- En plikt å vitne

Marte Fevang Smith (18) var den eneste av 11 ungdom som gjemte seg sammen på Utøya som overlevde. Hun vil vitne mot massedrapsmannen for å forelle deres historie.

FIKK PANIKK:  Da Marte Fevang Smith skulle se Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet i feburar fikk hun et panikkavfall og kollapset. Hun vil likevel vitne mot gjerningsmannen, men vil da be om at han må forlate rommet. Foto: Bjørn Langsem
FIKK PANIKK: Da Marte Fevang Smith skulle se Anders Behring Breivik under fengslingsmøtet i feburar fikk hun et panikkavfall og kollapset. Hun vil likevel vitne mot gjerningsmannen, men vil da be om at han må forlate rommet. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18 år gamle Marte Fevang Smith er en av dem som er varslet om at hun vil bli kalt inn som vitne i rettsaken mot Anders Behring Breivik.

22. juli oppdaget massedrapsmannen stedet på Kjærlighetsstien der hun gjemte seg sammen med ti andre. En etter en skjøt han dem. Marte ble truffet i venstre side av hodet, men overlevde.  Hun var den eneste.

Nå vil hun være en stemme for de som ikke selv lever og kan vitne mot drapsmannen.

- Jeg gleder meg ikke til å vitne, men føler at det ligger litt plikt i det. Jeg var den eneste som var på dette stedet som overlevde. Alle de andre døde. Jeg tenker at jeg må si det de ikke kan si selv, forteller hun til Dagbladet.

Da Marte skulle se igjen massedrapsmannen under fengslingsmøtet i februar, fikk hun et panikkanfall og kollapset. Moren hennes og bistandsadvokaten vil derfor ordne det slik at Breivik ikke er tilstede i rettssalen når hun vitner under hovedforhandlingene.

- Han skal ut. Vi får en uttalelse fra en psykolog på dette, forteller moren May-Monica Fevang.

Alle de 33 ofrene fra Utøya som er nevnt i tiltalen er kalt inn som vitner, i tillegg til seks andre som var på Utøya. Fra åstedet i Oslo er det kalt inn 15 vitner.