Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

En plass i sola - og en i skyggen

2500 Oslo-barn søkte om plass på Hudøy feriekoloni. 1360 fikk være med. Mange byunger opplever bare asfaltsommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg savner skolen. I hvert fall litt, sier Khogar (10). Ingen av vennegjengen skal på ferie i sommer.

- Blir det kjedelig med lang ferie?

- Ja, svarer de unisont.

Dagene fordrives med mye fotball og litt tv.

- Det hadde vært så fint å kunne dra bort litt, synes Bernard (12).

- Jeg skulle ønske det ikke var sommerferie. Vi har ikke noe sted å reise, sier Rabar (13).

Åtte uker med skoleferie kan være lenge. I år var det 200 flere barn som søkte om plass på ferieøya Hudøy enn i fjor. Stiftelsen Hudøy, som drives av Kirkens Bymisjon og Oslo kommune, har ikke råd til å la flere få plass på den tradisjonsrike feriekolonien ved Tjøme.

Trenger opplevelser

For mange Oslo-unger består sommeren av lange, stille dager hjemme i bygatene. Lederen for Stiftelsen Hudøy, Finn Erik Brondal, mener barn trenger ferie.

- Det er viktig å oppleve noe annet enn å være i byen. Også barn trenger avbrekk fra det vanlige. I hverdagen får de hele tida så mange inntrykk, gjennom data og tv. De er rike på inntrykk, men fattige på opplevelser. Målet for ferien må være å gi gode opplevelser og minner, mener han.

Brondal er skeptisk til voksenstyrte underholdningsferier, som EuroDisney.

- Barn trenger ikke underholdes, de må få styre sjøl.

På Hudøy feriekoloni ser de hver dag hvordan barn koser seg med klatring og krabbefisking. Ifølge ferielederen er det viktigste at ungene får sjansen til å strekke seg uten å konkurrere hele tida, og at de blir sett og anerkjent.

- Søkertallene til Hudøy viser at det helt klart er et behov for ferietilbud til barn, konstaterer barneombud Trond Waage.

Han mener det er viktig at unger får fri fra skolepress og aktive hverdager.

Sommerklubb Cæsar

- Mange bruker byen positivt og nyter sommerukene. Men noen faller utenfor aktivitetene. De kan lettere komme i kontakt med negative miljøer som driver med rusmidler og kriminalitet. Derfor er det viktig at det finnes tilbud om ferieinnhold for alle, mener han. Waage ønsker at det kommunale tar et større ansvar, men ønsker også å få de private på banen for asfaltbarna.

- Hva om kjendisene kunne gi noe tilbake til sine fans? Tenk deg en sommerklubb med Tommy Tee og Cæsarstjernene! Det hadde vært noe, sier Waage engasjert.

STREKKER SEG: Anine og de andre heldige Oslo-barna som får plass på Hudøy feriekoloni, får sommerminner som varer.
KJEDER SEG: Gutta fra Tøyen synes sommeren i bygatene blir lange. F.v. Nelson (14), Rabar (13, bak), Khoger (10), Asim (12) og Bernard (12).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media