Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- En pinlig dag for Kina

Nord-Koreas atomprøvesprengning et tilbakeslag for det kinesiske diplomatiet, mener forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Koreas selvannonserte atomprøvesprengning er blitt møtt med fordømmelse verden over. De mest pessimistiske spår at nattens atomtest kan true stabiliteten i hele regionen og bli starten på et våpenkappløp.

Ikke så langt fra Pyongyang sitter de kommunistiske makthaverne i Beijing med en flau smak i munnen, tror førsteamanuensis i sammenliknende politikk Torstein Hjellum.

- Ja, dette må kunne regnes som en pinlig dag. Her har Kina spilt en meglerrolle uten å lykkes, sier Hjellum til Dagbladet.no.

Ønsket å utfordre USA

Avisen Folkets Dagblad (Renmin Ribao), som er Kommunistpartiets hovedorgan, har foreløpig ikke omtalt Nord-Koreas atomprøvesprengning.

Den engelskspråklige kinesiske avisen People\'s Daily melder om «historisk atomprøvesprengning», samtidig som avisen viser til en pressemelding fra det kinesiske utenriksdepartementet som fordømmer Nord-Koreas handling.

Som Nord-Koreas største leverandør av mat og nødhjelpsforsyninger til de 23 millioner fattige innbyggerne, har Kina vært under et stort press fra USA for å få Nord-Korea tilbake til forhandlingsbordet.

Hjellum har i flere år vært tilknyttet masterstudier i kinesisk politikk ved Fudan-universitetet i Shanghai. Hans analyse av atomstriden med Nord-Korea er at Kina, som Nord-Koreas nærmeste allierte, har fått et skudd for baugen.

ET TILBAKESLAG: Kinas forsøk på å utfordre USAs maktposisjon i Asia har ikke lykkes. Foto: Reuters/Scanpix
ET TILBAKESLAG: Kinas forsøk på å utfordre USAs maktposisjon i Asia har ikke lykkes. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Det er ingen tvil om at Kina ønsket å dra i land et annet utfall. Som rival til USA har de ambisjoner om å utfordre og bli en ledende makt i Sørøst-Asia.

Etter at Nord-Korea trakk seg fra ikke-spredningsavtalen i 2003 har partene i sekspartssamtalene - Sør-Korea, Nord-Korea, Japan, USA, Russland og Kina - forsøkt å komme frem til en fredelig løsning på Nord-Koreas atomvåpenprogram.

I fjor valgte Nord-Korea også å trekke seg fra de multilaterale samtalene.

Lar seg ikke styre

At Nord-Korea nå sier de har gjennomført en atomprøvesprengning er trolig en demonstrasjon fra Kim Jong Ils side på at landet ikke lar seg styre av noen, tror Hjellum.

- Sprengningen viser at Nord-Korea handler på egne premisser og at de ikke lar seg påvirke av noen. Samtidig tror jeg landets myndigheter føler seg truet av USA. USA har jo utpekt Nord-Korea som del av «ondskapens akse».

Hva som blir konsekvensene av Nord-Koreas atomtest får verden kanskje svar på når FNs Sikkerhetsråd samles i ettermiddag klokken 15.00.

Fordømmes

image: - En pinlig dag for Kina

Reaksjonene hittil har vært unisont fordømmende.

• Sør-Koreas president Roh Moo Hyun har i dag vært i møter med sikkerhetsrådgivere. En talsmann for presidenten, Yoon Tae Young, sier ifølge nyhetsbyrået AP at nabostaten på den koreanske halvøya ikke kan finne seg i at naboen i nord har brutt atomavtalene.

- Vår regjering vil reagere i forhold til prinsippet om at vi ikke kan tolerere Nord-Koreas besittelse av atomvåpen.

Sør-Korea kansellerte i dag et skip med 4000 tonn sement som etter planen skulle til Nord-Korea i morgen. Sendingen var ledd i et hjelpeprogram som Seoul lovet etter at Nord-Korea ble rammet av flom i juli. En kilde i forsvarsdepartementet sier også at den militære beredskapen er trappet opp etter meldingen om atomprøvesprengning.

• Talsmann for Det hvite hus, Tony Snow, anser atomprøvesprengningen som en provoserende handling og advarer mot internasjonale straffereaksjoner.

- En nordkoreansk atomtest vil være en provoserende handling som går på tvers av det internasjonale samfunnets ønsker og vår innsats for å avstå fra handlinger som vil skape større motsetninger i Nordøst-Asia.

• Japans statsminister Shinzo Abe kaller spreningen for «utilgivelig». Abe er i Soeul på et toppmøte.

• Også Russlands statsminister Vladimir Putin og Storbritannias statsminister Tony Blair har fordømt prøvesprengningen.

Førsteamanuensis Torstein Hjellum ved Universitetet i Bergen utelukker ikke at Nord-Korea nå står overfor et militært angrep.

- Det vil være et dramatisk skritt fra amerikansk side, men jeg ser ikke bort i fra at de kan gjennomføre en avgrenset militært angrep i et område som er sentrum for kjernefysiske våpen, sier Hjellum til Dagbladet.no.