Tok grep etter dette:

- En personlig seier

For snart to år siden ble Edvin Eriksen (24) brutalt overfalt på gata fordi han bar et regnbueflagg. Nå går han i bresjen for å arrangere historiens første Pride-festival i hjembygda Trysil.

- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Video: Langsem / Dorholt / Rydning Vis mer
Publisert

- Etter hendelsen ble jeg møtt med titusenvis av meldinger med støtteerklæringer. Det opplevdes som en kjempefin opplevelse. Det varmet hjertet mitt, sier Edvin Eriksen til Dagbladet.

For snart to år siden sto han og ventet på nattbussen sammen med to venninner, etter å ha vært på et fadderuke-arrangement i regi av OsloMet.

Eriksen bar en regnbuefarget glorie rundt hodet og da en gruppe på fire personer begynte å kritisere glorien, valgte han å si fra.

- Den ene jenta sa at hun syntes den var stygg, og at hun ikke støttet homofili. Da jeg sto opp for meg selv som homofil mann og blant annet sa at «dette er Norge i 2020», eskalerte situasjonen, forklarte Eriksen til Dagbladet for to år siden.

Se Edvin fortelle sin historie i videoen øverst i saken.

MYE STØTTE: Edvin Eriksen fikk massiv støtte etter episoden hvor han ble skallet ned. En av dem som virkelig engasjerte seg i saken var Jan Thomas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MYE STØTTE: Edvin Eriksen fikk massiv støtte etter episoden hvor han ble skallet ned. En av dem som virkelig engasjerte seg i saken var Jan Thomas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Rørende og fint

Inne på bussen ble Eriksen skallet rett ned, før tre av personene løp av bussen ved neste stopp.

Politiet satte i gang hatkrim-etterforskning i forbindelse med hendelsen. I februar skulle rettssaken ha startet, men da de ikke klarte å finne tiltalte ble saken utsatt på ubestemt tid.

- Det har vært en spesiell opplevelse. Alt bygde seg opp til den rettssaken for å få en slutt på det hele. Men det skjedde ikke. Det har vært tungt å ha hengende over seg, sier Eriksen.

- Påvirker hendelsen deg på noen måte i det hverdagslige?

- Jeg ser meg alltid en ekstra gang over skuldra når jeg er ute. Jeg kommer alltid til å ha dette i bakhodet. Det satt virkelig en støkk i meg, sier han og fortsetter:

- En sånn hendelse har sterke ettervirkninger. Jeg skal være ærlig å si at jeg har slitt i etterkant. Det har vært tungt, avslutter han.

- RØRENDE OG FINT: Første helga i juli skal Edvin Eriksen være med å arrangere historiens første Pride i Trysil. Her avbildet i 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- RØRENDE OG FINT: Første helga i juli skal Edvin Eriksen være med å arrangere historiens første Pride i Trysil. Her avbildet i 2020. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Historiens første

Nå, nesten to år etter overfallet, er Eriksen med på å arrangere Pride i sin egen hjembygd Trysil. Første helga i juli skal Trysil kles opp i regnbuens farger for å feire mangfoldet og kjærligheten. Og det for første gang.

- Det blir en hel helg med sykkeltog, parade gjennom sentrum, workshop, kunstutstilling og appeller. En dag fylt med masse farge og mye moro.

- Hvordan blir det å oppleve Pride i hjembygda?

- Det blir veldig stort. Jeg ble kjempeglad da jeg ble kontaktet og spurt om jeg ville være med og arrangere dette. Det blir rørende og fint.

På spørsmål om han har vært redd for å være med og arrangere Pride, samtidig som gjerningsmannen er på frifot, er han klokkeklar.

- IDIOTER: Jan Thomas ble opprørt - og skamfull - da han hørte historien om Edvin som ble slått ned på bussen, angivelig fordi han er homofil. Video: Dorholt / Langsem / Rydning Vis mer

- Absolutt ikke, kanskje snarere tvert imot. Nå skal jeg i hvert fall ikke skjule hvem jeg er. Hvis du slutter å være deg selv, så vinner disse menneskene.

- For to år siden ble jeg skallet ned, og nå står jeg i hjembygda mi med regnbueflagget høyere enn noen gang. For meg er det en personlig seier som betyr ekstremt mye for meg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer