alexis Podgorny var på vei hjem via Kubaparken sammen med kjæresten da han hørte roping og så folk komme løpende ut av en av bygningene i Telthusbakken.

- Jeg løp bort for å få oversikt over hvor det brant. Fra en avsats så jeg ned i en liten bakgård der det brant fra et vedskjul. Da så brannen veldig lokal ut, forteller han til Dagbladet.no

36-åringen opplyser at vedskjulet var bygd inntil boligdelen av bygget, men at flammene i starten ikke hadde fått grep utover selve boden. Selv anslår han at det hadde gått tre minutter fra brannen startet til han prøvde å slukke den.

JOBBER PÅ SPRENG: Brannvesenet jobbet i natt på spreng for å få kontroll over brannen. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet.no
JOBBER PÅ SPRENG: Brannvesenet jobbet i natt på spreng for å få kontroll over brannen. Foto: Øistein Norum Monsen /Dagbladet.no Vis mer

- Jeg fikk en nabo til å hente brannslokkingsapparatet sitt. Jeg løp tilbake til vedskjulet og tømte apparatet mot flammene med korte støt. I det jeg gikk tom for pulver hørte jeg at brannvesenet kom. Da hadde det begynt å brenne i taket av vedskjulet og det blusset voldsomt opp, sier Podgorny.

Banket på veggen
Mens han gjorde sitt beste for å holde flammene i sjakk, prøvde andre å berge menneskene som trolig befant seg i den øvre delen av trehuset.

- To menn gikk opp på et lite tak og banket på veggen i andre etasje, det virket som de visste at det var folk der, forteller 36-åringen.

Ståle Alstadius er nabo av det brannrammede hjemmet, og den som først varslet brannvesenet.

Han forteller at han hørte rop om hjelp fra nabohuset, som allerede var i full fyr da han kom til.  

TETT Husene i Telthusbakken ligger svært tett. Taket av et nabohus tok fyr, men brannvesenet fikk etter hvert kontroll. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet
TETT Husene i Telthusbakken ligger svært tett. Taket av et nabohus tok fyr, men brannvesenet fikk etter hvert kontroll. Foto: Håkon Eikesdal/ Dagbladet Vis mer

- Jeg frykter at personen ikke kom seg ut, sa Alstadius til Dagbladet.no i natt.

Ukjent årsak
Minst 15 personer ble i startfasen evakuert av politiet, blant dem flere barn og noen bare i nattøyet. Fortvilte beboere i nabogården fikk hjelp av politi og brannfolk til å hente ut de mest kritiske eiendelene sine da brannen begynte å spre seg via taket. Ingen av de evakuerte skal være fysisk skadd.

Årsaken til brannen er ennå ikke kjent, men politiet har allerede startet etterforskningen.

- Vi har startet den innledende etterforskningen, og har hatt etterforskere på stedet som blant annet har snakket med vitner. I morgen vil brannteknikere sette i gang med branntekniske undersøkelser, men dette må vente til branntomta er avkjølt sier vaktleder ved sentralvakta i Oslo Per Olav Utgaard.

FORSØKTE Å SLOKKE:  Alexis Podgorny var en av de første på stedet. Han prøvde å slokke med et pulverapparat.  Foto: Håkon Eiksdal
FORSØKTE Å SLOKKE: Alexis Podgorny var en av de første på stedet. Han prøvde å slokke med et pulverapparat. Foto: Håkon Eiksdal Vis mer

Han kjenner ikke opplysningen om at brannen skal ha startet i vedskjulet.

Branndramaet i Telthusbakken kommer bare fire dager etter at seks mennesker mistet livet i storbrannen i Urtegata, der politiet frykter at brannen kan ha vært påsatt.

Ifølge sentralvaktlederen er det ingen indikasjoner på at nattens brann er påsatt.

OVERTENT:  Det brant i natt kraftig i det tre etasjer høye trehuset. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
OVERTENT: Det brant i natt kraftig i det tre etasjer høye trehuset. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer