- En politisk skandale

Statssekretær Peder Egseth var i kontakt med Molde-ordføreren før VG-intervjuet. Det får Arbeiderpartiet til å reagere. Statsminister Erna Solberg (H) på sin side, hevder at hun ikke kjente til utspillet.

HADDE KONTAKT: Statssekretær Peder W. Egseth var i kontakt med Moldes ordfører før intervjuet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HADDE KONTAKT: Statssekretær Peder W. Egseth var i kontakt med Moldes ordfører før intervjuet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld avslører NRK at det var statsminister Erna Solbergs statssekretær som satte Molde-ordfører Torgeir Dahl i kontakt med VG.

- Jeg snakket med Torgeir i helga da han ville komme i kontakt med pressen etter at smitten på nytt hadde økt i Oslo, skriver statssekretær Peder W. Egseth ved Statsministerens kontor i en tekstmelding til NRK.

Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen har tidligere uttalt til NRK at ingen i partiets kommunikasjonsavdeling var i dialog med Dahl før intervjuet.

Egseth er ikke en del av Høyres kommunikasjonsavdeling, men statssekretær ved SMK.

Var i kontakt mandag

Torgeir Dahl har sagt at han hadde kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet før mandagens Politisk Kvarter. Her fikk han også spørsmål om han hadde hatt dialog med noen i regjeringsapparatet, noe han svarte nei til.

- Nei, ikke i regjeringsapparatet. Men jeg tok kontakt da det begynte å brenne på søndag, sånn at jeg fikk litt faktaoppdatering som jeg trodde var viktig.

- Da tok jeg kontakt med helsedepartementet.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Dahl, som ikke har besvart vår henvendelse.

Mandag ettermiddag gikk Erna Solberg ut på Facebook og kalte utspillet fra Molde-ordføreren et «unødvendig sidespor».

Nå reagerer stortingsrepresentant Martin Henriksen i Arbeiderpartiet.

- Dette er en politisk skandale og en avsløring nesten uten sidestykke i norsk politikk. Vi har altså en statsminister som gjentatte ganger advarer mot å politisere coronasituasjonen, men SMK og Erna Solberg nærmeste rådgiver har stått bak en drittpakke mot Raymond Johansen og Oslos befolkning, sier han til Dagbladet.

OPPHETET: Stemningen ble opphetet, mellom helsebryåd Robert Steen og Molde ordfører Torgeir Dahl, under en debatt på NRK. Video: NRK. Vis mer

- Bevisst drittpakke

- Peder Egseth er Solbergs nærmeste rådgiver og setter Moldes ordfører i kontakt med Norges største avis. Jeg kan ikke tenke meg at dette har skjedd uten at presseansvarlig på SMK visste hva budskapet var. Det står rett og slett ikke til troende. Konsekvensen er at Solbergs nærmeste rådgiver har satt fyr på en debatt mellom by og land. SMK har bidratt til splittelse i befolkningen i en situasjon som allerede er vanskelig. Regjeringens oppgave er å samle, sier han.

Han fortsetter:

- Avsløringen viser at det er en bevisst drittpakke. Et strategisk grep for å flytte fokus til Ap-styrte Oslo og Raymond Johansen. Regjeringen splitter framfor å samle i en krisetid. Det ser ikke bra ut for Erna Solberg og regjeringen. Jeg reagerer veldig sterkt på dette uverdige og kyniske spillet som statsministerens nærmeste rådgiver har orkestrert.

Henriksen mener regjeringen heller burde jobbe hardere for å skaffe Norge vaksiner - «i stedet for å sverte lokalpolitikere som gjør alt de kan med det lille de får».

På spørsmål om Høyre vil kommentere Henriksens utspill, viser Rune Alstadsæter ved SMK til statsminister Erna Solbergs Facebook-innlegg mandag ettermiddag. Her tok hun avstand fra Molde-ordførerens utspill.

«Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i coronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor. Dette står vi i sammen – og skal komme ut av sammen», skrev Solberg.

I en skriftlig uttalelse til NRK mandag kveld, formidlet via statssekretær Rune Alstadsæter, utdyper hun imidlertid:

- Jeg kjente ikke til saken før jeg leste den i VG søndag. Som jeg har sagt tidligere i dag så mener jeg utspill som setter by og land opp mot hverandre er unødvendige bidrag i coronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor i en tid hvor vi må stå sammen. Dette har jeg vært tydelig på internt – også direkte til min statssekretær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer