PÅGREPET:  En person er pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen. 12-åringen ble drept 5. august 1999. Foto: NTB Scanpix / Privat
PÅGREPET: En person er pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen. 12-åringen ble drept 5. august 1999. Foto: NTB Scanpix / PrivatVis mer

En person pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen

Ble drept 5. august 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En person er pågrepet etter drapet på Kristin Juel Johannessen. Johannessen ble drept 5. august 1999. Hun ble 12 år.

Det melder Vestfold politidistrikt.

- Familien er lettet over at saken ser ut til å få et gjennombrudd. Saken er holdt under etterforskning takket være farens fortløpende innsats, og ingenting vil være bedre om de nå kan få fred, opplyser familiens bistandsadvokat John Christian Elden til Dagbladet.

Politiet ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før en pressekonferanse klokken 14.00 i Larvik i dag.

Den 12 år gamle jenta ble kvalt og drept på vei for å bade i august 1999 i bygda Mørk ved Larvik.

Dømt, men frikjent En person ble i 2001 dømt til 12 års fengsel for drapet på Juel Johannessen, men senere frikjent. En annen person var også siktet en periode.

Det var et DNA-bevis som etter ytterligere analyse konkluderte med DNA-materialet ikke tilhørte mannen i 20-årene som ble dømt for drapet.

Funnet etter leteaksjon Kristin skulle til en venninne for å bade. Hun syklet avgårde på kvelden torsdag 5. august, men kom aldri hjem igjen.

Hun ble meldt savnet av faren ved 21-tiden, og det ble iverksatt en større leteaksjon etter jenta.

Det var to menn fra bygda som oppdaget sykkelen hennes. Rundt klokken 23.00 samme kveld ble den 12 år gamle jenta funnet liggende i skogen.

Etablerte etterforskningsgruppe I 2014 ga politiinspektør Odd Reidar Humlegård Kripos i oppdrag å etablere en gruppe som skal etterforske uoppklarte kriminalsaker hvor etterforskningen har stoppet opp.

En av disse har vært det uløste drapet på Kristin Juel Johannessen.

 FUNNSTED:  Åstedet, dekket av blomster. Foto: Foto: Ida von Hanno Bast / NTB Scanpix
FUNNSTED: Åstedet, dekket av blomster. Foto: Foto: Ida von Hanno Bast / NTB Scanpix Vis mer

- Det blir utarbeidet et mandat fra Riksadvokaten, Politidirektoratet og Kripos. Arbeidet med dette påbegynnes en av de nærmeste dagene, sa Humlegård til Dagbladet.

- Viktig å løse de store sakene Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst fra Larvik tror opprettelsen av gruppa kan gjøre noe med folks rettsfølelse.

- Det er viktig for folks rettssikkerhet og rettsfølelse at vi evner å løse de store sakene. At man nå skal gå gjennom gamle saker med nye øyne, kan definitivt gjøre at vi føler oss litt mer trygge på at saker blir løst, sa Horst til Dagbladet.

I fjor kom lovendringen som gjør at drap begått etter 1. juli 1989 aldri vil bli foreldet.

Dagbladet oppdaterer saken.