STEMMER MOT EGEN OVERBEVISNING: Høyre-representant Heidi Nordby Lunde, også kjent som Vampus, stemte i dag ned et forslag som vil nekte fastleger å reservere seg mot aborthenvisninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STEMMER MOT EGEN OVERBEVISNING: Høyre-representant Heidi Nordby Lunde, også kjent som Vampus, stemte i dag ned et forslag som vil nekte fastleger å reservere seg mot aborthenvisninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- En personlig kostnad for meg

Heidi Nordby Lunde (H) forlot sitt prinsipalstandpunkt i «prinsipiell sak».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag behandlet Stortinget SVs motforslag mot regjeringens lovforslag om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot aborthenvisninger.

Som Dagbladet har omtalt tidligere i dag, ble motforslaget nedstemt som ventet - også av Høyre-representanten og bloggeren Heidi Nordby Lunde, som tidligere har markert seg sterkt mot utvidet adgang til reservasjon.

Lunde, også kjent under aliaset Vampus, har tidligere skrevet følgende på sin blogg:

 «Det er ingen menneskerett å være fastlege. Retten til abort er derimot lovfestet. Derfor bør fastleger som som nekter å oppfylle sine forskriftsfestede oppgaver få trekk i sin økonomiske støtte eller bli bedt om å forlate sin stilling.»

- Ingen partipisk
Overfor Dagbladet avviser hun at hun har følt partipisken på ryggen.

- Jeg føler ikke at vi har hatt noen partipisk i dette tilfellet, fordi dette er en avtale som er inngått mellom partiene og som danner grunnlaget for denne regjeringen.

- Men det var ingen mulighet for fritak i stortingsgruppa?

- Nei, men dette var en enstemmig avgjørelse i stortingsgruppa før regjeringen ble dannet. Jeg kom inn etter det. Det ville være unaturlig om jeg kom inn og forsøkte å bryte opp en avtale som partiene hadde kommet fram til, da jeg ikke var tilstede.

- Men du stemmer mot egen overbevisning i dag? 

- Det er ikke mitt prinsipalstandpunkt. Men når vi har en avtale, så syns jeg faktisk at de retningslinjene departementet har kommet fram til så langt, ser veldig lovende ut. Og så håper jeg at man i høringsrunden også klarer å komme fram til gode sanksjoner og gode reguleringer, som gjør vi kan regulerer den praksisen som har fått lov å holde på i altfor mange år, sånn at vi endelig får ryddet opp i det.

Hun viser til samarbeidsavtalen mellom Høyre/Frp-regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF, der sistnevnte fikk inn en formulering om at fastleger skal gis mulighet til å reserver seg mot aborthenvisninger. Venstre stiller seg ikke bak denne delen av avtalen, men regjeringen er likevel sikret flertall med KrF - og har sendt et lovforslag til høring.

Høyre har altså bundet sine representanter i saken.

- Ikke mitt prinsipalstandpunkt Under dagens stortingsdebatt gikk Nordby Lunde på talerstolen og fortalte at det beste argumentet for reservasjonsretten hun hadde hørt, kom fra en lege som i utgangspunktet var imot. Vedkommende hadde sitert Den hippokratiske ed - legeeden - på følgende:

«Jeg vil bruke mine evner for det beste for mine pasienter i samsvar med min dyktighet og min dømmekraft og aldri volde noe skade».

Dette fant sted da Nordby Lunde kurset Legeforeningen i retorikk, og ga kursdeltakerne i oppgave å forsvare standpunkt de ikke delte.

Men hun la heller ikke skjul på hva hun egentlig mener om regjeringens lovforslag, som det foreligger, da hun ba regjeringens støttepartier merker seg at Høyre står ved sine inngåtte avtaler «selv når det koster inderlig».

- Men hvis dette ikke er ditt prinsipalstandpunkt, hvorfor velger du da å gå på stortingets talerstol for å sitere legeeden?

- Fordi jeg syns det er viktig å synliggjøre hvor etisk problematisk debatten er, for mange. Jeg har ikke noe problemer med å forstå hvor mange som er intenst opptatt av å få den muligheten til å reservere seg, og at det er et samvittighetsspørsmål. Da det ble sitert fra legeeden, kunne man se at selv de som var mot reservasjonsrett satt og reflekterte over muligheten for å gi de legene som faktisk sliter i denne typen etiske dilemmaer muligheten til å reservere seg, sier Nordby Lunde.

Personlig kostnad - Og jeg syns at i en norsk, demokratisk debatt, så skal det være rom for å reflektere mer enn å bare sitte og holde seg til sine primærstandpunkter, men også vise forståelse overfor andre.

- På talerstolen ba du støttepartiene merke seg at Høyre holder avtaler selv når det koster inderlig. Hvilken kostnad snakket du om da?

- Det er en personlig kostnad for meg som ny stortingsrepresentant å håndtere en såpass prinsipiell viktig sak, en verdisak. Men i løpet av de fire neste årene kommer det sikkert mange andre saker, så det er jo god øvelse for egen samvittighet.

- Gikk det ikke på at det var vanskelig å stemme imot egen overbevisning?

- Jeg syns det er en vanskelig sak. For jeg har også en inderlig forståelse for hva det koster for legene som sitter i førstelinja, å ta de beslutningene på liv og død.