Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Revisorforeningen slakter Brønnøysundregistrene for sviktende kontroll

- En potensiell bombe under Brønnøysundregistrenes omdømme

- Svært alvorlig at falske erklæringer i prinsippet «hvitvaskes» i Brønnøysundregistrene.

I VIRKSOMHET: Svein V. Korsgården sendte inn flere revisorbekreftelser 15 år etter at han mistet revisorgodkjenningen. Foto: Lars Eivind Bones
I VIRKSOMHET: Svein V. Korsgården sendte inn flere revisorbekreftelser 15 år etter at han mistet revisorgodkjenningen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Hanstad, administrerende direktør i Revisorforeningen, bruker sterke ord om Brønnøysundregistrenes kontrollsvikt etter Dagbladets avsløringer om falske revisorbekreftelser.

«Det er svært alvorlig at falske erklæringer i prinsippet «hvitvaskes» i Brønnøysundregistrene», og «det er heller ingen reell kontroll med innsendte årsregnskap», skriver Revisorforeningen.

- Dette er et stort problem og en potensiell bombe under Brønnøysundregistrenes omdømme og den allmenne tillit til registrene, sier Hanstad til Dagbladet.

De falske revisorbekreftelsene fra 2014 og 2015 har ligget uoppdaget i Brønnøysundregistrene til Dagbladet fant dem under arbeidet med helgas dokumentar.

De er skrevet av Svein V. Korsgården i Asker, som mistet revisorgodkjenningen i 2000.

- Kritikkverdig og oppsiktsvekkende

Direktøren i Revisorforeningen synes det hele er «svært alvorlig», men er likevel ikke overrasket.

- Brønnøysundregistrene har bevisst valgt ikke å legge ressurser i kvalitetssikring. Det må det bli en endring på, sier Hanstad, som er bekymret over at det ligger informasjon i registrene som ikke er til å stole på.

RIV, RUSKENDE GALT: - Du kan sende inn årsregnskaper som er riv, ruskende gale uten at noen oppdager det, sier Per Hanstad i Revisorforeningen. Foto: Morten Brakestad / Revisorforeningen
RIV, RUSKENDE GALT: - Du kan sende inn årsregnskaper som er riv, ruskende gale uten at noen oppdager det, sier Per Hanstad i Revisorforeningen. Foto: Morten Brakestad / Revisorforeningen Vis mer

- Det er kritikkverdig og oppsiktsvekkende at Brønnøysundregistrene ikke har gjort mer for å sikre holdbarheten i den informasjonen de mottar. De kjenner svakhetene og risikoene, men har vist liten interesse for å gjøre noe med dem, sier Hanstad.

Dette avviser presseansvarlig Frode Nordfjellmark i Brønnøysundregistrene.

- Det er akkurat det vi har innført, en ekstra kontroll, fra 2. mai i år, sier han. Med det sikter han til en maskinell kontroll som skal sikre at de som lager revisorbekreftelser til stiftelsesdokumenter faktisk har revisorgodkjenning.

«REVISORS BEKREFTELSE»: Denne «revisorbekreftelsen» sendte Svein V. Korsgården inn til Brønnøysundregistrene 15 år etter at han mistet revisorgodkjenningen.
«REVISORS BEKREFTELSE»: Denne «revisorbekreftelsen» sendte Svein V. Korsgården inn til Brønnøysundregistrene 15 år etter at han mistet revisorgodkjenningen. Vis mer

- Riv, ruskende galt

Ifølge Revisorforeningen stikker problemene mye dypere enn dette. Per Hanstad tegner et dystert bilde av situasjonen etter at kravet om å ha revisor falt bort for små selskaper i 2011.

- Du kan sende inn årsregnskaper som er riv, ruskende gale uten at noen oppdager det, sier Hanstad, som frykter at mangelen på kontroll kan gå utover den tilliten vi i Norge har til hverandre og til informasjonen som finnes i offentlige registre.

Også sikkerhetsekspert Kjell-Ola Kleiven har kritisert Brønnøysundregistrenes kontrolllpraksis.

Brønnøysundregistrene opplyser at de driver formal- og maskinell kontroll, og at innsender er ansvarlig for at regnskapet er ført korrekt.

Vil ha elektronisk signatur

Revisorforeningen kommer nå med flere forslag til hva som bør gjøres:

Med elektronisk godkjenning av regnskaper, må revisor gå inn og godkjenne regnskaper før de blir registrert.

De foreslår også at styremedlemmer i aksjeselskaper kan signere regnskapene med elektronisk signatur.

- Slik situasjonen er nå, er risikoen stor for at folk kan sende inn et annet årsregnskap enn revisor har revidert. Det ville vært veldig enkelt å si at når regnskapet er rapportert elektronisk, skal revisor inn og godkjenne. Nå kan du også sende inn regnskaper uten underskrifter fra styret, sier han, og peker på at det finnes gode elektroniske signaturløsninger som kunne ha vært brukt.

- Vi har etter vår vurdering ikke hjemmel til å kreve at innsendingen til Regnskapsregisteret skal signeres av revisor og styremedlemmene. Det er selskapets generalforsamling som skal godkjenne årsregnskapet, kommenterer avdelingsdirektør Lise A. Dahl Karlsen i Brønnøysundregistrene til dette.

- Bevisst

Hanstad mener Dagbladets artikler de siste dagene illustrerer hvordan kriminelle bruker små aksjeselskaper, hvor det ikke er krav om revisor.

- Kriminelle bruker bevisst små aksjeselskaper, og hvis de nærmer seg inntektsgrensen hvor de må ha revisjon, etablerer de bare nye, små aksjeselskaper, og manøvrerer seg rundt problemet. Hvis det blir en skandale, kommer politikerne og sier at det går ikke an, men det er jo de selv som har lagt til rette for det.

Det er flere eksempler på at små selskaper uten revisor brukes til kredittbedragerier.

- Ofte har de kontakt med en eller annen profesjonell som kjenner systemer og regelverk, sier han.

Oppblåste regnskaper

Etter at en fagperson har vært inne, kan andre bruke selskapenes «kredittverdighet» fra oppblåste regnskaper til å få ut varer som ikke betales.

- Det var det som skjedde i disse selskapene knyttet til Korsgården, hvor regnskapene var blåst opp ganske voldsomt og alt så veldig bra ut, slik at de fortsatt fikk kreditt fra leverandørene, sier Per Hanstad.

- Uten å kommentere denne konkrete saken, kan vi ikke sikre oss mot alle forsøk på forfalskning og kriminelle handlinger. Vi gjennomfører kontinuerlig forbedringer i løsningene våre. Den 2. mai i år innførte vi en ny kontroll der vi kontrollerer at revisorer har autorisasjon når de bekrefter innbetaling av aksjekapitalen, kommenterer Lise A. Dahl Karlsen i Brønnøysundregistrene til Dagbladet.