- En person visste om terrorplanene

Ifølge sin forsvarer har Breivik aldri før vært så konkret på at han varslet andre om angrepet.

NYE OPPLYSNINGER:
Anders Behring Breivik sa i dag at en person visste om terrorplanene hans.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYE OPPLYSNINGER: Anders Behring Breivik sa i dag at en person visste om terrorplanene hans. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere dager har Anders Behring Breivik kjempet for å bli trodd av retten på at det ekstreme nasjonalistiske nettverket «Knights Templar» er noe langt mer enn bare oppspinn.

Politiet tror ikke på ham. Men så langt har de ikke lagt fram bevis i retten på at Breivik aldri møtte slike ekstremister, eller at Knights Templar er en bløff.

Nye opplysninger Derimot kom Breivik i dag med opplysniger som hittil er ukjent for offentligheten. Han hevder han varslet en bestemt person på forhånd om terroraksjonen.

- Det kan hende at den ene som visste om det har endret syn på aksjonen i ettertid. Det vet jeg ikke, sa Breivik.
 
Dette ble sagt i forbindelse med at bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spurte han ut om bomba regjeringskvartalet.

Breivik har i avhør nektet å forklare seg om noe som kan involvere andre personer. Også i retten nekter han å snakke om slike personer - helt til Larsen konfronterte ham.

I retten har statsadvokatene bekreftet at Breivik var i London og Liberia i 2002. I London hevder Breivik han deltok på stiftelsesmøtet av Knights Templar.

Konkret Ifølge Breivik er det opprinnelig seks personer i dette nettverket, to norske og fire utenlandske. Indirekte henviste Breivik i retten at det er en av disse seks som visste om hans ondsinnede planer på forhånd.

- Det stemmer at det var det han sa. Han har vært så vidt inne på det tidligere, men ikke så konkret, sier forsvarer Odd Ivar Grøn til Dagbladet.

Statsadvokatene har i retten sagt rett ut at de ikke tror Knights Templar eksisterer. Breivik har ingen problemer med at de konkluderer slik.

- Han tar det med ro at de ikke tror på Knights Templars eksistens. Han sier han ikke har noe å tjene på å gi mer informasjon om det. Han sier saken ikke handler om det eksisterer eller ikke, har forsvarer Tord Jordet uttalt til Dagbladet.

Kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, Roar Hanssen, ønsker ikke å kommentere opplysningene Breivik kom med i retten i dag. På Dagbladets spørsmål om politiet etterforsker disse opplysningene, henviser han til statsadvokaten.

HAR VÆRT INNE PÅ DET: Forsvarer Tord Jordet sier Breivik tidligere har vært inne på at en annen person visste om planene hans, men at han aldri har vært så konkret før.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dasgbladet
HAR VÆRT INNE PÅ DET: Forsvarer Tord Jordet sier Breivik tidligere har vært inne på at en annen person visste om planene hans, men at han aldri har vært så konkret før. Foto: Tomm W. Christiansen/Dasgbladet Vis mer