En pluss en = 1

Det ligger noe gjemt i UNESCOs verdensrapport om kultur for dem som mener at Norge er en kulturnasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET AV VERDENS underverk, Taj Mahal, som keiser Shah Jehan reiste i kjærlighet til sin kone, fikk sin imponerende skjønnhet utfordret på 1940-tallet. Urdudikteren Sahar sier at byggingen av Taj Mahal var latterliggjøring av alle andre som ikke hadde midler til å reise et slikt minnesmerke for sin kjærlighet. Kritikken fanget manges interesse, også innen min egen generasjon. Det er i etterkant at en begynner å skille keiserens iver etter å bygge kulturskatter som Taj Mahal fra alt annet som kunne ha vært prioritert i stedet.

Graver man fram alt som ble tilsidesatt da prioriteringene ble foretatt, kan man sette kritisk søkelys på enhver satsing som har verdi for tilblivelsen av vår historie og kulturarv. Dette gjelder kulturskatter, eller prioriteringer av filosofi eller forskning, for den saks skyld. Med andre ord: siden menneskene alltid har hatt behov for så mye annet, vil bevisst satsing på kunst og kultur alltid kunne imøtegås. UNESCOs arbeid beviser det motsatte. Det gjør også den sist utgitte verdensrapporten om kultur, som oppsummerer utviklingen ved tusenårsskiftet. Den foreslår å behandle kultur og kulturarv som kapital, samt at den rommer viktige emner: Hvordan kan kulturelt mangfold forenes med nasjonal identitet? Er behovet for å avspeile mangfoldet det samme som hybridisering av kulturen, eller er styrking av mangfoldigheten snarere et middel til mer åpenhet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer