SPENT: Stefan Löfven og kona venter spent på valgresultatet i kveld. Trolig er ingenting avklart før om flere uker, annet enn at Socialdemokraterna har gjort et dårlig valg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPENT: Stefan Löfven og kona venter spent på valgresultatet i kveld. Trolig er ingenting avklart før om flere uker, annet enn at Socialdemokraterna har gjort et dårlig valg. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Valget i Sverige:

En presset Stefan Löfven til Dagbladet: - Jeg tror vi vinner valget

En presset svensk statsminister avsluttet valgkampen klokka 13 i dag. Löfven forteller Dagbladet at han fortsatt har troa på seier.

VÄLLINGBY (Dagbladet): Mens svenske velgere kaller valget «et jævla hykleri», har ikke statsminister Stefan Löfven gitt opp.

Han kan fortsatt beholde makta i Sverige, selv om kveldens valgresultatet bare markerer begynnelsen på tunge forhandlinger mellom partiene og blokkene i Sverige. Dersom de borgerlige partiene finner en slags enighet med Sverigedemokraterna, noe som slettes ikke er sikkert, er Löfven ferdig for nå.

- HYKLERI: Det svenske riksdagsvalget er rett rundt hjørnet. Usikkerhet, frykt og gjensydde munner møtte Dagbladet da vi besøkte den svenske hovedstaden for å høre hva de selv tenker om valget. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Likevel er han ved godt mot når han møter Dagbladet søndag ettermiddag.

- Det er jo velgerne som bestemmer, men jeg tror vi vinner. Det føles bra, jeg tror vi kan gjøre et godt valg i dag, sier Löfven til Dagbladet mens sikkerhetspolitiet gjør sitt ytterste for å holde journalister og publikum på avstand.

VELGERTREFF: Med rådgivere og sikkerhetspoliti på laget gjør Löfven en siste innsats for å vinne valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VELGERTREFF: Med rådgivere og sikkerhetspoliti på laget gjør Löfven en siste innsats for å vinne valget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En siste kamp

Löfven gjør sin siste opptreden i denne valgkampen i drabantbyen Vällingby like utenfor Stockholm sentrum. Her bodde Olof Palme fram til sin død i 1986. Her runger Löfvens Eurovision-inspirerte valgsang «Sverige behöver en sosialdemokratisk regjering» fra høyttalerna. Andre partiledere har pakket inn valgkampmaskinen i dag - men ikke Löfven.

- Vi skal fortsette å bygge landet, vi skal sikre en trygg velferd for alle. Vi skal holde ekstremismen borte fra Sverige, sier Löfven fra scenen i Vällingby til applaus.

Han har mange svensker å overbevise, selv om valglokalene åpnet klokka 8 i dag tidlig. Fortsatt sitter flere hundre tusen velgere på gjerdet og Löfven må forsøke å vinne tilbake mange av de 350 000 velgerne han har mistet til Sverigdemokraterna de siste åra.

Det er neppe overraskende, men Löfven virker preget av en lang og konfliktfylt valgkamp når Dagbladet møter ham på torget i Vällingby. Han skal egentlig ikke gjøre intervjuer, men arm i arm med sin kone kan statsministeren ikke dy seg for å gi noen raske kommentarer mens sikkerhetspolitiet brøyter ham inn i motorkortesjen.

- Vi må bare la velgerne si sitt nå, sier Löfven i det han offisielt avslutter valgkampen 2018.

- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Dobbeltmoral

Statsministeren forteller at han sov godt natta før valget, hvor Sverigedemokraternas oppslutning er det største spørsmålstegnet før valgdagsmålingen kommer klokka 20 i kveld. Meningene er delte på borgerlige side om man bør samarbeide med SD og Jimmie Åkesson.

DEN SISTE DUELLEN: Sverigedemokraterens leder Jimmie Åkesson møtte Centerpartiets Annie Lööf i en siste duell før Riksdagsvalget i Sverige. Video: Expressen TV Vis mer

SD kan nå få 20 prosent av stemmene, og sammen med Åkessons parti ville Alliansen hatt flertall og kastet Löfven ut av regjeringskontorene.

Mens Löfven forlater det lille torget i Vällingby er meningene om statsministeren delte. Mens ungdomspartiet hans skaper jubel, roper én mann «dobbeltmoral, dobbeltmoral» mot statsministerens følge.

SISTE: Folkemøtet i Vällingby søndag klokka 12 var Löfvens siste på valgkampen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SISTE: Folkemøtet i Vällingby søndag klokka 12 var Löfvens siste på valgkampen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Svakeste valget noensinne

Stefan Löfven er en presset mann. Hans rådgiver forteller Dagbladet at skuldrene er høye før valgkvelden. Ingen i partiet føler seg sikre på å vinne valget, forteller hun, men understreker at optimismen er stor, likevel.

Uansett om Löfven havner i en posisjon til å beholde regjeringsmakta, vil årets valg være det svakeste Socialdemokraterna har levert siden 1911: Den gang fikk partiet 28,5 prosent oppslutning. I år vil 26 - 27 prosent av stemmene medføre en betydelig oppgang fra krisemålinger tidligere i sommer. Partiet fikk 31,1 prosent av stemmene i 2014.

Det mangler ikke på støtte til Löfven fra naboen i vest. Jonas Gahr Støre var i Stockholm i går, men har dratt hjem til Norge. Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, var i Vällingby i dag for å vise støtte til Löfven. I likhet med det andre frammøtte, måtte Eggum nøye seg med en kort klem og et bilde før statsministeren forsvant.

VALG: Tidligere statsminister i Sverige, Carl Bildt, snakker til Dagbladet om hvordan han tror det vil gå i det svenske valget. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kan tape og gjenoppstå

Sven-Otto Littorin, tidligere statsråd i Reinfeldt-regjeringen, forteller Dagbladet at han tror dette i praksis er Löfvens siste dag som statsminister.

- Alt tyder på at Alliansen og Sverigdemokraterna vil ha mulighet til å kaste ham. Men det betyr ikke at Löfven ikke kan gjenoppstå som statsminister på et seinere tidspunkt, sier Littorin.

Valgforsker Peter Santesson sier fallet til Socialdemokraterna bare er én av en rekke oppsiktsvekkende utviklinger ved årets valg i Sverige.

- ABSURD: Marie Simonsen, kommentator i Dagbladet, kommenterer hendelsene som har utspilt seg ved innspurten av valget i Sverige. Video: Christian Roth Christensen. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Det mest oppsiktsvekkende er at SD gjør et sterkt valg og at Socialdemokraterna og Moderaterna går på store tap. Men dette har vi sett komme lenge på målingene. Dersom alliansepartiene blir større enn venstresiden i kveld, tyder mye på at Sverige får en ny regjering, sier han.